Gå til hovedindhold

Høringssvar

Forslag til Lokalplan nr. 1188 Erhverv nord for Bernhardt Jensens Boulevard – Hængslet, Indre Aarhus Ø

lokalplan 1188

Midtbyens Fællesråd; Høringssvar vedr Lokalplan 1188 Aarhus d. 23.2. 2023
Midtbyens Fællesråd har – i lighed med flere andre fællesråd og Aarhus-borgere – for ca 14 dage siden forholdt os til Lokalplan 1181. I 2020 var Udviklingsplan for ’Det Indre Aarhus Ø’ i høring. Udviklingsplanen blev vedtaget af byrådet i juni 2020. I forordet står bla. ’ Det er samtidig med denne plan, at vi nu skal få den historiske by og den nye ø til at hænge sammen. Manglen på sammenhæng er nok det, vi hæfter os mest ved – også denne gang. Det gjorde vi også i forhold til Lokalplan 1181.
Vi skrev også sidste gang, at hvis man vil indtænke fællesskaber, sammenhænge, m.v., så fordrer det, at man tænker i helheder -ikke i enkelte byggefelter. Vi skrev sidste gang – og i øvrigt også i forbindelse med høring omkring Udviklingsplan for ”hængslet” i 2020, at sammenhæng skabes ved, at man er meget opmærksom på ikke at afskære den eksisterende by fra bugten, ved nøje at overveje højder på nyt byggeri, ved at skabe ”grønne passager” for fodgængere og cykler som rækker tværs over og langs Kystvejen. Fællesskaber skal indtænkes ved at sikre grønne områder mellem ejendomme med mulighed for beboere, men også det øvrige Aarhus for at mødes, gå ture, falde i snak på bænke, dyrke sport, lege. Vi anerkender, at Lokalplanforslag 1188 nok i højere grad end 1181 gør forsøg på at indarbejde muligheder for samvær og samhørighed. Men – opholdsarealer er begrænset til det, der kræves i Kommuneplan for erhverv. Dvs 5%. Det er fattigt. Der er tale om knudepunktet for samhørighed mellem Ø og den gamle del af Aarhus mod kysten. Kystvejen. Middelalderbyen. Aarhus – byen ved bugten. Nu defineret som endnu et byggefelt. Skulle vi måske debattere definitioner?
Vi kan konstatere, at byggeriet – om end man forsøger at arbejde med – stadig medvirker til at forme en barrikade mellem det gamle Aarhus og bugten. Byggeriet er for højt. Vi minder igen om, at ’udviklingen af de bynære havnearealer har til formål at forbedre offentlighedens adgang til kysten’. Opfattelsen af ”Hængslet” som individuelle byggefelter, opdelingen i enkelte byggeprojekt-lokalplaner modvirker dette. Det modvirker – som det fungerer nu på ”hængslet” - sammenhænge. Der ses ikke meget fokus på ’adgang til kysten’.
Fællesrådet undres over med hvilken begrundelse Tillægsplan 135 til Kommuneplanen, som er fundament for lokalplan 1188 og 1181, oplyses fremlagt som høringsdokument i forbindelse med lokalplan 1181. Da Tillæg 135 faktisk også rummer bestemmelser for lokal-planforslag 1188 og i øvrigt yderligere områder, burde det have været i egen, særskilt høring. Så kunne vi måske have fået den nødvendige debat om, hvad vi egentlig vil med tilbageværende byudvikling i dette område. Leverer Tillæg 135 basis for, at vi kan gennemføre de gode tanker i Udviklingsplan for ”Det Indre Ø”, hvor sammenhænge mellem det gamle og nye Aarhus, sammenhæng mellem Aarhus by og bugten, og prioritering af grønne åndehuller og bylivsaktiviteter mv. vægtes højt? Eller leverer Tillæg 135 det nødvendige grundlag for at kunne tilbygge en række byggefelter. Handler byudvikling reelt set stadig primært om at bygge?
Vi vil gerne spørge Byrådet og vores byrådspolitikere: på hvilken måde mener I, at disse individuelle byggefelts-lokalplaner lever op til og fremmer Midtbyvisionen? Præcist hvad er det, lokalplaner 1181, og i dette tilfælde 1188, konkret og specifikt bidrager med? Hvad giver disse byggerier tilbage til borgerne, til Aarhus? Hvorledes bidrager de til Kystvejen? Hvordan fremmer de sammenhængen mellem det blå og det grønne? Hvor fremmer og indordner det sig Midtbyvision og Arkitekturpolitik, som I har vedtaget i Byrådet. Og – ikke mindst - hvor gør det ikke? En væsentlig debat, som vi mener er tiltrængt. Går vi i Aarhus ind i den seneste byudvikling med åbne øjne? Er vi ærlige om, hvor vi går på kompromis? Er vi ærlige og åbne om, hvorfor vi går på kompromis?
Midtbyens Fællesråd vil opfordre til, at vi tager denne debat i Aarhus. Vi vil opfordre til, at debatten ikke mindst finder vej til Byrådet og til Teknisk Udvalg. Det er vores klare holdning, at Lokalplanforslag 1188 og i endnu højere grad, som allerede skrevet, Lokalplanforslag 1181, bør revideres. Tillæg 135 bør forkastes i sin nuværende form.
Med venlig hilsen,
For Midtbyens Fællesråd,
Vibeke Skjøttgaard og Thomas Kruse. kontakt: thkruse4@gmail.com
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Thomas Kruse

Indsendt

23/02/2023 10:14

Sagsnummer

HS1345551

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Lokalplan
Område
Midtbyen
Hørings-id

H546

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan og Byggeri

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00