Sparekatalog for Børn og Unge
Bevar optag af Aarhus børn til Naturbørnehave Ajstrup Gl. Skole
Det er med meget stor beklagelse, at jeg som mor til et Aarhus barn i Ajstrup. Gl. Skole Naturbørnehave må konstatere, at der er fremlagt besparelsesforslag, der vil lukke Na-turbørnehaven for Aarhus børn. Man vil spare bussen væk, svarende til 500.000 kr. årligt, hvilket for mig er helt ubegribeligt og helt uacceptabelt.
Da jeg valgte at blive boende i centrum af Aarhus, efter mit barn nåede børnehavealderen, var det for mit vedkommende helt afgørende, at han kunne komme i en god naturbør-nehave. En børnehave, hvor det logistisk var muligt for mig at kunne aflevere og hente, uden at skulle køre til den anden ende af byen. Som det ser ud nu, ønsker man nemlig ikke blot at spare bussen til Aarhus børn til Ajstrup, men også at lukke Giberhytten, der ligger i samme distrikt. Dermed fjerner man reelt muligheden for at kunne tilbyde naturbørnehave, til alle de forældre fra vores distrikt, der måtte ønske det.
Som barn i Aarhus centrum, har man brug for natur. Ikke kun i form af små ture i skoven eller lignende. Daglig natur med mudder til langt op i nakken, røde kinder og bunker af pinde, der bliver til alle mulige fantastiske legeredskaber. Hvis man har et barn i en naturbørnehave, ved man lige præcis, hvad jeg henviser til, når jeg skriver om bunken af pinde.
For nuværende er der nogle fantastiske tilbud i form af Mariendal, Giberhytten og Ajstrup Gl. Skole. De er alle tre meget forskellige, og kan hver deres ting. For nogle vil Mariendal eller Giberhytten være det rette, for andre, som for mig, er det Ajstrup, der tilbyder muligheder, der passer lige præcis til mit barn og hans behov.
Ajstrup er et stort sted, hvor der er masser af udemuligheder, men hvor børnene også bliver taget med i værksted og lærer at save og hamrer, får lov til at lave malerier, tumler i en gymnastiksal, kører på mooncars eller måske laver teater – alt dette ud over at lave bål, bygge huler, klatrer i træer, finder krible krable dyr, eller måske bare triller ned af bakkerne, fordi det kilder så dejligt i maven.
Børnene får lov til at være børn, og være lige præcis det barn, som de nu engang er. De bliver mødt og støttet i deres behov og deres udvikling – om det så er at lære at turde at kravle højere end de første grene, holde en regnorm eller andet. Og de vokser af det som mennesker.
Det er fantastisk at se forsigtige børn komme ud af deres skal og hele tiden udvikle sig til at turde mere at mere.
Da jeg havde mit barn med til en stor familiefest, med langborde, hvor børnene morede sig med at løbe rundt og rundt og fange hinanden, måtte den seksårige dreng fra bybørnehaven give op og bede om en pause fra løb med min fireårige dreng, der bare kunne blive ved og ved og ved – det kan man nemlig, når man hver dag får lov til at bruge hele sin krop. Man får en stærk krop og et stærkt sind.
I Ajstrup har man mulighederne for at bruge visuelle støttemidler, der hjælper børnene med at se, hvad de skal lave den dag, og hvem de skal være sammen med. Det har for min dreng skabt en struktur, der kombineret med natururen gør, at han som barn stortrives. Han elsker den faste busmakker og kigger som det første på tavlen ved morgensamling, hvad han skal lave, og hvem han skal være sammen med den dag. Og når han vender tilbage til Mødestedet om eftermiddag, bruger han lang tid på at stå med sin magnet og vælge, hvad han har lyst til at lege med, indtil mor kommer at henter ham.
Mit barn gik i en helt almindelig vuggestue i byen under corona nedlukningen. Det var en rigtig god vuggestuen, men han trives slet ikke med alle de voksenskift, som han oplevede i løbet af dagen. Nogle børn ænser det ikke, men mit barn gjorde. Han kunne som lille barn opleve mindst fire-fem voksen skift pga. skiftende vagter blandt pædagoger, hjælp fra ungarbejdere og så fællespasning fra kort før kl. 16:00. Alle disse skift betød, at mit barn blev beskrevet som havende problematikker, være udfordret og være på overarbejde. Og det var han helt sikkert.
I Ajstrup oplever han ikke disse skift. Hvis pædagoger er på deltid, forsvinder de ikke pludseligt kl. 11:00 – så har de en hel fridag. Nu er han bare en glad dreng, der stortrives og udvikler sig fantastisk. Faste voksne i løbet af dagen, er nemlig en anden fordel ved en naturbørnehave, og det betyder bare en kæmpe forskel for små børn.
Som tidligere beskrevet, så har man lavet spareforslag kun omfattende bussen, hvilket er 500.000 pr. år. Kan det virkelig passe, at man ikke kan finde den lille besparelse et andet sted? Kan det virkelig passe, at man vil frarøve Aarhus børn, der i den grad har brug for natur, muligheden for at komme ud? For mig som forældre, vil jeg 1000 gange hellere stige i skat, end at fjerne muligheden for at Aarhus børn kan køre med bus ud i naturen.Jeg betaler også gerne ekstra for at have et barn i en naturbørnehave.
Hvad bliver alternativet for de børn, der går der nu? For jeg håber, at man indser, at når man først én gang har været naturbørnehavebarn, kan man ikke gå tilbage. Det vil være helt forkert at proppe vores børn, der er vant til frisk luft og masser af natur, ind på små stuer i en børnehave i byen. Vi er blevet oplyst, at vi vil få muligheden for selv at køre vores børn til Ajstrup. Skal Ajstrup virkelig kun være for familier, der har to biler og fleksible arbejdstider? Skal det ikke være et tilbud for alle børn? Alle børn bør have ret til at komme ud i naturen!
Mødestedet, hvor vi hver morgen afleverer vores Aarhus børn i dag, har en fantastisk beliggende i forhold til at aflevere og hente børn. Ved udvidelse af distrikter, vil Mødestedet efter min bedste overbevisning opleves som værende attraktivt i forhold til billigenhed, og der vil derfor sandsynligvis kunne tiltrækkes flere børn udenfor det distrikt, der findes i dag. Flere børn, vil alt andet lige, betyde en bedre økonomi for Ajstrup.
For er der én ting der er i Ajstrup, er det plads. Der kan sagtens komme flere Aarhus børn til Ajstrup, og stadig vil det enkelte barn have masser af plads og rum og pædagoger med overskud.
Både forældre fra Frederiksbjerg, Langenæs, men også Viby og længere væk, vil kunne finde aflevering på Mødestedet attraktivt, afhængig af, hvor man som forældre arbejder.
Ved sin placeret lige ved Ringgaden, er der tæt til motorvej, tæt til Søren Frichs Vej, tæt på Værkmestervej – med andre ord, store muligheder for, som forældre at finde en god løsning på morgenens og eftermiddagens logistiske udfordringer, med at skulle nå at aflevere/hente og komme videre på arbejde.
Samtidig ligger Mødestedet tæt på vuggestuerne Læssøesgade og Ankersgade, og vil derfor også være attraktivt for børnefamilier, der ønsker deres store barn i en naturbør-nehave, og samtidig har behov for pasning af en yngre søskende. Der bør kunne laves et udvidet samarbejde med disse vuggestuer, så man som forældre bliver bekendt med de muligheder, der er for at få et barn i en naturbørnehave. Jeg kan godt læse børne-statistikkerne, men må også konstatere, at kigger jeg i min egen baggård og min egen opgang, vrimler der med små børn nu, det gjorde det ikke for tre år siden. Statistikker er en svær ting, men der er masser af børnefamilier på Frederiksbjerg og Langenæs, der har behov for pasning.
Området omkring Mødestedet er præget af masser af trafik, masser af biler, lastbiler, busser og andet. Masser af støj, masser af bil-os.
Støjen summer i hovedet og man bliver helt ør, men så åbner man døren til Mødestedet, og fra det øjeblik, bliver verden udenfor stille og luften bliver anderledes.
Man træder ind i et sted, hvor der er lyst og der er ro. Børn stormer ikke rundt, men leger tydeligvis afslappede og fordybede i små grupper sammen med voksne, der er parate til at støtte dem. Man læser, tegner, leger med perler, leger med biler, bygger med klodser, leger i legekøkken og lignende.
Der er en varme og humor mellem børn og voksne, og dagen går stille i gang.
Når tiden nærmer sig, at børnene skal med bussen, er der også en forbavsende ro. Børnene øver sig i selvhjulpethed og hjælper også hinanden, og går så sammen med deres faste busmakker mod bussen. Ud til naturen, ud at bruge alt energien, ud at blive beskidte, ud af dufte skoven, jorden – eller gyllen om sommeren.
Når man henter om eftermiddagen, er billedet det samme – der er bare ro på Mødestedet. Børn der gearer ned, er meget trætte og klar til at komme hjem efter en god dag – børn der tydeligvis ikke er fyldt med støj i deres hovedet, men ro og varme.
Bevar Naturbørnehaven Ajstrup Gl. Skole også for Aarhus børn. De fortjener mulighederne for en fantastisk børnehavetid langt væk fra byens støj og bil-os!
Download høringssvar som pdf