Gå til hovedindhold
Sparekatalog for Børn og Unge

Bevar Giberhytten

Mor er ked af det, sur og harm, og mest af alt skuffet. Jeg har pt. en på pige på 3 år der går i Giberhytten, og en dreng på 6 år der har gået der, indtil i sommers.

Natur og børn.
Vi lever I en tid, hvor klimakrisen brager derud af, psykisk mistrivsel i store dele af befolkningen og særligt i vores unge mennsker og med en generation af børn, der aldrig har brugt naturen mindre end de gør i dag.

Og hva’ så? Kan forældrene ikke bare selv tage de unger ud i naturen så?



Jo det kan vi godt, men der er kæmpe forskel på at have sin daglige gang derude i naturen og så til kun at se den en gang om ugen eller mindre. Skovbørnehaven venter ikke på godt vejr for at tage ud til den. Børnene er derude i solskin, blæst, regn, frost og sne.

Og det er godt for dem at mærke naturen på egen krop. At hvis det regner så bliver man våd, er det koldt, så bliver fingrene kolde - vi må derfor tage tøj på efter vejret. De ser naturen skifte årstid og tænder et bål for at få varmen. De lærer, at man kan lave sin mad over åben ild. De går ture i nærområdet og lærer om den danske flora og dyr og ikke kun om giraffer og løver fra en bog. De lærer at finde deres “legetøj” i naturen af pinde, kogler, blade og sten.

Derude er der plads til at gå på opdagelse, glide i mudderet og tegne med kul i ansigtet. Der er højt til loftet og plads til at udfolde sig og blive rigtig beskidte.

Vi har brug for, at den næste generation forstår sig på naturen og vil være med til at bevare den. Vi må ikke distancere os mere fra naturen end vi allerede gør, og derfor er skovbørnhaver så unikt et tilbud for Aarhus Kommune midtbys børn. Vores børn skal igennem et helt uddannelsessystem, der for de fleste foregår indendørs. I kan simpelthen ikke være det bekendt at tage naturen fra midtbyens børn. Hvordan skal de ellers få mulighed for en daglig kontakt med naturen?

Jeg bliver hel harm over, at det overhovedet er op til diskussion.

Giberhytten er ikke bare Giberhytten - det er også et tilbud, der hænger sammen med Langenæs.
For vores pige har det været en fantastisk mulighed, at hun kunne komme derud, allerede som vuggestuebarn. Og det kunne hun kun fordi Giberhytten hænger sammen med Langenæs. Hun er vokset op og allerede robust til at modstå naturens kræfter og har en selvværdsfølelse voksne kan misunde.

Jeg valgte netop denne vuggestue fordi jeg vidste, at de tidligt tager ud til Giberhytten. Også selvom den ligger uden for vores distrikt. Også selvom det betyder, at vi skal bruge mere tid på at aflevere og hente med den længere afstand. Det er det hele værd.

Og for lige at skifte spor.

Helt ærligt, jeg troede vi havde lært mere efter Corona - At det faktisk giver øget trivsel og sundhed at være mere udenfor og i mindre grupper. Sygdom spreder sig ikke på samme måde, som i en “normal” institution, omgangssyge har vi oplevet én gang i vores søns tid i Giberhytten og corona spredte sig heller ikke, da det var aktuelt.

Mindre sygdom hos børnene giver mere trivsel i familierne, mindre stress, mindre fravær på arbejdspladsen. Det vil koste betydelig mere samfundsøkonomisk at begynde lukke skovbørnehavene end de 300.000 I mener i kan få ind.

Så selvom I foreslår, at de bare kan flyttes ud til Mariendal, så mener jeg, at det er synd at lukke et af de få tilbud i Aarhus, som er en lille og tæt institution. Jeg mener ikke , at vi bør og skal optimere på alle leder og fronter. Jeg mener, at Aarhus Kommune som Danmarks 2. største hovedstad bør give et bredt udvalg af dagstilbud; de små, de store, de “almindelige” og dem med ekstra fokus på natur. Jeg mener, at Aarhus Kommune bør være en by for alle. Også dem med behov for mindre institutioner og mere ro og natur.

Med Venlig Hilsen
En skuffet mor!
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Xiao Xian Weng

Indsendt

22/11/2022 13:59

Sagsnummer

HS2590231

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H522

Kontakt

Nicolas Madsen

 Mail: nicmad@aarhus.dk 

Telefonnummer: 25 62 28 78