Gå til hovedindhold

Høringssvar

Åby Vest byudviklingsområde

Høringssvar fra Haveforeningen Søvang

Følgende høringssvar er udarbejdet på baggrund af fire fællesmøder i Haveforeningen Søvang afholdt i foråret 2023 med deltagelse af 50-60 personer.

Med udviklingen af Åby Vest har Aarhus en unik mulighed for at skabe en grøn og bæredygtig bydel, der sætter standarden for, hvordan man skaber bykvalitet for nuværende og kommende generationer af aarhusianere. Fremtidens bykultur i området skabes i samspil med historien, erhvervslivet, kolonihaverne og vigtigst af alt: den frie natur tæt på sø og å.

Kulturhistorisk er Åby Vest noget særligt. Et utal af arkæologiske fund tilbage fra stenalderen op gennem vikingetiden og frem til nutiden vidner om et område, der har emmet af aktivitet og været hjem for familier i utallige generationer. Og hvem kan ikke forstå det, når man går en tur og oplever alt det dyreliv og biodiversitet, der er omkring søen og åen, der engang var fjord. Gennem tiden har området bl.a. været fangstplads og bosted, senere er det blevet til landbrug, industri og kolonihavekultur.

I SØVANGS FORSLAG ER DET NATUREN, DER ER GRUNDTONEN FOR DET GODE BYLIV.
Derfor har vi følgende konkrete forslag:
· Bedre og mere bæredygtig natur
· Sammenhængende natur fra Naturcenter Sølyst til åen
· Udvidelse med offentlig skov op ad Naturcenter Sølyst
· Faunapassage til Gellerup skov
· Beskyttelse af sårbar natur langs den gamle Arlagrund
· Bypark med overgang til rekreativ natur
· Fritlagt Sylbæk med søer og mødesteder
· Natursti langs Sylbækken i cykelkvalitet
· Gå- og cykelstier der forbinder området med naturen - mindre biltrafik
· Etablering af “Roligsteder” i naturen og byparken.
· Rummelig parkering ved bypark og natur, så Søvang holdes fri for parkering af folk der kommer udefra for at nyde området
· Flere kolonihaver på de grunde, der er afsat til det i gældende kommuneplanramme

Når vi forestiller os den nye bydel, ser vi et område, hvor støjen er fuglefløjt og ikke biler. Et område der bindes sammen af vand og rekreative åndehuller, hvor Sylbækken er samlingspunktet og livgiveren til nye vådområder, der renser vandet og opsamler de store mængder af regnvand, der skal ned af Gellerup Bakker for at ende i Brabrandsøen og Aarhus å.

Vi ser en bydel, hvor de mange nye beboere let kan komme ud i den frie natur på en måde, der respekterer naboerne, både dem i parcelhusene, dem i kolonihaverne og naturen i egen ret. En bydel, der er skabt, ved at lytte og inddrage dem, der i forvejen er i området i alle dele af processen, og særligt vigtigt ved ikke at bygge mere end én etage højere end nærmeste bebyggelse, så man ikke kan kigge ned i folks private haver fra de nye byggerier. Dette gælder både op ad de eksisterende parcelhuse i området samt i de områder, der ligger op ad kolonihaverne.

Vi ser det som en selvfølge, at en ny bydel skabt i dag kommer til at leve op til - og er med til at sætte - fremtidens standarder for bæredygtighed og CO2-neutralitet, både i byggefasen og når den står færdig, især når man ser på områdets beliggenhed i forhold til bynære naturområder af ekstrem høj værdi, men også da vi ser det som en bindende opgave, vi er blevet pålagt af fremtidens generationer, at tænke bæredygtighed ind i alle projekter af så stor skala og så tæt på naturen.

Boligområderne skal visuelt og arkitektonisk være i samspil med landskabet, naturen og historien, og hele kvarteret skal indbyde og bidrage til naturlige fællesskaber mellem beboere, erhvervsliv, besøgende, kolonihaveejere …og ikke mindst naturen. Dette gøres bl.a. ved at skabe offentlige steder, hvor man kan mødes om naturen, historien, kulturen, fritids- og fællesaktiviteter.

VI SER DET SOM HELT NATURLIGT AT FASTHOLDE OG UDVIDE DE GRØNNE OMRÅDER, SÅ DE BLIVER SAMMENHÆNGENDE
Helt konkret foreslår vi, at 3 naturområder bindes sammen - vi kalder det en “biodiversitetskorridor”. Ved at forbinde den del af Brabrand Ådal, der ligger langs åen med naturområderne Naturcenter Sølyst og Gellerup Skov skabes et sammenhængende naturområde, som bl.a. bindes sammen af de naturlige vandveje, der lægges fri samt af en faunapassage over eller under jernbanen. (Se vedhæftet kort).
Ud over at denne sammenbinding af naturområder vil øge biodiversiteten i området og være et stort plus for vores bys CO2-regnskab, vil det desuden skabe naturlige passager og rekreative være-områder for både mennesker og dyreliv, … alt sammen så tæt på at de mange nye børn, der kommer til at vokse op i området nemt kan tage deres forældre i hånden og gå derned.

DER SKAL VÆRE PLADS TIL AT ANVENDE NATUREN REKREATIVT
Disse tanker er helt i tråd med første pejlemærke i Aarhus Kommunes politik for bykvalitet og arkitektur - i modsætning til det eksisterende første udkast til den nye kommuneplan, som lægger op til at inddrage eksisterende grønne områder, der er udlagt til "rekreative formål i form af kolonihaver" til bebyggelse.
Mindre natur til flere borgere giver ingen mening!

VI SKAL DERIMOD BESKYTTE EKSISTERENDE NATUR OG ETABLERE NYE REKREATIVE OMRÅDER
Vi foreslår konkret at beskytte sårbare områder og arter, samt etablere nye naturområder. Bl.a. ved følgende tiltag:

* En bred naturkorridor mellem Arla og haveforeningen, som i forvejen er et sårbart naturområde med vandløb, stor biodiversitet og fredede planter (bl.a. plettet gøgeurt).

* Sylbækken skal sættes fri af beton og etableres fladt anlagt og med mange vådområder, der kan rense vandet og klare store mængder vand i tilfælde af ekstremregn.

* En offentlig skov som grænse mellem beboelse og Naturcenter Sølyst. Skoven ligger på et område, der tidligere var landzone.

* Den offentlige bypark er den naturlige indgang til Sylbækken og stisystemet og ligger på en grund, der i dag er natur uden stier og adgang.

FÆLLESSKABER - NATUREN OG HISTORIEN SOM SAMLENDE KNUDEPUNKTER
For at mennesker kan trives har de brug for fællesskaber, derfor ser vi det som essentielt, at der skabes et væld af naturlige mødesteder i den nye bydel. Vi ser for os, at vi fremover vil mødes i byparken, langs den rislende Sylbæk og på vejen ned til Brabrandsøen. Vi mødes ved bålhytten og i sansehaverne med de mange frugttræer, og vi mødes i det smukke og historiske kulturhus “Vester Søgaard”, som er det naturlige bindeled til både naturen og historien i området. Vi er også sammen i lokale bådelaug, dyreholdslaug, motions- og foreningsfællesskaber samt til fælles kulturelle arrangementer. Og forhåbentlig vil vi også mødes om den rige historie, vi er fælles om, og som der uden tvivl kommer mere frem om, når vi begynder at grave i den jord vi for en stund har fået til låns – vi ligger jo ovenpå gamle bopladser helt tilbage fra stenalderen.

NATUREN OG DE REKREATIVE OMRÅDER ER BILFRI
Vi skal konstruere et stisystem, der gør det attraktivt at tage cyklen eller gå-benene. Naturstierne etableres langs hele Sylbækken. Vi skal videreudvikle det allerede etablerede naturstisystem, der er i store dele af naturområdet 13y (Englemarken). Vi skal lave flere steder til fordybelse i naturen - vi kalder det “Roligsteder”. Et Roligsted er et sted i naturen uden gennemgang, hvor man uden forstyrrelse kan nyde naturen. Det første Roligsted er allerede etableret på Englemarken - overfor ruinen. Der skal desuden etableres sti til Naturcenter Sølysts arealer og en adgang til Gellerup Skov for både mennesker og dyreliv.
For gæster der kommer udefra, skal der være gode parkeringspladser lige op ad naturen og byparken. Her skal det være muligt at tage en cykel, som stilles tilbage igen.

LAD OS SKABE EN UNIK OG BÆREDYGTIG BYDEL, HVOR NATUREN, HISTORIEN OG FÆLLESSKABERNE ER DET GRUNDLAG VI BYGGER PÅ.

Grønne og bæredygtige hilsner,
Haveforeningen Søvang

Note: Der skal kun lidt vand til for at skabe rekreative områder med stor biodiversitet både for planter og dyr. Find bl.a inspiration fra Skjoldhøjkilen og Botanisk Have.

Note: Aarhus ønsker flere kolonihaver, og det bør indtænkes i planen. Vi kan starte med at fastholde, at de grunde, der allerede er udlagt til ”rekreative formål i form af kolonihaver” også anvendes til det (13cf, 13cb,13f,13bc,13s,13ac, 13cg).

Note: Noget af det bedste naturpleje finder sted, når vi mennesker arbejder sammen med dyrene om det. I mange år har vi set hvordan vores nabo, Naturcenter Sølyst har arbejdet med dette, og i de sidste par år har nogle af haveejerne i Søvang haft et samarbejde med dem omkring dyrehold og naturpleje i området.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Jesper Nymann

Indsendt

26/05/2023 15:55

Sagsnummer

HS6260975

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Åby
Hørings-id

H580

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan og Byggeri

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00