Gå til hovedindhold

Høringssvar

Bevar Naturbørnehaven Ajstrup Gl. Skole og prioriter naturen - også for vores Aarhus børn

Allerede på sin allerførste dag, så jeg glæden lyse ud af hende. De brune øjne var spændte og glade. Hun var stolt og havde sommerfugle i maven. Endelig var hun på vej til at blive børnehavebarn - og så tilmed i det, der skulle vise sig at være byens bedste børnehave, nemlig Naturbørnehaven i Ajstrup Gl. Skole.

Jeg tror måske, at jeg som mor var mere nervøs end hun var, den dag hun trådte ind i bussen og kørte afsted mod nye eventyr i Ajstrup. Det er man givet som forældre, når man sender sin bare 3-årige afsted med en bus fuld af nye børnehavevenner, pædagoger og en tur på godt 20 minutter - langt væk fra far og mor.

Men hvor skulle det bare vise sig at være den bedste beslutning for vores datter. En pige, som ellers aldrig har brudt sig om hverken regn eller mudder på hænderne, men som nu skyr alt slags vejr og nyder at gå på opdagelse og forsvinde ind mellem krat og buske på “den grønne” i Ajstrups kæmpe frirum af en naturlegeplads. Allerede på dag et mødte hun sin bedste veninde, og siden er der bare kommet flere til venneflokken. Og har man ikke lige lyst til at lege med andre, er der også plads til at sidde for sig selv med perler, dukker og maling - inde såvel som ude.

Aldrig har vi som forældre dårlig samvittighed over, at vi ikke lige når ud og lege om eftermiddagen. For vores datter er allerede mæt på udelivet efter en lang og god dag i børnehaven. Og hver dag kommer hun hjem med nye oplevelser, og kan stolt fortælle os, hvordan de har savet og bygget både og fuglehuse i værkstedet, lyttet til historier omkring bålet, bygget en snemand og lært at lave snebolde. Den store gymnastiksal er favoritten, for her kan man tumle og lege jorden er giftig, løbe om kap, hoppe og danse, og udvikle sine motoriske færdigheder. Og mudderet, ja det er hun ikke længere så bange for. Og nu er hun tilmed den, der viser nye børn rundt og hjælper dem tilrette.

I Ajstrup er børn og voksne ude næsten hele dagen, og det kan mærkes - på den gode måde. Hver dag kommer hun hjem, træt med træt på, og de dage, hvor hun ikke har lyst til at tage afsted, er kun ganske få og hurtigt ovre. Sygedagene kan vi tælle på 10 fingre vil jeg tro, og i dag har hun allerede gået der i knap halvandet år og glæder sig allerede til den dag hun skal rykke op i Naturpatruljen som én af de store.

Det pædagogiske personale i Ajstrup er engagerede og dedikerede i deres arbejde. De elsker vores børn og finder hver dag og hver uge på nye aktiviteter. De kender vores børn, hver og én, og griber dem, når de skal gribes og favner de børn, der måtte have brug for et ekstra kram, når dagen er svær. De skaber faste rammer og tryghed, og på trods af en travl hverdag, finder de altid tiden til en snak om løst og fast med os som forældre. Der er altid åbne arme og smil i Ajstrup og på Mødestedet i Aarhus, og man føler sig velkommen. Både som barn, men så sandelig også som forældre.

Ajstrup er sådan en børnehave man hører om fra mund til mund. Da vi skulle vælge børnehave til vores datter, var vi i tvivl. Det tror jeg de fleste forældre er. Men Ajstrup havde vi bare hørt så meget godt om. To af vennerne fra vuggestuen skulle også til Ajstrup. Vores naboers børn gik der og elskede det. Det samme gjorde vores overbos datter, som ellers aldrig havde været det fødte “naturbarn” - præcis som vores pige. En god ven fra København boede et år i Aarhus, og hans datter fik lidt tilfældigt plads i Ajstrup. Aldrig havde de hørt om en børnehave som den - selv ikke i hovedstaden - og de elskede den. Så endnu en anbefaling fandt vores vej, og det gjorde os sikre i vores beslutning. Lige siden da, har vi selv anbefalet den til alle forældre vi kender.

Men nu, kære Byråd, vil I så tage børnehaven fra os. Og hvad der er værre endnu. I vil tage den fra alle børn og forældre med bopæl i Frederiksbjerg og Aarhus. I det hele taget vil I svinge sparekniven godt og grundigt henover hovederne på vores børn og fjerne de mange gode naturtilbud, som ifølge forskningen netop skaber trivsel og sundhed blandt børn og unge - noget vi i den grad burde prioritere og gøre tilgængeligt for alle.

Naturbørnehaven i Ajstrup Gl. Skole har eksisteret som en del af Aarhus Kommune i over 25 år. Selvfølgelig skal der også fornyelse til, men hvorfor egentligt fjerne noget, som har været og stadig er godt for så mange børn og voksne? Hvorfor ikke prioritere det og i stedet skabe et endnu bedre tilbud? Som medlem af forældrerådet i Ajstrup ved jeg, at der også er visse udfordringer knyttet til driften af en naturbørnehave som Ajstrup Gl. Skole. Men som en del af forældregruppen ved jeg også, at vi er villige til at gå langt for at bevare vores dejlige børnehave. Om det fx. handler om en forældrebetalt busordning, eller om fordelingen af børn skulle hedde 60 Aarhus børn og 40 Beder-Malling børn (i stedet for 80-20 ordningen pt.). Det kan også være yderligere inddragelse af forældrene og deres kompetencer og netværk til at vedligeholde børnehaven, eller måske endda til at søge puljer, fonde eller crowd-surfe, så der kan findes flere midler til at forbedre børnehavens inde- og udearealer. Vi er åbne for ideer og byder gerne ind til en dialog med jer, skulle det have interesse.

Men først og fremmest ønsker vi jo bare som forældre, at vores datter får mulighed for at starte i Naturpatruljen med sine venner, og fortsætte sin børnehavetid i dejlige Ajstrup. Så kære politikere. Overvej nu lige én gang til om ikke I skulle lytte til alle de gode grunde, der er kommet ind blandt høringssvarene, personlige såvel som evidensbaserede.

Naturbørnehaverne er værd at bevare, og vores børn og deres sundhed og trivsel er værd at prioritere. Det håber vi, at I vil gøre.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Rikke Aakjær Vinter Steffensen

Indsendt

24/11/2022 21:43

Sagsnummer

HS8536459

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H522

Kontakt

Nicolas Madsen

 Mail: nicmad@aarhus.dk 

Telefonnummer: 25 62 28 78