Gå til hovedindhold

Høringssvar

Fornyelse af børne- og ungepolitik

DGI’s høringssvar vedrørende Aarhus Kommunes Børne- og ungepolitik

DGI Østjylland vil gerne anerkende Aarhus Kommune for et flot stykke arbejde med børne- og ungepolitikken. Den flugter i høj grad med vores faglige- og værdimæssige ståsted, hvor ”adgang til fællesskaber”, ”leg”, ”frivillighed” og ”bevægelsesglæde” er helt åbenlyse sammenfaldende fokuspunkter og indsatsområder. Kort sagt kunne der stå idræts- og foreningsliv som medvirkende løsning til store dele af politikken.

Vi ser dog følgende, som vi mener med fordel kan præciseres:

Jeg har værdi som den, jeg er
Godt at der sættes fokus på at ”give plads til leg”. Og når vi vil det, mener vi også at de voksne skal være endnu mere insisterende på at lade legen fylde. Dvs. også tage legen ind i det strukturerede. Leg og alle dens kvaliteter er meget udfordret af eks. skærme. Så leg skal fylde mest i institutioner og skoler både på egen hånd i en fri sammenhæng og struktureret af de voksne.

Vi vil være sammen
Det er enormt positivt med ”meningsfulde, mangfoldige og forpligtende fællesskaber” samt ”adgang til at være en værdifuld del af et fællesskab”. Man kunne her godt argumentere for at de ’analoge fællesskaber’ i endnu højere grad skal fremmes og prioriteres. I familierne, i frikvartererne med vennerne og efter skole i foreningslivet.

Konkrete indsatser og samarbejder, der kan realisere politikken
Sammenfattende ser vi, at overskrifterne fra politikken kan leve i idræts- og foreningslivet, og vi står klar til at gøre det konkret. Det kunne være i form af følgende indsatser:

”Vi vil være i balance”:
 ”Bevægelsesglæde, søvn, mad og måltider har stor betydning…” Jump4fun – et foreningstilbud til børn og unge med forskellige udfordringer involverer et samarbejde med sundhedsplejerskerne, som har lettere ved dialog med forældrene.

 Den mentale sundhed fylder også, og her kan vi spille ind med ABC for mental sundhed, så de voksne børn og unge møder i foreningslivet har øje for det.

 Vi kan sætte fokus på at hjælpe foreninger med at lave aktiviteter for unge, der tilpasses deres ønsker og behov. Der skal også være aktiviteter for dem, der vil idrætten, men i et mindre omfang og med mindre resultatfokus. Vores kursus om livsfaser og motivation for unge, kan give dem mere viden om målgruppen og de skift der sker i ungelivet.

 De unges frivillige engagement – Workshops og foreningsudvikling fokuseret på rekruttering og fastholdelse af unge – og dermed fremtidens - frivillige


Vi vil være sammen:
 Vi kan sammen med andre dygtige aktører være med til at fjerne barrierer for aktiv foreningsdeltagelse fx gennem:
– foreningsudviklere i lokale foreninger og bydele/lokalområder. Altså hvor en ansat i foreningen har en særlig rolle, der kan gøre en forskel for frivilligheden og foreningslivet. Eks. etablere skole-/foreningssamarbejde, for at alle børn bliver præsenteret for idrætten og fællesskabet.
– idrætsforeningernes samspil med foreningsmentorer mv.
– brobyggere fra Dansk flygtningehjælp m.fl.
– økonomisk støtte fra Foreningsliv for alle samt yderligere samarbejde omkring Fritidspasset.




Jeg har værdi som den jeg er, og vi vil lære:
 ”At give plads til leg” - som skal fylde mere i foreningslivet, dagtilbuddet. Med DGI certificering sættes der netop fokus på hvorfor og hvordan leg og bevægelse kan blive en større del af børns hverdag i institutionen/skolen og gennem brobyggende samarbejder mellem de forskellige arenaer i børnenes liv.

Vi vil høres:
 Som nævnt ovenfor har vi god erfaring med workshops/udviklingsforløb med fokus på understøtte og aktivere unges frivillige engagement.

Generelt
 Voksnes ansvar omkring børn- og ungelivet fylder meget i politikken; ”Tag et medansvar ud fra dine kompetencer og din rolle i børnenes og de unges liv”. Vi kan være en samarbejdspartner omkring opkvalificering af foreningslederes/-trænernes kompetencer, så de kan rumme forskellige behov, interesser, motivationer og forudsætninger, ud fra vores tanke om ”så mange som muligt, så længe som muligt”.

- GO!, Den gode velkomst, ABC for mental sundhed og en generel opkvalificering af foreningslivet med fokus på motiverende idrætsmiljøer, så lysten til at komme igen og have sit frirum er på dagsorden i foreningslivet og på trænernes/instruktørernes ramme om aktiviteten.
- Kurser med fokus på børn med særlige behov – jeg gør mit bedste og de voksne jeg møder i foreningslivet er klædt på til at tænke sådan om mig, og hjælpe mig i de udfordringer jeg møder.


DGI Østjylland ser frem til politikkens godkendelse og står klar til at samarbejde om realiseringen af de mange gode intentioner.

På vegne af DGI Østjylland

Lars Mandrup Flemming Poulsen
Formand Direktør
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Flemming Poulsen

Indsendt

21/05/2023 20:35

Sagsnummer

HS0639101

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Børn
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H572

Kontakt

Pædagogik og Forebyggelse

Børn og Unge

Aarhus Kommune

 

Louise Dam Overballe: lodo@aarhus.dk

Rikke Slot: risl@aarhus.dk

Vil du vide mere?

https://etgodtboerneliv.aarhus.dk/