Gå til hovedindhold

Høringssvar

Udviklingsplan for Kongelunden

Udviklingsplan for Kongelunden

Høringssvar fra Det Grønne Råd:

Det Grønne Råd er blevet inddraget i processen omkring Kongelunden idet vi har fået fremsendt materialet Udviklingsplan for Kongelunden og pr. 23. februar 2023 var inviteret til at deltage i en besigtigelsestur af området. På baggrund af dette samt den information, som vi siden er blevet bekendt med via den offentlige og politiske debat om Kongelunden i 2023, har vi i rådet drøftet Projekt Kongelunden og ønsker at videregive følgende anbefalinger, som bør tages i betragtning i den videre proces:

Det er prisværdigt at se at hensyn til natur og biodiversitet et tænkt grundigt ind i udviklingsplanernes første stadium. Udviklingens-lag 01 ’Natur og Landskab’ indeholder vigtige og velfunderede fokuspunkter for at bevare naturen og styrke biodiversiteten i området væsentligt. Vi bakker op om de rammer, som her skitseres, men er bekymrede for, hvordan disse rammer vil blive omsat i praksis i den videre udviklingsproces. Specielt er vi interesseret i hvorledes man har tænkt sig at de forskellige biodiversisitetsfremmende tiltag skal spille sammen med naturbaserede løsninger især omkring idrætsbyen. Forskellige tiltag til at skabe mere variation i kulturskoven til gavn for biodiversiteten er prisværdige, men der findes måske andre former for indgreb, som er mere effektive og vil gavne biodiversiteten bedre både på kort og længere sigt. Det er vigtigt at styre færdslen i skoven for at skåne planter og dyr på udvalgte biodiversitet ’hotspots’, hvilket kan lade sig gøre ved blandt andet nudging og etablering af naturlige barrierer. Det Grønne Råd vil gerne indgå i en dialog omkring planlægningen.

I og med at Udviklingsplanen for Kongelunden udelukkende sætter rammen og der for nærværende ikke foreligger finansiering til at gennemføre alle de strategier og delprojekter, som udviklingsplanen anviser, er vi bekymrede for at hensyn til natur og biodiversitet vil blive nedprioriteret i det videre arbejde. Hvis ambitionerne inden for natur, landskab og biodiversitet skal indfries, er det altafgørende at planerne konkretiseres både i forhold til at afsætte finansiering til udvikling og drift, samt at afsætte areal til disse delelementer. Dette først og fremmest i form af at konkretisere, hvordan og hvor fokuspointerne i udviklings-lag 01 integreres i de enkelte destinationer (Kulturskoven, Læringsskoven, Mindeparken og Idrætsbyen) samt i projektet som helhed.

Biodiversitetsfremmende tiltag i et område med mange andre store interesser kan nemt blive klemt og tilsidesat for at fremme andre tiltag, som mere direkte faciliterer den primære oplevelse som bruger af de mange tilbud i Kongelunden: fodbold, trav, atletik mv. samt hensynet til parkeringspladser og den øvrige infrastruktur.

En zonering med områder hvor naturen og biodiversiteten har forrang, vil i Kongelunden, som i resten af kommunen, kunne lette prioriteringen mellem natur og andre formål i områderne.
Dette skal ikke forstås som at der ikke skal tages naturhensyn udenfor en naturzonering.

Forskellige typer af tiltag til fremme af biodiversitet i Kongelunden bør konkretiseres, så der så tidligt som muligt kan afsættes ressourcer – tid, plads og økonomi – til etablering af tiltag, der kan realisere biodiversitetsambitionerne i Udviklingsplanen for Kongelunden.

Det Grønne Råd stiller sig til rådighed for opklarende spørgsmål, ligesom vi gerne indgår i den videre dialog omkring Kongelunden.

Aarhus, august 2023
Det Grønne Råd

Indsendt af Nina Tofte Hansen (Arternes Aarhus) på vegne af Det Grønne Råd.

Dette høringssvar er vedtaget i fællesskab af et samlet Det Grønne Råd, som indbefatter følgende:

Arternes Aarhus, Danmarks Naturfredningsforening i Aarhus, Danmarks Sportsfiskerforbund, Dansk Botanisk Forening, Dansk Ornitologisk Forening Lokalafdeling Aarhus, Dansk Skovforening, Friluftsrådet i Aarhus Bugt, Fællesrådene i Aarhus, Idrætssamvirket Aarhus, Jagtforeningernes kommunale fællesråd, Landboforeningerne, Naturhistorisk Museum, Østjydsk Familielandbrug, Aarhus Universitet, Bioscience.

Det Grønne Råd rådgiver Aarhus Kommune om principielle spørgsmål inden for naturbeskyttelse og naturforvaltning. Det Grønne Råd er sammensat af organisationer og foreninger, som har speciel interesse i beskyttelsen, benyttelsen og udviklingen af naturen i Aarhus Kommune. Rådet skal medvirke til at sikre en bred og kvalificeret dialog og debat.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Nina Tofte Hansen

Indsendt

16/08/2023 21:03

Sagsnummer

HS1323160

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Holme - Højbjerg - Skåde Midtbyen Viby
Hørings-id

H617

Kontakt

Kongelundens Sekretariat

Rådhuspladsen 2

8000  Aarhus C

Telefon 61 92 34 37

Mail kongelunden@aarhus.dk