Gå til hovedindhold

Høringssvar

Bevar oplevelsesmedarbejderne (og livsglæden) på plejehjemmene i Aarhus

Hvis man ønsker, at vores ældre borgere på plejehjemmene har livsglæde i deres liv, er det det dummeste i verden at spare oplevelsesmedarbejderne væk. For oplevelsesteamet er dem, der sikrer livsglæde for beboerne – både for de store grupper og for de beboere, som ikke kan deltage i de fælles tilbud, der er på plejehjemmene, men som stadig har krav på livsglæde. Forskning viser, at flere og flere ældre oplever ensomhed, kedsomhed og hudsult - de er understimulerede på så mange fronter. Og her er oplevelsesmedarbejderne de eneste i plejehjemsverden der har TID til udelukkende at fokusere på dette.
I virkeligheden er oplevelsesmedarbejderne allerede en spareøvelse - for det ideelle ville jo være en oplevelsesmedarbejder på hvert plejehjem, for at sikre trivsel hver dag for alle beboere. Men de ressourcer, der ryger tilbage til plejehjemmene ved at skære oplevelsesmedarbejderne væk, vil på ingen måde sikre dette. De vil forsvinde ned i det kæmpe hul af pleje- og administrationsopgaver, som det travle personale end ikke har tid til, som det er i dag. Herudover har personalet på plejehjemmene ingenlunde de kompetencer, som oplevelsesmedarbejderne har. Tænk at så lille et team på 10 personer kan favne så bredt! At de er eksperter på alt fra natur, sansning, mad, musik, fortællinger, livshistorier, berøringer, dans, udeliv, generationsmøder, latter og så uendeligt meget mere. Alle denne viden og alle disse kompetencer vil gå tabt. Viden og kompetencer, som jo også kommer personale – både nu og fremtidigt – til gode, ved at oplevelsesmedarbejderne giver det videre. Gennem kurser og videreuddannelse af personale og undervisning på SOSU- og sygeplejerskeuddannelsen sikre oplevelsesmedarbejderne, at deres gode viden om fx livshistorier (der er så uendeligt vigtige at have fokus på, for at beboerne kan holde fast i deres personlighed, når hukommelsen begynder at svigte) bliver bredt bredest muligt ud og gavner så mange beboere som muligt (for til trods for at de er superhelte, når oplevelsesmedarbejderne heller ikke alle, i den normering de har pt).
Det er så vigtigt for livskvaliteten for plejehjemsbeboerne i Aarhus, at oplevelsesmedarbejderne bliver ved med at øse af deres smil, livsglæde og voldsomt kompetente arbejde. De gør det langt sjovere og mere indholdsrigt at bo (og arbejde) på plejehjem. Uden dem vil jeg i hvert fald have væsentligt mere ondt i maven, når jeg engang skal sende mine egne forældre på plejehjem.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Sisse Dupont

Indsendt

24/11/2022 12:45

Sagsnummer

HS4684072

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H523

Kontakt

Lise Hanghøj 

Mail: Lisehan@aarhus.dk 

Telefonnummer: 3036 9461