Gå til hovedindhold

Høringssvar

Debatoplæg - Vedvarende energianlæg ved Studstrup og Vosnæs

Refleksioner over et kikset dialogmøde den 5/9 2023

Jeg var én af de måske 150-200 deltagere i det såkaldte ”dialogmøde” på Skæring Skole om planlagte solceller og vindmøller i 8541 området – et sogn hvor der efterhånden er omkring 10.000 indbyggere.

Jeg må tilstå, at jeg var noget overrasket over at der – under en demokratisk overskrift – var tænkt afholdt møde i Folkehuset Skødstrup, som måske højest kan rumme 50-60 personer svarende til ca. 0,5% af sognets indbyggertal. Jeg var faktisk meget forundret over, hvordan det kunne komme bag på mødeplanlæggerne, at interessen fra borgerne var så stor på et emne, der fylder så meget i befolkningen.

Flytningen til Skæring Skole virkede som en “hovsa” løsning. På trods af tilmelding, var der kun stole til få mennesker. Præsentationen var var særdeles mangelfuld. Utydelige skærmbilleder og alt for mange borgere om de enkelte stande. Total forvirring og frustration. Helt ærligt – det bør ikke komme bag på nogen, at man IKKE kan køre et café-arrangement med så få dialog-caféer til de ca 150-200 personer, som var lukket ind i lokalet. Tillad mig på ny at udtrykke min dybeste forundring over, at man kalder det en demokratisk proces at invitere ca. 1,5% af sognets indbyggere til møde.

Hvis målet var at involvere borgerne på et oplyst grundlag lykkedes det ikke. Flere borgere forlod arrangementet med en vrede og frustration, som de tydeligt tilkendegav indbyrdes. De kunne jo af gode grunde ikke give skose projektmagerne eller lokalrådet, som var inviteret med caféer. Og henvende sig til de tilstedeværende byrådsmedlemmer var heller ikke farbart – der var nemlig ingen til stede.
Vi savnede at det blev tydeliggjort, hvad vi som borgere reelt kan have indflydelse på? For uden den viden, føles det som pseudodemokrati. Dette møde fremstod klart som en skueproces – intet andet. Desværre – når man kikker i dagspressen – er det blot endnu et eksempel på Aarhus Byråds evne og vilje til at tromle hen over borgernes bekymringer/frustrationer.

Vi savnede begrundelser for de respektive valg mht. placeringer af vindmøller/solceller i området. Der er åbenlyse dilemmaer i projekterne, som er kendte for arrangørerne. Hvorfor kunne disse dilemmaer ikke præsenteres/diskuteres i plenum, som en åben dialog. Vi blev jo indkaldt til et såkaldt dialogmøde ??????

Hvis man fra Aarhus Kommunes side ønsker at inddrage borgerne i deres nærmiljø, så beder vi om lang mere faglig og processuel opkvalificering. Der skal være stole til alle, - at præsentationen, dilemmaerne og borgernes stemme bliver taget seriøst. At skærmen fungerer så alle kan se og følge med.

De faglige personer skal fremtræde, som autoriteter/ viden på deres specifikke område.
Det er vigtigt, at vi som borgere har tillid til, at der er administrative og politiske kapaciteter til at løse opgaver. Det kan imødegå personlig frustration over kommende forandringer.

Som det blev nævnt i introduktionen, citat: “- var det dejligt at se så mange “skønne” mennesker”, men lad os i stedet blive kaldt, hvad vi er: “Engagerede borgere”!!!!

Deltagelse i dette møde var ”det rene tidsspilde”. Intet nyt – kun at gøre de fremmødte frustrerede.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Ejerforeningen Siloetten

Indsendt

23/09/2023 16:08

Sagsnummer

HS6904742

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Skødstrup - Løgten
Hørings-id

H666

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Plan og Byggeri
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
Telefon: 89 40 44 00