Gå til hovedindhold

Høringssvar

Sparekatalog for Børn og Unge

Bevar skovbørnehaven i Nørrestenbro

Sorg, ærgrelse og fortvivlelse var nogle af de følelser, der ramte mig, da jeg blev bekendt med, at den Skovgruppe vi i dag har, i Nørrestenbro, foreslås lukket. Hvad så med min søn i vuggestuen? Får han ikke de fantastiske ting med sig, som vores datter får i Skoven nu? Hvad gør jeg, hvad gør vi? Hvordan kan man overhovedet overveje at lukke noget SÅ velfungerende? Det må ikke ske. Hvis det sker, så er det en kæmpe fejl. Det giver simpelthen ikke mening, når man tager i betragtning, hvad børnene får ud af det.

Følgende er små uddrag fra Ugebrevene på AULA og er altså ikke skrevet til ære for noget høringssvar eller andet. Det er vores børns hverdag som den ER og dermed det de risikerer at miste:

Uge 40
“Efter frikost gik Nanna, Thalea og Jacob en "opdagelsestur" end lidt anden vej end vanlig - en tur uden noget egentlig mål, men med tid og mulighed for at fordybe sig i hvad de så. Der blev fundet lækre brombær, øvet sig i at gå på en lang række, gået lidt off-road og ikke mindst fundet nogle store flotte svampe, som de i fælleskab fandt ud af måtte være fluesvamp. De snakkede om, at de var flotte at se på, , men giftige at røre ved.”

Uge 41
“ Inden frokost drog Sandra og Helle på gå tur til skrænten, med de store bøgetræer, hvor der er super sjovt at lege gemme og hvor, der også ligger mange væltede træer, som indbyder til balance leg. Da vi skulle hjem foreslog børnene, at vi gik hen til marken med hestene, så Sandra også kunne se dem . Og da vi kom derhen og havde set på de flotte heste, foreslog Sven og Bosse at vi gik en helt ny vej hjem. Det blev til en spændende tur, hvor vi blandt andet passerede en vandløb, ved at hjælpe hinanden over nogle væltede træer. Sandra var imponeret over børnenes ejerskab af skoven og deres glæde ved at vise den frem - og ikke mindst deres udholdenhed og balance evner :-)!”

Uge 43
“Mandag var en skøn, mild efterårsdag - som hvad vejret angår mere mindede om en forårsdag. Vi delte os, som så ofte i to grupper, hvoraf den ene halvdel drog på en lang udfordrende vandretur, hvor vi kom forbi Vikinge lege pladsen og på vej hjem balancerede over nogle glatte , træstammer som lå over en lille bæk.”

Man kan få et indtryk af, hvad naturoplevelser betyder for børn i læge og journalist Peter Qvortrup Geisling bog “NATUREN PÅ RECEPT”:
“Naturen giver os i det hele taget ro og tid til at reflektere over livet. Det er vigtige mentale vitaminer – også for vores børn, der vokser op med iPad’en som elsket legekammerat, samtidig med at de er langt mindre ude i naturen end tidligere generationer.”

I sin bog beskriver Peter Qvortrup Geisling, vigtigheden af, at man oplever naturen som barn og får nok Vitamin N, som han kalder det. Hvis man oplever naturen som barn er det lettere at genopdage den som voksen. I sin bog skriver han endvidere "Undersøgelser af børnehavebørn fra Norge og Sverige viser, at der er åbenlyse fordele ved, at børn leger i naturen. Undersøgelserne sammenlignede børn, der legede på almindelige legepladser, med børn, der brugte den samme mængde tid på at lege på naturlegepladser med træer, klipper og ujævnt terræn. Efter et års tid klarede børnene fra de naturlige legeområder sig bedre motorisk, idet deres smidighed og balance var bedre."

Ude i skoven er der fyldt med motoriske udfordringer, som børnene kaster sig ud i. Det sker helt af sig selv, uden at være iscenesat. I weekenden, da vores familie var taget ud i skoven sagde vores datter på 5 år "Jeg får lige lyst til at gå gennem træet" hvorefter hun hoppede op i et træ og klatrede igennem dets grene og hoppede ud igen på den anden side af stammen, for at mødes med mig, der var gået i en bue uden om træet.

Det er en stor værdi at bo i byen og ens børn stadig kan få naturoplevelser i deres hverdag. Vi kunne ikke ønske os et bedre sted til vores børn. De vokser og udvikler sig i de mest fantastiske fysiske rammer.
Skovgruppen er et gennemført koncept. Det er velfungerende og jeg håber inderligt at vi få lov til at beholde det.

Richard Louv skrev i sin bog Det sidste barn i skoven:
"Hvis vi skal redde miljøet, må vi begynde med at redde en truet art: Barnet i Naturen."
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Julie Samsee Justesen

Indsendt

15/11/2022 22:36

Sagsnummer

HS3580948

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H522

Kontakt

Nicolas Madsen

 Mail: nicmad@aarhus.dk 

Telefonnummer: 25 62 28 78