Gå til hovedindhold

Høringssvar

Fornyelse af børne- og ungepolitik

Bæredygtighed og Grøn omstilling handler om børn og unges nutid og fremtid men er næsten fraværende i Børne- og ungepolitikken

I udkastet til den nye børne og unge politik er der en tydeligt opdateringen fra den tidligere ved det øgede fokus på digitalisering og mistrivsel hos børn og unge. Jeg mener, at der mangler en tidssvarende opdateringen med hensyn til bæredygtighed og grøn omstilling af samfundet, som er helt essentielt for alle børns fremtid, og som er afgørende for børn og unges tro på fremtiden og dermed deres trivsel.

På side 3 er der mange gode input til, hvad der skal til, for at vi lykkedes, men jeg mangler det måske vigtigste: Vi er på vej til at lykkes, når alle børn har tiltro til og tro på fremtiden. Børn og unges trivsel er ligesom grøn omstilling af samfundet en del af bæredygtig udvikling. I udkastet til børn og ungepolitikken mangler der fokus på Grøn omstilling, som kan og bør være en del af løsningen på mistrivslen blandt børn og unge.

Børn og unge i dag mangler i foruroligende grad naturdannelse og et naturfagligt fundament, der gør dem i stand til at forstå klodens tilstand bl.a. klimakrisen og biodiversitetskrisen. De har behov for at forstå, hvordan vi, som art ved fælles hjælp, fælles indsats og forståelse for de basale økosystemtjenester, kan skabe et bæredygtigt liv for mennesker på kloden i fremtiden.

Én del af løsningen er lige for: børn skal meget mere ud i naturen både selv, i fællesskaber og med engagerede og naturfagligt kvalificerede voksne, med tid til ro og fordybelse. Ud over naturdannelse er det veldokumenteret, at mere tid i naturen også giver børn øget sundhed, styrker deres motorik og indlæringsevne og summen af det kan næsten kun være øget trivsel.

Når Børne og ungepolitikken indledningsvis siger at: ”Dens værdier bygger på og flugter med internationale konventioner, national lovgivning og lokale strategiske dokumenter” mener jeg, der mangler en del både internationalt og lokalt bl.a. i forholdet til FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling, og Aarhus Kommunes Klimastrategi og i forståelsen for at være ”En del af løsningen”.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Birte Buhl-Hansen

Indsendt

21/05/2023 21:25

Sagsnummer

HS1076106

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Børn
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H572

Kontakt

Pædagogik og Forebyggelse

Børn og Unge

Aarhus Kommune

 

Louise Dam Overballe: lodo@aarhus.dk

Rikke Slot: risl@aarhus.dk

Vil du vide mere?

https://etgodtboerneliv.aarhus.dk/