Gå til hovedindhold

Høringssvar

Sparekatalog for Børn og Unge

Bevar Giberhytten skovbørnehave - spar ikke naturen væk

Uanset om man er rød, blå eller lilla, så kan man simpelthen ikke i ramme alvor lave besparelser på naturinstitutioner og tilbud midt i en global klimakrise og lige ovenpå en pandemi, hvor rådene var frisk luft og natur! Jeg er mor til et barn i Giberhytten og derudover har mit ældste barn haft hele sin børnehavetid ude i selvsamme paradis, som Nicolai Wammen betegner det. Han er nemlig også barn af Giberhytten!

Jeg kender efterhånden rigtig godt til Giberhytten og i vores familie elsker vi det sted.

Mit yngste barn går i vuggestue på Langenæsstien og jeg har lige siden, hun startede, set frem til den dag, hvor hun også må komme med vuggestuen på dagsture til Giberhytten og få lov at opleve alt, hvad naturen har at give. For selvfølgelig senere selv at få en plads derude - forudsat det hele nu ikke mod al sund fornuft spares væk!

Langenæsstiens dagtilbud har en skøn naturprofil, som Giberhytten har så stor en andel i. Fjerner man Giberhytten - uanset det så formelt måtte hedde en fusion med Mariendal - så fjerner man simpelthen identiteten for et helt dagtilbud. Det her handler ikke bare om en enkelt børnegruppe eller nogle enkelte forældre.

Aarhus kan simpelthen ikke kalde sig en frontløber i relation til grøn omstilling eller klimabevidsthed, hvis byen vælger at skære sine naturtilbud væk! Det er vores børn og unge, som skal overtage den her planet. Lad os da for pokker give dem de bedste forudsætninger for at kunne løfte den opgave og ikke begrænse pladserne og tilbuddene til vores institutioner i centrum til kun at være bebyggelse, bebyggelse, bebyggelse.

Vi har i forældregruppen i Giberhytten indleveret et fælles høringssvar, som jeg i øvrigt meget gerne vil henvise til og opfordre samtlige interesserede til at læse. Høringssvaret er indleveret den 9. november 2022 under høringssvarnr. HS 7270422.

Læs desuden vores dygtige danske overlægers anbefaling om at sende alle børn i skovbørnehave til nytte for vores fælles sundhed:

https://avisendanmark.dk/artikel/overlæger-send-alle-børn-i-skovbørnehave-og-giv-forældre-fri-til-at-passe-deres-syge-børn


Alternative steder at spare:
Pladsanvisning
På sparekatalogets sider om netop Giberhytten, fremgår det meget kort, at man har overvejet hvordan garantidistrikterne ellers kunne se ud, idet man tilsyneladende oplever større efterspørgsel i nogle områder end andre, hvilket skulle begrunde at Giberhytten kan lukkes.

Nu bor vi uden for det distrikt, som Giberhytten hører til, og vi har i sin tid måtte kæmpe for at få en plads til vores førstefødte, som kunne hænge sammen med vores hverdag og arbejdsliv. Vi søgte samtlige institutioner i nærheden af vores hjem, men fik ikke en eneste plads tilbudt - kun langt ude i distriktet. Vi havde derefter en pige ansat i en måned til vores førstefødte for at vente på, at kunne komme ind i en daginstitution, som kunne hænge sammen med vores hverdag! Her var en plads inde i midtbyen faktisk ønskeligt for os, selvom den lå længere fra vores hjem end de mange institutioner, vi startede med at søge.

Vores nuværende anvisningskriterier er simpelthen for rigide for os borgere.
Jeg er fuldstændig bevidst om, at det ikke er nogen let nød at knække og at det givetvis vil kræve en helt masse overvejelser og beregninger, men jeg nægter at tro på, at det system vi har nu er det bedste med alle de mange eksempler, jeg hører på forældres store udfordringer med at få anvist en plads, der rent faktisk kan få hverdagen til at hænge sammen.

Tro det eller ej, så er vi ganske mange, der gerne vil have en plads uden for vores distrikt, og som vil kunne afhjælpe noget af den store efterspørgsel, der lokalt kan være i distrikter, hvor børnefamilier overtager huse og lejligheder efter en "sølvbryllupsgeneration" eller hvor der bygges nyt og derved sker pres på pladserne.

Pointen er, at pladsanvisningssystemets fejl og mangler ikke skal ødelægge de fuldstændig fantastiske dagtilbud og særligt skovbørnehavetilbud, som har deres udspring i midtbyen. Og det er da genialt at man kan tilbyde bybørn så let adgang til skoven hver eneste dag!
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Christina Nissen

Indsendt

11/11/2022 16:20

Sagsnummer

HS0178764

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H522

Kontakt

Nicolas Madsen

 Mail: nicmad@aarhus.dk 

Telefonnummer: 25 62 28 78