Gå til hovedindhold

Høringssvar

MBU 29- Lukning af fem pædagogisk ledede legepladser-Tranbjerg Naturcenter

I Tranbjerg har vi et Naturcenter der er et samlingspunkt og dét sted i Tranbjerg, hvor de fine ord om medborgerskab, fællesskab og lokalindsigt bliver virkelighed. Naturcenteret er en del af hverdagen - i børnehave, skole og i fritiden. Det er læring og fællesskab. Det er et samlingspunkt, hvor børn har mulighed for at opleve at Tranbjerg er et fællesskab. Både vuggestuer, børnehaver og skolen bruger det som udflugtssted og til undervisning. Naturcenteret er et knudepunkt for mange borgere i Tranbjerg. Det benyttes til klassearrangementer, arrangeret af forældre, og der åbnes for private i weekender. Det er et centralt sted og bindeled i vores by! Det vil være et stort tab for byen, hvis det lukker.
I en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Danmarks Naturfredningsforening, er 1.032 børn i alderen 5-12 år bl.a. blevet bedt om at angive op til fem ting, de bedst kan lide at bruge deres tid på. Her har 60 pct. af børnene angivet ”at være i naturen” som en af deres foretrukne aktiviteter. Samtidig viser undersøgelsen, at halvdelen af børnene gerne vil endnu mere ud i naturen, end de kommer i dag.
Hvis vi gerne vil have fremtidige borger til at beskytte naturen og vide noget om den verden de lever i, er vi nødt til at have steder som Tranbjerg Naturcenter. Under Corona så vi også hvor vigtigt naturen er for alle folk. Nye tal på friluftslivet under coronakrisen viste, at mange flere brugte naturen som socialt mødested, oplevede nye naturområder og tog på langt flere vandreture end de ellers havde gjort. Det er vigtigt at have fokus på at skabe mere bynær natur.
40 procent af danskerne har brugt naturen mere det sidste år end før Corona-krisen, og knapt 9 ud af ti vil blive ved med det, selv om verden genåbner. Især de yngre er vilde med at komme ud. Det viser en ny Gallup-undersøgelse foretaget på vegne af Friluftsrådet.
Tendensen startede også før corona-krisen, men en ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Friluftsrådet viser, at vi i løbet af det seneste år har været langt mere ude end tidligere. Det gælder især for kvinder, hvor 45 procent har opholdt sig mere ude end før krisen, samt for danskere i aldersgruppen 18-35 år, hvor næsten halvdelen af dem har været mere under åben himmel end i normale tider.
“At være aktiv udenfor er en opadgående tendens, som vi også så før coronaens indtog og det bør vi ikke slå ned ved at lukke Tranbjerg Naturcenter eller andre naturtilbud i kommunen.
”Undersøgelser viser, at det har uendelig stor værdi for folk, at de kan komme ud og nyde naturen, være aktive eller mødes med andre tæt på, hvor de bor. Derfor er der helt klart et behov for at skabe plads til natur i byudviklingen og i måden, vi laver fysisk planlægning og ikke et behov for at spare denne mulighed væk.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Mette Noe-Nygaard Rasmussen

Indsendt

17/11/2022 09:26

Sagsnummer

HS7228090

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H522

Kontakt

Nicolas Madsen

 Mail: nicmad@aarhus.dk 

Telefonnummer: 25 62 28 78