Sparekatalog for Kultur og Borgerservice
Bora Bora og HQ
Det skærer i mit hjerte at læse Aarhus Kommunes nyligt fremlagte sparekatalog for kultur.
Som jeg læser forslagene i aparekataloget, ender det ikke med besparelser, men valget mellem at skulle lukke flere af byens kulturfyrtårne, eller lave endnu dyrere løsninger på sigt, da det ikke er muligt bare sådan uden videre fx at flytte Bora Bora til Godsbanen. På Godsbanen vil Bora Bora få meget færre kvadratmeter og gulvet der egner sig ikke til dans. Etablering af nyt gulv er en bekostelig affære. Tilsammen vil det betyde at Bora Bora ikke lever op til de krav der udløser driftstilskud. Resultatet bliver en voldsom – og dyr – nedskalering, eller i yderste konsekvens en lukning.
Er det virkelig det Aarhus ønsker? Bora Bora - Dans og visuelt teater er ikke blot én af de vigtigste scener i Aarhus gennem 30 år, det er også et helt unikt kulturelt kraftcenter for dansen i hele Danmark. Et felt der i forvejen har svære vilkår nationalt og som Aarhus derfor har kunnet bryste sig af at være foregangsby for. Et faktum der tiltrækker internationale aktører og international opmærksomhed.
Jeg har brugt Bora Bora både som publikum og som producerende kunstner. Udover at Bora Bora præsenterer dansk og international scenekunst af høj klasse er det – uden sammenligning – et af de bedste steder at producere. Senest med forestillingen SØVNLØS. Vi tryglede nærmest nu afgåede leder, Jesper De Neergaard om et samarbejde om at lægge premieren på SØVNLØS hos Bora Bora, til trods for at vi alle på holdet er hjemmehørende i København. Tak til Jesper de Neergaard og tak til nuværende leder Lotte Kofod Ludvigsen og hele Bora Bora-teamet for endnu et godt samarbejde. I en volatil branche er det altid en livsbekræftende fornøjelse at være “hjemme” på Bora Bora. Em scene der gennem årene forstået at opbygge en professionalisme af internationalt format. Det tør jeg sige på baggrund af 10 års turnéer på store såvel som små scener rundt om i verden.
I samme bygning, i kælderen under Bora Bora, ligger HeadQuarters. Natklub og spillested drevet af utrættelige Amira og Ole. De har ikke samme budget som byens større musikscener, alligvel er det ved en imponerende vedholdenhed og entusiasme lykkedes at skabe en dedikeret base for et bredt spektrum af musikere og genrer. Der er altid publikum og altid musik. Den puls en by af Aarhus’ størrelse har brug for.
Både Bora Bora og HeadQuarters rammes hårdt af den nye spareplan, som er sendt ud i høring.
Kære Aarhus Kommune, tænk igen. Jeg kender Aarhus som en by der er god til at understøtte byens kulturliv og har indset hvad en by vinder ved den tilgang. Alt det som er med til at gøre Aarhus til Aarhus, landets smukkeste lille storby med højt til loftet, på nogle områder endda højere til loftet end København. At være mindre giver den fordel at man kan rykke hurtigere i samlet flok. Nu bør man konsolidere sine fordele og bevæge sig frem i stedet for tilbage.
Download høringssvar som pdf