Gå til hovedindhold

Høringssvar

Debatoplæg - Vedvarende energianlæg ved Studstrup og Vosnæs

Vindmøller og solceller – tænk jer nu om og find på noget bedre

Principielt er jeg for vedvarende energi – men også en kende skeptisk over det forhold, at man alene drøfter sol og vind. Disse kilder er jo alene supplement til andre energikilder og lever kun som følger af helt enorme subsidier fra statens side. Som man p.t. gør på Studstrup Værket – afbrænder enorme mængder biomasse for at tilgodese danske el-behov – sker kun for at købe aflad, i stedet for at tænke på de skovområder, der må lade livet i fx Baltikum og den biomasse man uden blusel henter andre steder i verden. Dette bliver aldrig CO2 neutralt i vores levetid, men er alene og udelukkende et politisk trick.

At overveje SOLCELLER i en tid, hvor verden sulter på grund af mangel på fødevarer – bl.a. som følge af krig og tørke – er det aldeles utidigt og uetisk at tage landbrugsjord ud af drift, for at dyrke ”solenergi”, når der i stedet kunne dyrkes fødevarer på den ”fede østjyske muld”.
Solceller er utroligt ineffektive i DK – der er ikke en gave – ca. 18% af året er der solskinstimer – 50% af året er der nat og de resterende 32% af året er det gråvejr. Hvis man alligevel vil noget med solceller er der meget bedre ideer med at bygge med dobbeltformål: Fx opstille dem på parkeringsarealer som afdækning/solafskærm-ning, fx tilskynde til etablering af solceller på alle større tagarealer i kommunen både offentlige og private og ikke mindst industrielle, fx kræve ved nybyggerier, at solceller integreres i hustagene. Solcellers levetid er begrænset – og affaldsproblemet herefter vil blive enormt. Lyt ikke til at de ryster, der fortæller andet om mulig genanvendelse INDEN det er bevist i storskala. Solceller i det omfang som overvejes, vil uden tvivl medføre store gener med refleksion af sollys. Et forhold der skal være totalt afklaret.

At overveje VINDMØLLER som ødelægger noget af Danmarks smukkeste natur er lig med at opstille skamstøtter til glæde for de borgere, som bor i synsafstand fra møllerne – og den store del af befolkningen, som nyder vores naturarealer. Vindturbinerne ved Vosnæs vil være desværre være synlige viden om – udsigten fra Nationalpark Mols Bjerge over Kalø Vig vil blive spoleret – Kalø Vig bliver i høj grad skæmmet – Slotsruinen får udsigt til møllerne på første parket. Det er monstrøse industrianlæg i et naturskønt område, som Aarhus Kommune endda SELV har villet skåne.

Det undrer i øvrigt, at initiativtagere i Skødstrup har fået afvist etablering af en skaterpark ved bygrænsen begrundet i kystnærhedsgrænser, når Aarhus Kommune uden blusel agter at planlægge solceller og vindmøller langt tættere på kysten. Der må være lighed for loven!

Vindmøller er utroligt ineffektive – de yder kun noget, når vinden blæser. Og selv om det blæser er der aldrig garanti for at møllerne producerer strøm – det afhænger af både kapitalinteresser og ”det balancerede el marked”. El skal nemlig bruges lige når det produceres – og i Danmark overstiger produktionskapaciteten af vindkraft allerede langt forbruget. Vi kan desværre ikke eksportere overskudsstrømmen – for når det er ”godt møllevejr” i Danmark, blæser det underligt nok også i Sverige og Nordtyskland. Hvis der er overskud af el på nettet forbundet med Tyskland er det bedre (= billigere) at standse de danske møller end at slukke et tysk kulkraftværk.
Vindmøllers levetid er begrænset til ca 25 år – og affaldsproblemet herefter vil blive enormt. Lyt ikke til at de ryster, der fortæller andet om en mulig genanvendelse INDEN det er bevist i storskala. Afslidningen af møllevinger er ligeledes et kapitel for sig, som ingen endnu har adresseret. Det er blot store mængder giftigt mikromate-riale, der havner i natur og havområder til skade for kommende generationer.

Aarhus Kommune er arealmæssigt for lille til at opstille VE anlæg i stor stil. Derfor må man gå andre veje, fx tilskynde at Studstrup Værket bliver et af de første til at få installeret de små SMR kernekraftanlæg. Det er storpolitik, men faktuelt er der ingen vej uden om kernekraft i Danmark, som ALDRIG vil kunne dække sit samlede energiforbrug med sol og vind. Det ville være pragtfuldt, om politikerne også ville erkende det.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Ejerforeningen Siloetten

Indsendt

23/09/2023 16:09

Sagsnummer

HS1485477

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Skødstrup - Løgten
Hørings-id

H666

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Plan og Byggeri
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
Telefon: 89 40 44 00