Gå til hovedindhold

Høringssvar

Debatoplæg - Vedvarende energianlæg ved Studstrup og Vosnæs

VEDVARENDE ENERGI SENDT TIL HØRING - ELLER ER DET TIL TÆLLING? - I AARHUS. VI SKAL I GANG MED DEN GRØNNE OMSTILLING

I 2019 foreslog landets næststørste kommune, Aarhus, at man øger sin vedvarende energi med et par solanlæg og 6-8 vindmøller.

På det tidspunkt dækkede vedvarende energi (VE) fra sol og vind sølle 3% af kommunens energi, når man fraregner biomasse, der som bekendt ikke er bæredygtig.

De nye anlæg ville forøge Aarhus’ VE FRA 3% til 16% af kommunen energiforsyning i 2030. Ikke ligefrem imponerende. Og fuldstændig ude af trit med opgaven: Parisaftalen og kommunens eget klimamål: Nul CO2-udledning i 2030.

Her 4 år efter er det lykkedes for kommunen 1) at afvise forslag fra Aarhus Vindmøllelaug (https://aavml.dk/) om opsætning af vindmøller på havnen 2) intet i øvrigt at foretage sig.

Der er intet - som i nul - sket for at udbygge sol og vind i Aarhus siden byrådets forslag fra 2019. Godt gået Byråd. Man forstår at I får internationale priser for at gå forrest i den grønne omstilling.

En handlingslammelse der står i grel modsætning til Byrådsflertallets ihærdighed, når det gælder havneudvidelsen. Her kan det simpelthen ikke gå hurtig nok. Alt forceres.

Men nu kommer kommunen så med et forslag om 3 vindmøller ved Vosnæs og 63 ha solanlæg ved Studstrup. Samlet set et bidrag med energi svarende til 25.000 husstande. NÅR de engang står færdige. Og HVIS de engang står færdige.

For først skal de igennem høringer. Og indtil videre svarer flertallet, at de ikke ønsker vindmøller i deres baghave (faktisk er det på et fredet område langt fra alting), fordi de ødelægger deres udsigt, de støjer, er grimme osv.

Det er svar som er bedøvende ligeglade med, at vi står mit i en klimakrise og at vi SKAL omstille til grøn energi.
Og bagefter skal VE-anlæggene igennem lokalplan, kommuneplan, VVM proces.

En lang proces før Aarhus MÅSKE engang om minimum 5-6 år får et mindre supplement til sit energiforbrug. Alt imens at Byrådet med sine forcerede højhusbyggerier, nye veje, motorveje, lufthavns- og haveudvidelser osv. forøger kommunens samlede klimaaftryk.

Og når dét inden længe resulterer i, at kommunens store skove brænder, at bymidten oversvømmes, i hedebølger, tørker og monsterregn, orkaner osv. så er byrådets politikere videre til de næste jobs.

Baggrunden for nøleriet er, at Byrådsflertallet er flintrende ligeglad med den grønne omstilling. De vil have Økonomisk Vækst suppleret med Power-to-X og C02-fangst og lagring i undergrunden, CCS. Helt på linje med erhvervslivets højrefløj og alle de borgerlige partier.

Vind vil de kun have som kæmpe energi-øer ude i havet. Og solanlæg skal stå dér, hvor landbruget kaster håndklædet i ringen. Ikke hvor det giver bedst mening: På bygninger og tage.

De vil have vækst. Og den grønne omstilling er for dem kun et redskab til at skabe mere traditionel vækst.

Det er på tide, at Aarhus som landets næst største kommune begynder at tage sit ansvar for klimaet alvorligt. Så: ja tak til vindmøller og solanlæg. Kom venligst i gang med udbygningen af sol og vind - for alvor, og i hele kommunen. Venligst: Speed op, - Vi har en række kommende generationer, hvis liv og velfærd afhænger af dét vi gør i disse år.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Niels Aagaard

Indsendt

30/09/2023 06:44

Sagsnummer

HS9972302

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Skødstrup - Løgten
Hørings-id

H666

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Plan og Byggeri
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
Telefon: 89 40 44 00