Debatoplæg - Vedvarende energianlæg ved Studstrup og Vosnæs
Energianlæg ved Studstrup og Vosnæs
Høringssvar
Vi skal ikke have sol og vindenergi i Studstrup og Vosnæs,
da disse løsninger ikke passer til problemerne med kul og biomasse.
Vi skal have fundet plads til et SMR-thorium anlæg, som kan erstatte alle fossile brændstoffer.
Da der ikke kræves kølevand, kan det i princippet placeres hvor det skal være, blot der er adgang til et net hvor det kan komme af med sin produktion.
Studstrupværket kører med Biomasse og Kul og er dermed ifølge denne artikel en af de største klimasyndere.
Poul Bechager Pedersen
Produktionsingeniør
Studstrup
Baggrunden for Høringssvaret
Tekst med gul baggrund er fra Aarhus kommune.
Kursiv tekst er citater fra Jonna Vejrup Carlsens artikel fra 24 august 2023
De elpriser, som danske husholdninger betalte i kriseåret 2022, var de højeste i Europa. Det viser en ny opgørelse fra EU’s statistiske kontor Eurostat.
Ved ændring af rigsdagen i 1953 hvor man nedlagde landstinget gik man fra 149 medlemmer til 179 medlemmer i folketinget.
Der er ingen regler for hvor mange partier der må være, men med 12 opstillingsberettige partier tror jeg vi kan sige at demokratiet må være top tunet.
Hvordan går det så?
Aarhus Kommune ønsker at bidrage til den grønne omstilling ved at muliggøre flere solcelleanlæg og vindmøller i kommunen.
Den grønne omstilling er mere sort end grøn. Kun atomkraft er helt grøn, og det er befolkningen ved at indse!
Det er samtidig af national interesse at udbygge den vedvarende energiproduktion i hele landet.
Biomasse forværrer klimaproblemerne
Samtidig brænder Danmark skove af som biomasse i kraftværker. Begge dele skader klimaet og øger den globale opvarmning.
Dansk import af træpiller (biomasse) var i 2022 på 2,7 mio. t fra skove i de baltiske lande samt USA og Canada.
I 2022 udgjorde biomasse 68% af vedvarende energi i Danmark – mere end vind og sol. Desuden købte man i 1. halvår af 2023 over 900.000 t kul for at fylde lagrene af hensyn til forsyningen.
Derfor overvejer Aarhus Kommune at ændre de rammer i Kommuneplanen der angiver, hvilken type udvikling der kan ske i områderne ved Studstrup og Vosnæs, med henblik på at muliggøre produktion af grøn strøm i disse områder.
Naive politikere tror, at grøn omstilling med afbrænding af skove kan bremse udviklingen, men at rydde verdens skove øger den globale opvarmning.
Det fortæller Dan Jørgensen ikke, når han rejser rundt i verden som Danmarks grønne orakel. Energiminister Lars Aagaard agiterer for land- og havvindmøller og vil bruge 27 mia. kr. til lagring af CO2 i Nordsøen. Man burde i stedet bremse CO2 udledning ved at forbyde biomasse og kul. Vi er ikke i førertrøjen med en grøn omstilling!
Venstrefløjen lade sig narre
Det kan undre, at venstrefløjen lader sig narre af højrefløjens magtapparat – industrien, der med profit for øje har en reklamelobby fra bl.a. Green Power Denmark, der fortæller, at den grønne omstilling med vind og sol er godt for klimaet, men vind og sol kan ikke skabe forsyningssikkerhed uden biomasse. Sandheden er, at biomasse fra verdens skove dækker over halvdelen af grøn strøm.
Politikerne er naive ved at fortsætte med ustabil vind og sol, der er ressourcekrævende i materiale og arbejdskraft og konstant kræver backup af biomasse.
Landbrugsjord, der kunne bruges til fødevareproduktion fyldes med solpaneler, som lidt afhængig af materiale, og hvordan de er produceret, knap nok kan spare den mængde CO2, som det koster at producere dem.
De er heller ikke til gavn for biodiversiteten, som man gerne vil fremme. Sorte solpaneler kan ikke som hvide overflader reflektere solens lys og skaber måske en lokal opvarmning? Mærkeligt nok accepteres det – især af venstrefløjen, som lukker øjnene for indlysende problemer. Heldigvis er ungdommen på vej med interesse for atomkraft, der i dag er den eneste redning for klimaet.
På thoriumkonferencen (atomkraft) i Shanghai i 2012 talte professor Takashi Kamei fra Kyoto om fordele ved minireaktorer (SMR), som kunne opstilles overalt og ikke har brug for kabler mellem Japans mange øer (14.125).
I Danmark med ca. 500 øer (79 beboede) ville det være fint med minireaktorer og eksisterende elnetværk. I stedet for det planlagte 380 km kabel fra Bornholm til Sjælland ville en SMR-reaktor på størrelse med en container kunne dække Bornholms elforsyning, spare mange udgifter til kobber o.a. til kabler og samtidig slippe for risiko for fjendtlig sabotage.
SMR-reaktorerne bliver billigere end andre nuværende energiformer, og Copenhagen Atomics og Seaborg Technologies har kontrakter i henholdsvis Indonesien og Sydkorea om levering fra 2028. Den danske regering bør gøre to ting:
1) Fjerne folketingsbeslutningen fra 1985 om ikke at have atomkraft i Danmark,
2) få kontrakter evt. fra begge firmaer, da Seaborg kan have fordel ved at have deres container på en pram/båd i nærheden – og Copenhagen Atomics ved at arbejde på land.
Copenhagen Atomics er under navnet UK Atomics allerede ved at være kendt i England, hvor man ikke har restriktioner for produktion af deres wasteburner m/genbrug af atomaffald. Vi bør kunne producere i Danmark og evt. blive førende med SMR-atomkraft – til gavn for klima og økonomi.
Konklusion:
Vi skal ikke have sol og vindenergi i Studstrup og Vosnæs,
da disse løsninger ikke passer til problemerne med kul og biomasse.
Vi skal have fundet plads til et SMR-thorium anlæg, som kan erstatte alle fossile brændstoffer.
Da det ikke kræver kølevand, kan det i princippet placeres hvor det skal være, blot der er adgang til et net hvor det kan komme af med sin produktion.
Studstrupværket kører med Biomasse og Kul og er dermed ifølge ovennævnte artikel en af de største klimasyndere.
Poul Bechager Pedersen
Produktionsingeniør
Studstrup
Forslag til litteratur om emnet:
Google:
Jonna Vejrup Carlsen, global-alarm.dk, earthissue,com
Ib Andersen, Klimahygiejniker,dr.med
Søren Kjærsgaard, civilingeniør
Jan Madsen
Jens Hintze
Download høringssvar som pdf