Gå til hovedindhold

Høringssvar

Helhedsplanen for Randersvej

Revideret helhedsplan for Randersvej

Høringssvar om helhedsplan for Randersvej 9. august 2023.

Jeg har med glæde konstateret, at planlægningsgruppen og Aarhus kommunes folkevalgte har revideret betragteligt i den første helhedsplan for Randersvej, og jeg håber, den samme imødekommenhed vil vise sig i den næste fase, hvor der stadig er meget, der bør ændres, før vi kan skabe miljøer, hvor mennesker kan leve og udfolde sig.
Jeg har nogle konkrete nedslag, som jeg har stort behov for at få afklaret:

• Der skrives stadig om en Byport ved Randersvej og Ringvejen. Vi havde den smukkeste indgang fra ”land” til by med det gamle Vandtårn, som nu er en skygge af sig selv med Unity tårnet bag sig. Et byggeri som må kalde på rigtig meget selvrefleksion fra de, der har givet tilladelse til noget så skræmmende. Mere skræmmende end selve byggeriet er måske Borgmester Jacob Bundsgaards ord om, at kommunen, som havde givet tilladelse til byggeriet, ikke kunne gøre indsigelser til byggeriet, som ændrede karakter fra starten til slutningen af byggefasen. Der var givet tilladelse til tre- og fire værelsers lejligheder, men det endte med mere end seks hundrede små to-værelses lejligheder, som ser ud til at være svære at leje ud. Man kan sågar vinde et års lejemål, eller få penge til møblering e.a.. Det må være udtryk for ”panik i udlejningen”.
Hvordan skal vi borgere bevare vores troværdighed til de folkevalgte, som udsteder tilladelser, men er ligeglade med, at de ikke følges, hvor en tilfældig (læs pengestærk) bygherre, uden konsekvenser, udøver selvtægt?
Omtalte byggeri bør stå som skræk og advarsel for dem, der mener højt byggeri er lig med skønhed.
Indtænk i stedet for smukke træer (CO2-venligt), som modtager trafikanter fra Randersvej/Ringvejen og ind mod Aarhus, - byd dem velkommen til en grøn og menneskevenlig by!

• Jeg mangler en helt konkret definition af byggehøjder og etager. Hvornår er et hus tre etager? Starter stueetagen i gadeplan? Eller gælder der andre regler, hvis gadeplan er butik e.l.? Hvorfor taler man om udnyttet tagetage, - for det er vel bare en etage, - altså tre etager plus udnyttet tagetage, er vel lig med fire etager, eller fem eller seks eller syv, eller hvor vi ender…?
I den nye helhedsplan skrives der om 5-7 etager i krydset Randersvej/Ringvejen, og planlægningsgruppen tillader sig på mest arrogante vis at sige, at de ikke vil udtale sig konkret om højder eller optrapningsprincipper, ”da kommunen ikke vil bindes”; Jamen hvad med os der bor der, vi bliver bundet, men ønsker det bestemt heller ikke. Det anser jeg som magtdemonstration af værste karakter.

• Der skrives meget om kantzoner i Helhedsplanen, men oftest som noget, der skal ligge foran byggeriet, altså ud mod Randersvej, med et, i forvejen, alt for højt DB tal (jvf. sundhedsdata om samme) Det kan kun være personer uden lokalkendskab, der kan finde sådan en skrivebordsidé attraktiv. Jeg har i 32 år på hverdage cyklet fra Vandtårnet ned mod midtbyen, og retur, og har stort set hver dag fundet en alternativ vej til turen langs Randersvej pga. støj og voldsom bilos. Ingen befinder sig der frivilligt, og det vil heller ikke komme til at ske, selvom der skulle opstå en grøn plet. Der er stadig støj og os!!

• Hvis det bliver aktuelt at indtænke etagebyggeri på østsiden af Randersvej, så tænk i boliger, som kan bruges af børnefamilier, af enlige, af ældre, af gamle, - huse som vi kan bo og leve i. Vi bor ikke bedre, bare fordi det bliver højt, tværtimod. Se Randersvej fra Ringvejen og ned mod Skovvangsvej, og byg ikke højere end tre etager INCL. tagetager, og kald det derved et fireetagers hus, som det er!!
Vi mangler stadig også den meget vigtige oversigt over lys og skyggeindfald ved et eventuelt byggeri. Jeg er bekendt med, at beregningen er lavet, dog ikke af kommunen, som, efter sigende, skulle finde opgaven for vanskelig. Men oplysningerne er vigtige for os, som har udsigt til at miste vores fredelige og solfyldte huse og haver. Vores hjem!

Jeg ser frem til samme gode velvilje som ved første høringsrunde, og håber, vi i det fællesskab kommunen taler om, er vigtigt, vil finde de gode løsninger for vores dejlige område, som Riisvangen er for os, der bor der.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Bent Møller og Mette Aakjær

Indsendt

09/08/2023 11:18

Sagsnummer

HS4028819

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Midtbyen
Hørings-id

H600

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan og Byggeri

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00