Gå til hovedindhold

Høringssvar

Sparekatalog for Børn og Unge

Underskriftsindsamling for at bevare Natursamarbejdet

3339 mennesker mener, at lukningen af Natursamarbejdet er en forkert beslutning.

Dette høringssvar indeholder en underskriftsindsamling til fordel for Natursamarbejdet, hvor 3339 borgere - stort set alle fra Aarhus - har skrevet under på, at Natursamarbejdet skal bevares.

I dette høringssvar indgår også 1151 personlige beretninger og faglige argumenter for Natursamarbejdets bevarelse fra dem, som har skrevet under. De mange vidnesbyrd har det til fælles, at de fortæller historien om et helt unikt grønt frirum skabt af ildsjæle fra daginstitutionerne i Aarhus Vest i et tæt samarbejde med Aarhus Kommune.

En lukning af Natursamarbejdet betyder et farvel til Aarhus eneste økologisk forsøgslandbrug, hvor der i 22 år har været naturformidling for børn og unge på et meget højt fagligt niveau.

Natursamarbejdet har en helt unik beliggenhed og at flytte aktiviteterne vil være et stort tab. Sølyst er bynært og let tilgængeligt for alle Aarhusianere, men samtidig nabo til de store udsatte boligområder som Søvangen, Gellerup, Toveshøj, Skovgårdsparken og Åbyhøjgården. Grunden ligger tæt på Brabrand Stien og dyrene, skolehaverne, vikingehytten og de mange aktiviteter i hverdagene og weekenderne er med til at trække børnene fra de udsatte boligområder ned i et område, som er meget smukt, artsrigt og som giver børnene store naturoplevelser med hjem.

Bygningerne er nye, billige i vedligehold og bygget i økologiske materialer og indrettet til formålet - med naturformidling og undervisning for øje. Det er svært at forestille sig at forvaltningen kan finde et omkostningsfrit alternativ, som kan møde de standarder for pædagogisk naturformidling, som Natursamarbejdet i 22 år har arbejdet på at udvikle i et tæt samarbejde med institutionerne og et engageret lokalsamfund.

Lukker i Natursamarbejdet og flytter naturformidlings-aktiviteterne, så får børn fra Aarhus ikke mulighed for at komme tæt på de store dyrehold, som går på markerne ved Natursamarbejdet. Børnene går glip af praksisnære undervisningsforløb i skolehaverne, hvor de får jord under neglene og sol i nakken. Vikingehytten vil stå tom og børnene lærer ikke dværggederne, fåerne, løbeænderne, de danske landhøns, kaninerne, kattene, bierne i bistaderne og insekthotellerne at kende.

Vi håber at I vil lytte til de borgere, som oplever at Natursamarbejdet gør en kæmpe positiv forskel i deres hverdag. En af dem er Pedro Da Palma, som her fortæller sin historie om Natursamarbejdet.

“Jeg har besøgt Natursamarbejdet ved Brabrandsøen mange gange, både privat, men også i forbindelse med mit arbejde på døgninstitution for voksne domsanbragte borgere med udviklingshæmning.

Når jeg har aktivitet med særligt én af vores beboere, ønsker han ofte en tur ned til naturcentret. Han holder så meget af dyrene, og guider mig på en tur rundt og tjekker dem alle sammen, for at slutte med at sætte os ind til gederne, som vi kan ae og snakke med.

Vores beboer hverken kan- eller må færdes selvstændigt, men giver udtryk for at disse besøg hos dyrene giver ham ro og glæde.

Det er et helt unikt tilbud, at vi ved at denne oplevelse i princippet er tilgængelig døgnet rundt. Det vil være et stort afsavn at miste denne oase, som ikke koster os andet end benzinen og personale tiden, men til gengæld kan hjælpe til at spare på medicin og konflikter, fordi vi tilbydes et pusterum som stimulerer og afleder tankerne positivt.

Besparelsen er ikke kun et tal i et budget - den koster meget mere end der står på papiret.”

Vi håber at Aarhus Byråd vil lytte til de 3339 stemmer, som beder jer finde besparelsen et andet sted. Luk ikke børnenes grønne åndehul.

Se den vedhæftet underskriftsindsamling til dette høringssvar.

Med venlig hilsen
Anna Thorning
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Anna Windfeldt Thorning

Indsendt

24/11/2022 23:26

Sagsnummer

HS3185762

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H522

Kontakt

Nicolas Madsen

 Mail: nicmad@aarhus.dk 

Telefonnummer: 25 62 28 78