Sparekatalog for Børn og Unge
Hovedløs nedprioritering af kunst og kulturoplevelser for aarhusianske børn og unge
År efter år viser undersøgelser, at borgerne i Aarhus fremhæver byens mange kulturtilbud som den primære årsag til, at de holder særligt meget af deres by. Undersøgelser, som vores borgmester og byrådets øvrige politikere stolt har fremhævet gang på gang. Det er der formentlig en rigtig god forklaring på. For om noget skaber kunsten og kulturen de sanselige, mentale rum, som udfordrer, pirrer og danner os som mennesker. Gør os til hele mennesker, og lærer os at forstå os selv, hinanden og verden omkring os.
I den kontekst synes det helt uforståeligt, at Aarhus Kommune i sit samlede, fremlagte sparekatalog stiller krav om massive besparelser på kunst- og kulturoplevelser, forholdsvist sideordnet øvrige besparelser på fx infrastruktur, administration og bygningsdrift? For er kulturen ikke netop den kit og det mentale, innovative fundament, der skal bringe os igennem de økonomisk svære tider?
At kunsten og kulturen udgør et så basalt, menneskeligt fundament for os mennesker, tydeliggøres også på kedeligste vis i kommunens samlede fremlagte sparekatalog, hvor besparelser på kunst og kultur - mod al sund fornuft - pibler frem i flere af magistraternes spareforslag. Som fx når kulturoplevelser for ældre foreslås væsentligt reduceret fremover under 'Sundhed og Omsorg'; når Det Kreative Værksted for udviklingshandicappede foreslås sparret væk under 'Sociale Forhold og Beskæftigelse'; og ikke mindst når tusindvis af aarhusianske børn og unge under 'Børn og Unges' spareforslag fremover tænkes frarøvet deres muligheder for at møde kunst og kultur uden for hjemmet. Ikke nok med at det vil skabe en kolossal social slagside i fremtidens kulturbrugere, og fratage en børne- og ungdomsgeneration i mistrivsel vigtige, personlighedsunderstøttende oplevelser, det vil også nulstille 20-30 års eminent, kunstpædagogisk udviklingsarbejde i Aarhus, som andre kommuner landet over i årevis har misundt os.
Men værst af alt går det naturligvis ud over det utal af borgere, som dagligt sætter så stor pris på kunstneriske og kulturelle oplevelser, skabt og præsenteret af aarhusianske kunstnere, kulturpersonligheder og kulturinstitutioner med nødvendig støtte fra 'Kultur og Borgerservice'. Her lægges op til fatale besparelser og omrokeringer, som - ikke mindst på scenekunstområdet - på én gang vil ramme såvel det kulturelle vækstlag som det professionelle kunst- og kulturmiljø særdeles hårdt. Nulstille års, strategisk udviklingsarbejde og momentum i den kunstneriske og kulturelle arv efter Aarhus 2017 - Europæisk Kulturhovedstad.
Min bøn til Aarhus Byråd vil derfor være en INDTRÆNGENDE BØN om, at I fritager kunsten og kulturen fra de nødvendige, samlede kommunale besparelser. Vi har ganske enkelt ikke 'råd' til at lade Aarhus sygne hen som en åndløs, kulturfattig by. Og fremtidens aarhusianere fortjener ikke, at kommunen nedbryder den kulturelle og kunstneriske infrastruktur og fødekæde, som vi hidtil har glædet os over og brystet os af!
Download høringssvar som pdf