Gå til hovedindhold

Høringssvar

Teater Katapult

Kære "kulturby" Aarhus, for det er vel noget Aarhus stadigvæk ønsker at bryste sig af?
Som borger i Aarhus gennem 22 år må jeg indrømme, at jeg ærgerligt taget er ret rystet over de nyligt fremlagte planlagte besparelser, der rammer det kunstneriske vækstlagsmiljø, det eksperimenterende og skæve teatermiljø, samt børn og unges mulighed for at beskæftige sig med teater og ny dansk dramatik.

For det første undrer jeg mig set i lyset af den nyligt overståede corona-lammelse, hvor folk sad i vinduerne og skreg på kultur, eller sad limet til skærmen, når Filip Faber spillede op til fællessang i den isolerede dagligstue. Ja - krigen mellem Rusland og Ukraine har indvarslet recession, inflation og økonomisk lavvande, - men i krisetider skal man ikke spare på kulturen, man skal derimod investere dobbelt. Jeg kan som underviser gennem 20 år ikke pege på en kunstart, der opfordrer mere til teamwork, tænken ud af boksen og innovative løsninger og mental trivsel end teater og dramamediet. At investere i et mangfoldigt teatermiljø i Aarhus, der både favner på tværs af generationer og på tværs af smag, er en investering i udviklingen af de fremtidige demokratiske medborgerskaber, og den evne til mangfoldighed, innovation og nytænkning, som alle lærerplaner high ligther med fed. Det var det generelle.


For det andet undrer jeg mig over, hvorfor besparelserne skal ramme byens vækstlagsmiljø, hvori Teater Katapult, der før sommeren fik penge af region midtjylland til fortsat at udvikle Teater Katapult Akademiet som en spirende have for udviklingen af ny dansk dramatik og nye sceneformater med forgreninger ud til andre samarbejdspartnere i regionen, heri blandt højskolerne - hvorfor stoppe det arbejde - jeg savner argumenter? Teater Katapult er det eneste teater i byen, hvor du kan komme ind fra gaden, kun med en god ide og afprøve dit talent i professionelle rammer, - i et aarhusiansk professionelt teatermiljø, der smækker dørene i, når du ikke er uddannet fra statens teaterskole. Der skal sikres en fremtidig fødekæde og i det økosystem spiller Teater Katapult en helt enorm rolle, - ikke mindst i forhold til forbindelsen mellem det kreative miljø på kasernen og det professionelle teatermiljø. - Hvor mange dramaturgistuderende har ikke fået lov til at afprøve sig selv og få erfaring fra teater katapult og brugt det til som springbræt til store scener nationalt og internationalt.


For det tredje;

Teater Katapult har en fuldstændig særegen profil i forhold til de andre aarhusianske teatre, og en meget bred målgruppe publikumsmæssigt, - ikke mindst har de fat i en ung målgruppe, hvor Aarhus Teater og Svalegangen nok især har fat i en mere moden målgruppen, hvilket deres repertoire også peger i retning af. De to teatre er også teater- formater hvor Teater Katapult har andre sceniske formater på programmet, heri blandt det meget succesfulde Story Slam, hvor helt almindelige mennesker fra hele landet fortæller deres historie. Teater Katapult har eksisteret i over 20 år, - og jeg synes jo nok, det er en overvejelse hver eller en opfordring til i hvert fald at lave noget indgående research i, - hvad det er man lukker ned, - ikke mindst hvilken rolle teatret spiller i Aarhus’ kulturliv, og hvilke kulturer og miljøer Teater Katapult er en drivende motor i.

I 1877 delte de europæiske stormagter det afrikanske kontinent mellem sig ved hjælp af en lineal, uden hensyntagen til befolkningen og de naturligt etablerede grænser - Jeg får desværre lidt det samme billede, når jeg tænker på sparekataloget, som jeg tænker virker kortsigtet, visionsløst, og uigennemtænkt i praksis. Hvad der sikkert ser ud som en god ide, når det iagttages på et regneark fra et skrivebord på rådhuset, - åbenbarer sig som anderledes komplekst og interessant virkelighed, når man vælger at stikke hænderne ned i maden, og snakke med dem, der bruger stederne og dem, som driver stederne, - for ikke mindst at nævne den rumlige logistik, - at presse Bora Bora ned i Teater Katapults lokaler er vel nogenlunde det samme, som at forsøge at proppe en elefant gennem et nåleøje.

Jeg håber, at de mange høringssvar vil give anledning til at man slår bak og undersøger de genstande man står med ordentligt, i stedet for bare at strege ud i Excel-arket i bedste grønthøsterstil. Det er jo ikke supermarkedets indkøbsseddel, hvor man sikkert altid godt lige kan strege en pose chips, en juice osv, - der er tale om et helt kulturmiljø, - et talentudviklingstræ, og et teater, der ikke opfører sig som nogen andre teatre, jeg kender til.

Kære Aarhus Kommune - jeg synes, det er en ommer, - når I har sat jer ordentligt ind de kulturinstitutioner og de kulturprojekter, I foreslår lukkes ned, så tror jeg I kommer til samme konklusion.

Med venlig hilsen
Louise Christiansen
Lektor i historie, dramaturgi, dansk.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Louise Fogh Christiansen

Indsendt

24/11/2022 23:51

Sagsnummer

HS4885271

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H521

Kontakt

Alice Johnsen

Mail: aljo@aarhus.dk 

Telefonnummer: 30 91 35 44