Gå til hovedindhold

Høringssvar

Høringsvar mod nedskæring af Aarhus Kommunes basistilskud til små kulturaktører og Teater Katapults kommunale støtte

Man siger, at man jo skal starte et sted. For Teater Apropos har der været to vigtige faktorer, der har spillet ind i, at vi er blevet det succesfulde turnéteater vi er i dag. Dels startede vores virke på Teater Katapults gamle scene i Rosensgade og dels fik vi et uvurderligt startskub i basisdriften i vores tidlige år. Det er derfor med stor bekymring, at vi i Teater Apropos ser på Aarhus Kommunes oplæg til at skære støtten til Teater Katapult og i basistilskuddet på til små kulturaktører.

Teater Katapult er ét af de få teatre i Aarhus, der åbner dørene for nye, upcomming professionelle teatergrupper. Et hus, hvor man som nystartet professionel gruppe har mulighed for at bruge hele husets kapacitet. Funktioner, som de frie teatergrupper ikke har; PR, teknik, sal, administration osv. Funktioner der er uundværlige i teaterproduktion. Her vil kritiske røster nok mene, at den opgave bare kan varetages af byens øvrige scener, men styrken i Aarhus er netop, at vi har forskellige scener med forskellige profiler og skærer man én af de profiler fra, vil der ganske enkelt blive et fattigere udbud af åbne døre og dermed en endnu større flugt fra Aarhus mod København.

Da vi i Teater Apropos i 2011 fik vores første produktionsstøtte fra Statens Kunstfond var det netop en forudsætning og betingelse, at vi kunne producere sammen med Teater Katapult – denne mulighed var startskuddet til, at vi kunne udvikle os til det statsligt driftsstøttede teater vi er i dag. Sidenhen har flere kompagnier, både fra vækstlaget og professionelle grupper, haft gavn af samme udviklingsmuligheder som os, og det er derfor med stor bekymring for den fremtidige professionelle aarhusianske scenekunst at være vidne til dette oplæg om beskæring. En beskæring der de facto lukker Teater Katapult og dermed også denne uundværlige funktion til scenekunstens udviklingskæde. Vi kan være bange for, om at de rigtige spørgsmål overhovedet er blevet stillet; Hvad ville det gavne? Er konsekvenserne forstået? Og er man klar til at opleve følgerne deraf?

Når man modtager den første støtte fra Statens Kunstfond vil der være nogle etableringsår, hvor man skal finde ud af om støtten skal være en bibeskæftigelse eller om man skal satse alt på at arbejde teatret op til en succesfuld fuldtidsbeskæftigelse. Her spiller basistilskuddet en afgørende rolle. Det er en mulighed man med misundelse observerer og kommenterer fra det københavnske miljø og dermed en tungtvejende modvægt til ellers stigende talentflugt fra Aarhus til København. Derfor forholder vi os med stor undren og endnu større bekymring til nedskæringen i basistilskuddet for under Aarhus Kommunes kulturmidler.

Det der er så stærkt ved basistilskuddet, er at det skal bruges på at drifte teatret, og betale udgifter som administrationsomkostninger og lønninger hertil. Det er unikt. Størstedelen af de øvrige puljer man kan søge fra offentlige og private fonde fokuserer på selve produktionen og understøtter derfor ikke det udviklingsarbejde, der sikrer at teatret kan gå fra enkeltstående projekter til en solid forretning. En tommelfingerregel siger, at 80 % af alt arbejde med en teaterproduktion ligger før prøvestart. Altså der hvor skuespillerne møder ind første dag. Formålet med tilskuddet er netop, at man kan fokusere 100% på teatrets arbejde og ikke skal finde indtægter i andre jobs imens. Tilskuddet er et skulderklap og en investering fra Kunstrådet, og derved Aarhus Kommune, i netop det enkle teater og dets virke.

Med en beskæring af dette tilskud vælger Aarhus Kommune at satse mindre på udviklingen af fremtidens scenekunstnere og netop denne unikke mulighed, som efter vores viden, kun eksisterer i Aarhus Kommune – i hvert fald indtil videre!

Med venlig hilsen
Marion Vick & Daniel Bevensee
Teater Apropos
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Marion Vick & Daniel Bevensee

Indsendt

24/11/2022 22:25

Sagsnummer

HS0106624

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H521

Kontakt

Alice Johnsen

Mail: aljo@aarhus.dk 

Telefonnummer: 30 91 35 44