Gå til hovedindhold

Høringssvar

Regulativ for husholdningsaffald og Regulativ for erhvervsaffald

Mobilsug og Centralsug

Høringssvar fra Envac Danmark A/S. *Bilag vedhæftet (diagram)

Vi har fulgt processen med det nye affaldsregulativ tæt i 4 år nu.
Særligt AffaldVarme/Kredsløbs planer om udfasning af mobilsug som en del af affaldshåndteringen i Aarhus kommune, har haft vores bevågenhed.

Vi er bekendt med, at AffaldVarme (AV) i 2018 gennemførte en række møder med ejere af mobilsuganlæg, og under disse møder anbefalede anlægsejerne at nedlukke mobilsug-anlæggene. Dette fik vi bekræftet under møde med AV den 12. februar 2019. Vi blev endvidere oplyst, at selvom der officielt var tale om 10 år (på daværende tidspunkt), forventede AV, at udfasningsperioden nærmere var 1-2 år, da det ville blive for dyrt for de tilbageværende mobilsug-brugere i renovationsafgift. Jo færre – jo dyrere.
Denne ageren fra AV´s side virker til at være sket uden politisk viden og accept.

Så når AV, nu Kredsløb, skriver i sin indstilling, at det er for dyrt at fortsætte med mobilsug i Aarhus kommune, peger pilen direkte tilbage på Kredsløb og deres handlinger over for anlægsejerne.
Så kan det godt være, at man har fået et dyrt tilbud ind i udbuddet af mobilsugsindsamling, men der er jo en sammenhæng mellem udbudsbetingelserne, hvor man beskriver en forventet udfasning, og så de indkomne priser. Et udbud kan nemt skrives, så de indkomne tilbud er høje, hvis man ønsker det.

Udover omkostningerne bruger Kredsløb de fremtidige krav til sortering i 10 fraktioner som hovedargument for en udfasning af mobilsug. Fra Kredsløbs indstilling: ”Det har været afgørende for bestyrelsen, at affaldsindsamling via mobilsug ikke er den mest hensigtsmæssige løsning at anvende set i lyset af den nyeste lovgivning på området og det generelle ønske om at bevæge sig i en retning af mere og mere sortering og genanvendelse af affald”.
Det virker som om, at bare der skrives ”mere sortering og genanvendelse”, forventes det at være trumf. Virkeligheden er, at mobilsug brugere – som typisk har affaldsskakte – er klart bedst til at sortere affaldet. Dette ved Kredsløb godt, da det er deres egen affaldsanalyse fra 2018 vi her refererer til. Analysens resultater er vedhæftet som diagram.
Det ses også af analysen, at brugere af de offentlige, nedgravede beholdere er klart dårligst til at sortere, så hvis Kredsløb mener, at ”mere sortering og genanvendelse” er det afgørende argument for lukning af mobilsug, holder det slet ikke vand. Det burde i givet fald være Kredsløbs foretrukne løsning med nedgravede beholdere i offentlige arealer, der burde udfases.
Det skal bemærkes, at mobilsug i andre lande fint kan håndtere flere andre affaldsfraktioner, som beskrevet i bl.a. den udarbejdede COWI-rapport der indgår i sagens dokumenter.

Vi foreslår, at planerne om udfasning af mobilsug skrinlægges og, at der skabes rammer for en udbygning af mobilsug i Aarhus i stedet for. F.eks. ved at der i byggetilladelser ikke kun prioriteres Kredsløbs egne nedgravede løsninger. Dette vil matche, hvad der sker i andre større byer med mobilsug i Europa.

Afslutningsvis vil vi udtrykke en høj grad af utryghed ved, at det overlades Kredsløb at opstille kravene for etablering af store, fremtidige, centrale affaldssug, som Aarhus Ø, Åhusene, Børglum kollegiet m.fl. Når Kredsløbs indstilling læses, bemærkes den store fokus på ulemperne. Man forledes derfor til at tro, at der er en vis grad af forudindtagethed. En del af de beskrevne ulemper kan i øvrigt tilbagevises.
Det er muligt, at Kredsløb dækker sig ind ved at henvise til det fremtidige producentansvar, men mon ikke Miljøstyrelsens vejledninger tager det hensyn.

Derfor foreslår vi, at det er Miljøstyrelsens Vejledning nr. 9920 af 09/12/2020 om sorteringskriterier for husholdningsaffald, der bliver gældende for fremtidig etablering af centralsug i Aarhus kommune. Kommende ændringer i forbindelse med indførelse af producentansvar for affald skal selvfølgelig også overholdes.

Notér venligst, at Envac står til rådighed for uddybning af dette høringssvar.

Venlig hilsen
Envac Danmark A/S
Jan Bergh Rasmussen
Bautavej 1A, 8210 Aarhus V
Leverandør af mobilsug og centralt sug
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Jan Bergh Rasmussen

Indsendt

09/03/2023 14:37

Sagsnummer

HS1654016

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Klima
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H548