Gå til hovedindhold
Debatoplæg - Vedvarende energianlæg ved Studstrup og Vosnæs

Vosnæs – en af kommunens helt særlige perler

Landskabet omkring Vosnæs er kategoriseret bevaringsværdigt herregårdslandskab med særlig visuelle oplevelser. Selv samme landskab er ifølge kommunens egen baggrundsrapport for Landskabet i Århus 2021 beskrevet således:

”De bevaringsværdige landskaber er de helt særlige perler i Aarhus Kommune, som skal bevares og beskyttes mod ændringer, der kan svække og udviske landskabets kvaliteter. Der bør ikke opføres byggerier og anlæg i de bevaringsværdige landskaber”

Stik imod kommunens egne anbefalinger for landskabet, planlægger kommunen nu at opføre 3 stk. 150m høje vindmøller som led i kommunens samlede VE-plan.

Nærværende høringssvar er baseret på grundig gennemgang af aktindsigt i sagen samt offentligt tilgængelige rapporter.

Hele høringssvaret inkl. bilag er ligeledes vedhæftet som pdf.

Landskabsvurdering

Landskabet omkring Vosnæs er vurderet som både K1 = særlig karakteristisk og M1 = Landskabsrum med særlig visuelle oplevelsesmuligheder.

”K1 – Vosnæs – storbakket morænelandskab. Tydeligt herregårdslandskab med store marker og karakteristiske skovbryn ved. Bl.a. Pynt Skoven. I hovedgårdslandskabet skal den store skala og markante struktur bestående af større landbrugsbygninger, store markflader, skov og læhegnsbeplantning samt evt. mindre husmandsudstykninger bevares, beskyttes og styrkes.”
Kilde: baggrundsrapport, Landskabet i Århus 2021

”M1 – Landskabsrum med særlig visuel oplevelsesmulighed. I områder med særlige visuelle oplevelser bør udsigten og indkig samt karakteristiske landskabsrum bevares, beskyttes og styrkes.
Sårbarhed; Vindmøller -sårbart overfor yderligere anlæg som ikke hører til i et herregårdslandskab.
Strategi M1 – skal beskyttes, Beskytte kig mod skovbryn, bevare markstruktur, diger og hegn. Opmærksomhed på sårbart område. S1 landskabet har en stor skala som gør det forholdsvis robust. Anlæg som f.eks. vindmøller vil ikke berige landskabet, men kan indpasses pga. de store dimensioner.”
Kilde: baggrundsrapport, Landskabet i Århus 2021

Det er min klare vurdering at etablering af 3 stk. 150m høje vindmøller ikke vil berige landskabet og vil bryde med den særlige visuelle oplevelse udover Vosnæs Pynt med det bakkede morænelandskab med bronzealder gravhøje, de stejle klinter og gamle egetræer i den fredede pyntskov samt udsigten over Kaløvig og Aarhus bugt.

Vindmøllernes placering og kapacitet

Ifølge kommunens foreløbige høringsudkast er der nævnt 2 forskellige placeringer af møllerne, den blå placering langs grusvejen ned mod Vosnæs Pynt, samt en rød alternativ placering diagonalt på den blå placering.

Forundersøgelsen for lokalplan X184 Vindmøller ved Vosnæs påpeger, at den blå placering overskrider strandbeskyttelseslinjen §15 og at den røde placering overskrider skovbyggelinjen §17. Jf. §17skal det frie udsyn til skoven og skovbrynet bevares og der må ikke placeres bebyggelse bl.a. master (hvilket må siges vindmøller er)

Jeg vil påpege, at det er svært at danne et konkret overblik over vindmøllernes præcise placering, når der sendes 2 forskellige vindmølle placeringer ud i høring. Dog mener jeg, at ingen af overnævnte placeringer er egnede til opsætning af vindmøller.

Vindmøllernes samlede årlige energi kapacitet er beregnet til 42.500MWh. Der er pt. tale om 3 stk. 150m høje vindmøller, men intet omkring hvilken vindmølle fabrikat og hvilken turbine samt rotorblad længde. Ligeledes påstår projektudvikleren ved NRGi at vindmøllerne på Vosnæs kan producere 3 mio. kWh mere end havvindmøller, på trods af væsentlig dårligere vindforhold ved Kalø Vig. Bilag: teknisk udvalg 28.10.2020

Jeg anmoder om at projektudvikler kommer med uddybende beregninger og vindkort for området, samt hvordan man er kommet frem til den beregning, når man hverken er kendt med fabrikat, rotorblad længde eller turbine. I så fald vil jeg påstå, at de beregninger som foreligger pt er luftkasteller.

Beboelse / nærmeste nabobebyggelse

Det er direkte misvisende information, når der i forundersøgelsen påpeges, at der blot er tale om en enkeltliggende ejendom nordvest for den ønskede vindmølleplacering.
Jf. skema, forundersøgelse for lokalplan X184 Vindmøller ved Vosnæs afs. 6.1

Det korrekte antal boliger er, udover hovedhuset, 16 selvstændige lejeboliger med pt. 22 beboere. Deraf er 9 boliger selvstændige bygninger, som også er en del af det karakteristiske herregårdslandskab med deres hvidkalkede mure og røde tegltag. Beboerne bidrager i dag til et aktivt samfund omkring godset og er derved en stor del af bevarelsen af herregårdsmiljøet.

Det skal påpeges at ved den alternative vindmølleplacering rød, ligger den sydligst beliggende ejendom indenfor de 600 meters afstandskrav til møllerne.

Sommerhusområdet Gl. Løgten Strand i Syddjurs Kommune grænser direkte op til Vosnæs og må betegnes som nærmeste nabobebyggelse. Området rummer i dag 72 huse, hvoraf knap halvdelen er fastboende borgere med dispensation eller helårshuse.

Miljøstyrelsen har tidligere bemærket, at det er deres opfattelse, at der hvor der er tale om en samlet placering af flere end blot ganske få boliger, er der tale om et område der anvendes til beboelse. Jf. skema, forundersøgelse for lokalplan X184 Vindmøller ved Vosnæs afs. 6.1

Fakta er, at området indenfor 1 km radius af møllernes placering anvendes til beboelse af ca. 100 borgere og ikke som forundersøgelsen antyder kun 5 boliger.

Det er af stor bekymring hvad der måtte opstå af støj og lys gener, både skyggekast samt natbelysning på møllerne, for nabobebyggelserne. Disse forhold bør undersøges nærmere i en veldokumenteret undersøgelse.

Borgerinddragelse

Det er dybt kritisabelt, at ingen beboere ved Vosnæs og Gl. Løgten Strand blev indkaldt til høring i 2016, hvor forslaget første gang blev behandlet. De havde derfor ikke mulighed for allerede i 2016 at tilkendegive deres holdning til projektet.

I forbindelse med indkaldelse til høring i 2023, er det ligeledes kun den ældste borger i husstanden, som har modtaget information om høringen i deres e-Boks. Det er direkte aldersdiskrimination – og denne procedure bør rettes omgående ift. fremtidig information.

På baggrund af gennemgående aktindsigt, hæfter vi os ved, at der allerede i 2013 blev diskuteret mellem Kommuneplanafdelingen og projektudvikleren hvordan man undgår `useriøs kritik` og får vindmølleprojektet igennem.
En af måderne hvorpå kommunen og projektudvikleren har valgt at undgå kritik, har altså fra starten været at undgå at involvere de nærmeste borgere - man har endda valgt at pointere, at der er nul aktive borgere i en afstand af 900 m fra vindmøllerne jf. bilag fra Borgermøde 2019.

Aarhus Kommune bryster sig af vigtigheden af borgerinddragelse, men som borger sidder man tilbage med en følelse af at blive bevidst undgået fremfor inddraget.


Rekreativt friluftsområde

Vosnæs er som et af de absolut eneste områder i den nordlige del af kommunen udpeget som friluftsområde, og benyttes i dag som et aktivt rekreativt område for alle borgere i denne del af kommunen. Med sine ca. 9.500 indbyggere er Løgten-Skødstrup et af kommunens hurtigst voksende og største lokalsamfund, med mange nye tilflyttere - som netop er flyttet hertil på grund af nærheden til naturen og bugten.

Placerer Århus kommune 3 stk. 150m høje vindmøller midt i et attraktivt friluftsområde, fratager man borgerne mulighed for at nyde det unikke rekreative område ved Vosnæs.

Når Århus Kommune proklamerer, at de vil mere grønt og beskytte og bevare de grønne områder, harmonere det på ingen måder med, at man vil opstille vindmøller i et af de smukkeste rekreative områder de har.

Vosnæs er for den nordlige del af kommunen hvad Moesgaard er for den sydlige.

Tidligere vurderinger – 2016/2020

Projektet har været under planlægning siden 2013 og både i 2016 og 2020 anbefaler Teknik og Miljø at man udtager vindmøllerne ved Vosnæs fra den kommende VE-plan.

”Allerede i 2016 gjorde afdelingen for Plan og Udvikling, Århus Kommune opmærksomme på mølleprojektet ved Vosnæs vurderedes at medføre en væsentlig negativ påvirkning på store dele af de eksisterende og fremtidige boligområder samt det værdifulde kulturmiljø og bevaringsværdige landskab ved Kalø Vig.” notat PUK 17.08.2016

”På baggrund af høringen forslås en række justeringer, herunder at udpegning til vindmøller udgå̊ ved Vosnæs” Teknik og Miljø, 28.09.2020

Byrådet vælger at trodse deres egen forvaltnings anbefaling samt ignorere borgernes meget veldokumenterede og væsentlige indsigelser.

Alternative VE placeringer

Jeg er på ingen måder imod den grønne omstilling, men jeg er imod uhensigtsmæssige projekter som bliver valgt blot fordi det er den nemmeste løsning at hive en 10 år gammel ansøgning op af skuffen.

Jeg mener, at man bør overveje at opstille vindmøllerne i nærheden af allerede eksisterende større tekniske anlæg og industriområder samt langs motorveje og indfaldsveje til Århus. Især bør det inddrages i forbindelse med den nye havneudvidelse, og udbygges med vindmøller placeret ude i bugten. I forhold til etablering af vindmøller i havneområder bør man søge inspiration fra allerede eksisterende vindmølleparker, f.eks. Middelgrunden ved København og Frederikshavn Havn.

Udpegningen ved Kasted skal ligeledes undersøges nøje som en alternativ placering.

Opsummering

Vosnæs er en af kommunens grønne perler med et unikt bevaringsværdigt landskab med karakter af særlig visuelle oplevelser. Denne perle er et aktivt rekreativt område for hele den nordlige del af kommunen, som bør bevares og beskyttes mod opsætning af 3 stk. 150m høje vindmøller.

Jeg anmoder Århus kommune om at lytte til anbefalingerne fra deres egen forvaltning, egne temaplaner for landskabet i Århus og de nærmeste naboer og borgere, fremfor glorificerede salgstaler fra private aktører med store økonomiske interesser.

Min klare anbefaling er, at naturen omkring Vosnæs skal bevares og beskyttes og at vindmøllerne ved Vosnæs skal tages ud af kommunens kommende VE-plan.


Med venlig hilsen

Ida Schmidt
Beboer Vosnæs
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Ida Schmidt

Indsendt

29/09/2023 16:31

Sagsnummer

HS2041844

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Skødstrup - Løgten
Hørings-id

H666

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Plan og Byggeri
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
Telefon: 89 40 44 00