Gå til hovedindhold

Høringssvar

Bevar Naturbørnehaven Ajstrup Gl. Skole

Skal vores børn frarøves naturen?

Har vi ikke nok skærmtid og tid indendørs?
Ifølge WHO bruger vi i dag op til 90% af vores tid indendørs.
Dette er i sig selv en skræmmende statistik, som vi synes i høj grad understreger vigtigheden af at vores børn kan være ude og opleve noget rigtig natur, så de får sig nogle gode og sunde vaner for livet, hvor naturen er en del af det.

Som forældre i Aarhus ser vi en stor og uvurderlig værdi i at kunne sende vores børn i Naturbørnehaven.
Der kan ikke sættes en værdi på:
At være i naturen som barn og lære at være ude hele året
Få mulighed for at udforske og lære noget om sig selv ved at udforske naturen
Være i et miljø uden skærme, elektronik og ting som de hele tiden skal tage stilling til
At lære at omfavne naturen som en naturlig del af sit liv og udvikle den respekt for naturen som den grønne omstilling kræver af nutidens og ikke mindst fremtidens borgere

Børn ændrer sig af at være i naturen
Vores barn har ændret sig meget positivt efter at han er startet i Naturbørnehaven Ajstrup Gl. Skole og vi er overbeviste om, at vi ikke havde haft det samme barn i dag, hvis vi ikke havde haft muligheden for at sende ham afsted til Ajstrup hver dag.
Han er gået fra at føle sig utilpas i naturen og have det svært med mudder, vand og generelt det at være “beskidt” til at nyde naturen og kommer hver dag hjem smurt ind i jord og mudder, “dufter” af bål og med sko fyldt af sand og er unægteligt en masse oplevelser rigere.
Man kan ganske enkelt ikke lære om naturen uden at være i naturen.

Far: Jeg har selv haft en barndom på landet, hvor naturen var et naturligt element i min opvækst og det kan jeg mærke i dag har betydet utrolig meget for mig og mit forhold til naturen, så at frarøve børn den mulighed ved ikke at tilbyde naturbørnehaver til familier i Aarhus, er i min optik en kæmpe skuffelse og går direkte imod Aarhus kommunes strategi om at gå i en grønnere retning.

Mor: Jeg er opvokset i Aarhus og har ikke som barn haft adgang til natur, hvilket har haft en tydelig indvirkning på mit forhold til naturen i dag og ikke mindst både psykisk og fysisk, hvor det har haft en endnu kraftigere påvirkning. Jeg er det som man vil betegne som sensitiv overfor lyde, varme/kulde, taktilitet og stemninger, hvilket betyder at jeg konstant er på mentalt overarbejde fordi jeg lytter, bedømmer og aflæser alt omkring mig. Denne sensitivitet så vi også hos vores søn i vuggestuen og tog derfor dengang en beslutning om, at han skulle i naturbørnehave, fordi jeg og vi kan se hvor meget energi jeg bruger på at sanse unødvendigt. I naturen bliver børn robuste på den bedst tænkelige måde. Deres balance bliver styrket, deres tro på dem selv bliver styrket fordi de udfordres og lærer både styrker og begrænsninger, de er i berøring med vind, vejr og skiftende temperaturer, og oplever disse som naturlige påvirkninger og tillægger dem ikke et for stort fokus. De lærer at leve i nuet, mærke sig selv, stole på sig selv og at respektere deres omgivelser herigennem naturen. Denne sensitivitet i vores søn blev påvirket med det samme han satte fod i Naturbørnehaven Ajstrup Gl. Skole og han er vokset helt ufatteligt, og jeg under vores datter at opleve samme udvikling, når hun bliver gammel nok.

Vi valgte Naturbørnehaven Ajstrup Gl. Skole på trods af at den ikke ligger i vores distrikt og hvis det ikke var for det store banner langs Naturbørnehaven Ajstrup Gl. Skoles mødested på Vestre Ringgade, så vidste vi ikke at den eksisterede. Dette gælder også de andre naturbørnehaver i området som vi indtil nu har været uvidende om eksisterede. Under opskrivningen kunne vi ikke finde Naturbørnehaven Ajstrup Gl. Skole med opsamling i Aarhus, og endte derfor med at komme til at skrive ham op i Ajstrup!
Alle vi kender, der hører om dette fantastiske sted udtrykker samme forbløffelse som os over, at heller ikke de kender til eller er blevet introduceret for muligheden at deres børn kan gå i naturbørnehave. Når de ser hvilken vidunderlig udvikling vores søn har gennemgået oplever vi næsten en misundelse over hvor heldige vi har været, at der var plads til vores søn i Naturbørnehaven Ajstrup Gl. Skole.

Vi har lige nu nogle børn, som kommer ud af en to-årig periode med corona-utryghed og at tage deres elskede Naturbørnehave fra dem, kan give dem ar på sjælen for evigt og betyde at de mister deres venner og den daglige tryghed og frihed som de har vænnet sig til.

Vi støtter 100% op om alt hvad forældrerådet i Naturbørnehaven Ajstrup Gl. Skole har skrevet i deres høringssvar og opfordrer på det kraftigste til at genoverveje jeres forslag og håber at vores ord og tanker kan være med til at få jer på andre tanker.

På vegne af to forældre til et barn (og i fremtiden forhåbentligt også hans lillesøster) i Naturbørnehaven Ajstrup Gl. Skole
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Christina Sander Koppel

Indsendt

24/11/2022 21:47

Sagsnummer

HS4802620

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H522

Kontakt

Nicolas Madsen

 Mail: nicmad@aarhus.dk 

Telefonnummer: 25 62 28 78