Gå til hovedindhold

Høringssvar

Åby Vest byudviklingsområde

Åby Vest som NATURLIG OVERGANG MELLEM BY og LAND

Som en engageret borger er jeg meget begejstret for, at Århus bliver udvidet med nye boliger.
Jeg tager det som en selvfølge, at disse nye boliger vil blive bygget med et ekstremt bæredygtigt fokus både i opførelse (materialer) og udførelse (indeklima).

Det er vigtigt at de mange tusinde nye borgere i Åby Vest får adgang til grønne områder, der går ud over bare trimmet parklandskab og symbolske græsplæner. Vi har et ansvar for at bevare vores naturlige omgivelser og skabe sunde, grønne rum for alle borgere.

Den sydlige del af Åby Vest bruges allerede som et grønt åndehul af mange tusinde borgere gennem deres brug af Brabrandstiens netværk. Det er vigtigt, at vi værdsætter og styrker denne ressource, både med gode adgangsforhold og med sikring mod overbelastning af naturområderne.

Åby Vest er - og bør være endnu mere - en naturlig overgang mellem byen mod øst og land mod vest.
Jeg mener, at kommuneplanen bør planlægges, så denne overgang er så tydelig og konsekvent som muligt.

Jeg er meget bekymret for idéen om at inddrage de nuværende grønne områder til erhverv eller bolig.
Dette gælder specielt for Englemarken, Vester Søgaard samt for den vedvarende udbygning af Æblehaven (til trods for at den midlertidige dispensation meget snart udløber).

I stedet for at inddrage grønne områder til bolig/erhverv, bør vi tilføje nye grønne områder.
For eksempel den vestlige del af Arla-grunden, der tidligere har været grøn kile op mod Gellerup Skov.

På det vedhæftede kort er der indtegnet forslag til hvordan bolig- og erhvervsområdet mod øst og nordøst kan overgå til offentlige grønne områder (bypark, natur, skov, måske ny Æblehave ved Brabrandstien) og slutter ved Naturcenter Sølyst, der fungerer som naturlig overgang til den mere vilde natur mod vest, med mark, eng og sø.
Haveforeningen Søvang - med offentlig adgang til fods/cykel – fungerer som en ”buffer” mellem det vilde vest og de offentlige områder (kulturhus, bypark, naturlegeplads, skov mod nord, måske ny Æblehave ved Brabrandstien).

På det vedhæftede kort er der skitseret et forslag til hvordan bolig- og erhvervsområdet mod øst og nordøst kan følge en naturlig overgang til offentlige områder (kulturhus, bypark, naturlegeplads, skov mod nord).

Denne overgang leder videre til Naturcenter Sølyst, der fungerer som en naturlig bro til det mere vilde landskab mod vest.
Hermed fungerer Haveforeningen Søvang som en "bufferzone", der med offentlig adgang til fods og på cykel, skaber en blød overgang mellem det mere urbane område og det vilde vest med marker, eng og sø.
Det er afgørende, at adgangsveje og parkering tilpasses det naturlige flow af besøgende (og leverandører til f.eks. Æblehaven).
Det bør være nemt for de nye beboere i Åby Vest - og for besøgende fra resten af Århus - at transportere sig til Brabrandsøen og andre naturområder, samtidig med at følsom natur beskyttes, og haveforeningerne ikke overbelastes med trafik.

Efter min mening giver det angivne arealudnyttelse på det vedhæftede kort optimale fordele for alle involverede parter i dette komplekse puslespil.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Sune Scherfig

Indsendt

26/05/2023 10:58

Sagsnummer

HS7770925

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Åby
Hørings-id

H580

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan og Byggeri

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00