Gå til hovedindhold

Høringssvar

Høringssvar til Aarhus Kommune - Spareforslag om at flytte Bora Bora til Godsbanen

På vegne af kompagniet DON GNU, som har til huse på BoraBora kommer vi hermed med vores svar på Aarhus kommunes spareplaner for Danmarks største dansescene for moderne dans. I DON GNU producere vi både voksen og ungdomsforestillinger med afsæt i Aarhus og er et af danmarks mest turnerende dansekompagnier, både nationalt og internationalt.

Som del af den kunstneriske ledelse i DON GNU, Jannik Elkær siger: som repræsentant for et visuelt teater miljø, som er i rivende udvikling i Danmark og med indblik i mange forskellige produktionsformer og størrelsesforhold i branchen vil jeg på det kraftigste opfordre til ikke at rykke Bora Bora ned på Godsbanen. De tiltænkte lokaler dér kan slet ikke rumme det, en institution som Bora Bora i 2022 skal repræsentere.

Bora Bora har en stor betydning for hele Danmark, som nationalt og internationalt samlingssted, hvor der vises scenekunst af høj kvalitet. Bora Bora har med deres residency program formået at tiltrække et stort antal udenlandske koreografer og dansere, som har tilført byen (og landet som helhed) et væsentligt løft.

Der er ikke plads på Godsbanen til alle de aktiviteter og faciliteter, Bora Bora i dag rummer. Med 2 scener, rum til prøvelokaler, omklædning og teknik samt administration kræver det en hel del mere plads end det, der findes på Godsbanen.

Ud af de ni internationalt anerkendte forestillinger DON GNU har produceret på Bora Bora, vil kun en enkelt produktion være lille nok til at være i Teater Katapults lokaler.

Bora Bora er en af 2 små storbyteatre, som er helliget dans. Dansehallerne i København havde indtil 2017 hjemme i Tap E på Carlsberg, hvor der var 2 scener, en laboratoriescene, 7 studier, lounge og foyer-område, som var en national scene værdig. De blev hjemløse, fordi Carlsberg ønskede at anvende lokalerne til andet formål (det meste kunne rives ned og blev omdannet til erhverv og boliger). Dansehallerne har udsigt til at rykke ind i Kedelhuset ultimo 2024 til langt færre kvadratmetre, en stor og en lille scene samt 4 studier. Dette indhug i en branche gør ondt - og en flytning af Bora Bora til Godsbanen vil formindske arealerne for dans betydeligt. Udover disse to institutioner er der kun 2 egnsteatre i Danmark, der viser dans, nemlig Holstebro Dansekompagni og Aaben Dans i Roskilde. Endelig er der Den Kongelige Ballet. Ud af det samlede danske teaterlandskab er det en forsvindende lille del - og den vil blive endnu mindre ved flytning af Bora Bora til Godsbanen. Bora Bora har brug for dens nuværende beliggenhed eller et andet og mere passende sted, såfremt institutionen skal flyttes.

Kristoffer Louis Andrup Pedersen som den anden del af det kunstneriske team udtaler:
Det er vigtigt at understrege at Bora Bora styrker og udvikler den moderne dans i Danmark og vi har i DON GNU kun opnået den succes vi har i dag, blandt andet med støtte vi har fået Bora Bora. Denne unikke scene skaber gennem deres store engagement, med de lokaler og det kræfter de stiller til rådighed, professionelle kunstnere. Dette tiltrækker stor opmærksomhed, mange medarbejdere og et stort publikum langvejs fra.

Vi håber at Bora Boras fremtid vil blive taget til genovervejelse, da dette vil have store konsekvenser for det danske dansemiljø.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Jannik Elkær Nielsen og Kristoffer L. A. Pedersen

Indsendt

24/11/2022 22:49

Sagsnummer

HS9510192

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H521

Kontakt

Alice Johnsen

Mail: aljo@aarhus.dk 

Telefonnummer: 30 91 35 44