Gå til hovedindhold

Høringssvar

Fornyelse af børne- og ungepolitik

Høringssvar fra Red Barnet Ungdom

Alle børn og unge har ret til trivsel og et godt børne- og ungdomsliv. Men mistrivslen blandt børn og unge er voldsomt stigende både i Aarhus og i resten af landet – det er en alvorlig udfordring, som vi bliver nødt til at sætte alt ind for at bekæmpe. Derfor ser vi i Red Barnet Ungdom meget positivt på, at den nye børne- og ungepolitik i Aarhus, tydeligt bærer præg af, at børn og unges trivsel tages alvorligt, og at I ønsker at handle for at løse trivselsproblematikkerne, før de løber endnu mere af sporet.

Red Barnet Ungdom har 20 års erfaring med at skabe aktiviteter og initiativer, der fremmer trivslen og mindsker ensomhed blandt børn og unge. Red Barnet Ungdom har mange forskellige trivselsfremmende indsatser for børn og unge i Aarhus – og vores evalueringer viser, at indsatserne virker. Vi vil derfor gerne bringe vores solide erfaringer og ekspertviden i spil, når den nye børne-og ungepolitik skal føres ud i livet, for det er vigtigt, at der bliver sat handling bag ordene.

Red Barnet Ungdom er meget taknemmelige for det gode daglige samarbejde med Aarhus Kommune om at fremme trivslen blandt aarhusianske børn og unge, og vi vil gerne takke for invitationen til at indsende høringssvar på børne- og ungepolitikken. Vi vil også gerne takke for at lægge op til at fortsætte og styrke samarbejdet mellem kommune og civilsamfund, når det kommer til at skabe inkluderende og lærerige fællesskaber for alle aarhusianske børn og unge. Vi tror nemlig på, at der i et endnu tættere samarbejde med civilsamfundsorganisationer gemmer sig en unik mulighed for at finde bæredygtige løsninger på børn og unges mistrivsel så tæt på børnene og de unges hverdag så muligt og så skånsomt, forebyggende og økonomisk bæredygtigt som muligt. I Red Barnet Ungdom samarbejder vi hver dag med Aarhus Kommune om at facilitere aktiviteter og inkluderende fællesskaber med dette mål for øje.

Som ungdomsorganisation vil vi – og alle vores fantastiske engagerede unge frivillige- gerne melde os på banen til at føre børne-og ungepolitikken ud i livet og skabe endnu flere inkluderende og udviklende fællesskaber for og med børnene og de unge i Aarhus Kommune.

Medbestemmelse:
I Red Barnet Ungdom er vi meget optagede af børneinddragelse, og vi vil gerne anerkende jeres arbejde med at inddrage børnene og de unge i tilblivelsen af den nye børne- og ungepolitik. Som organisation har vi 20 års erfaring med børneinddragelse og med at sikre at: 1) alle børn og unges stemmer bliver hørt og 2) alle børn og unge – uanset forudsætninger - udvikler kompetencer til at deltage og tage ansvar både lokalt og globalt.
Det kalder på: Jeres ambition om at støtte og udvikle børn og unges medbestemmelse kalder derfor, i vores optik, på at inddrage de mange stærke ungdomsorganisationer, som eksisterer i Aarhus, og som har mange års erfaring med børne- og ungeinddragelse.


Fællesskaber:
Når det kommer til at sikre at alle børn og unge har en god ven og har adgang til at være en værdifuld del af et fællesskab, mener vi også, at der er meget at hente ved et endnu tættere samarbejde med civilsamfundsorganisationer. Aarhus er en by med mange civilsamfundsorganisationer, hvor børn og unge har mulighed for at indgå i meningsfulde, mangfoldige og forpligtende fællesskaber. Mange af civilsamfundsorganisationerne har særligt fokus på at børn og unge, som af den ene eller den anden årsag, har udfordringer med at komme ind i fællesskabet i skolen/fritiden, også bliver inkluderet i et rummeligt fællesskab med andre børn og unge.
Det kalder på: Ambitionen kalder derfor på fortsat (og tidlig) inddragelse af civilsamfundsorganisationer, når der skal findes løsninger på trivselsproblematikkerne, så vi kan sikre at alle børn og unge oplever at være en del af et meningsfuldt fællesskab, og at de har nogen at gå til.

I Red Barnet Ungdom samarbejder vi hver dag med Aarhus Kommune om at fremme trivslen for børn og unge, bl.a. ved at skabe inkluderende og lærerige fællesskaber og 1-1 relationer mellem børn og unge i Aarhus. Vi er glade for, at det kommer til udtryk i den nye børne- og ungepolitik, at I også ser og anerkender den store værdi, der skabes for børn og unge, når kommune og civilsamfund samarbejder om at finde løsninger på børn og unges mistrivsel.

Vi glæder os til, med afsæt i ambitionerne i den nye børne- og ungepolitik, at fortsætte det gode samarbejde om at skabe og videreudvikle tiltag, der understøtter trivslen for børn og unge i Aarhus!

Med venlig hilsen
Red Barnet Ungdom
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Sascha Brinch Hummelgaard

Indsendt

16/05/2023 15:29

Sagsnummer

HS1165662

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Børn
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H572

Kontakt

Pædagogik og Forebyggelse

Børn og Unge

Aarhus Kommune

 

Louise Dam Overballe: lodo@aarhus.dk

Rikke Slot: risl@aarhus.dk

Vil du vide mere?

https://etgodtboerneliv.aarhus.dk/