Gå til hovedindhold

Høringssvar

Debatoplæg - Vedvarende energianlæg ved Studstrup og Vosnæs

Vindmøller ved Vosnæs

Vosnæs den 30. september 2023
Aarhus Kommune
Teknik og Miljø
Plan og Byggeri
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand



Vedr. Høringssvar – Vedvarende energianlæg ved Studstrup og Vosnæs




Jeg bor i det første hus du ser på billedet her på Vosnæsvej 26 og jeg syntes illustrationen ovenfor siger ALT!! I dag tog jeg et eftermiddagshvil i min hængekøje i min baghave under de store træers smukke grene. Der var en uransagelig fred og ro. Jeg prøvede at visualisere i mit hoved, hvordan det ville være fremover at se store vindmølle vinger konstant suse bag vores hus, skyggerne og støjen der altid vil blive en del af vores hverdag. En stor tristhed og følelse af desillusion greb mig øjeblikkeligt.

Nogen fraråder os at blive for følelsesmæssige i vores indsigelser til jer politiker og mere forholder os til alt det faktuelle. Det ved jeg mange gør, men jeg vil påkalde jer kommunalpolitikker den følelsesmæssige dimension i at opstille 3 kæmpe vindmøller på 150 meter i et af de mest stille områder i Danmark og et af de mest naturskønne og stille områder i Århus kommune.

Det her handler ikke kun om mig og min familie der får det lige i ” baghaven ”. Vi bliver RAMT på alle parameter og er naturligvis imod vindmøller ved Vosnæs ligesom så mange andre beboer her i området er.

Jeg har boet i et af Vosnæs Gods tidligere arbejderboliger i nu 5 år. Jeg kalder det mit healingshus. Der er en guddommelig fred og ro i Vosnæs, en stilhed og en væren som er af en helt sjælden karakter.

Det giver en høj grad af livskvalitet at bo midt i naturen, være tæt på fugle, frøer, svaner, gæs, sæler, marsvin, fisk, flagermus, ugler, flagspætter, rådyr, ræve, sommerfugle og et hav af insekter. I Vosnæs er der en meget stor forskelligartet biodiversitet, som i sig selv er bevaringsværdigt og ikke bør forstyrres. Det er kendt at kæmpe vindmøller forstyrre biodiversiteten. Kan vores udsatte natur tåle det det i Århus kommune?

Jeg har aldrig haft en gæst i Vosnæs som ikke er blevet blæst bagover over skønheden, stilheden og naturens pragt når de ankommer her. Naturen her i Vosnæs er særegen. Jeg kan på ingen måder forstå at I Århus Kommune ønsker at ødelægge et lille bid af paradis i jeres egen kommune, når der findes alternativer for opstilling af VE.

Min livskvalitet vil blive forringet og min families livskvalitet, lavfrekvent støj reducere folks dyrebare nattesøvn og øger følelsen af stress. Os der bosætter os ude i naturen, har gjort et bevidst tilvalg for at komme væk fra støj og uro. Vores sjæle søger fred, måske har livet været ekstra barsk og vores helbred behøves ro for at komme i balance. For mig personligt og mit helbred vil det være en katastrofe at blive plaget af støj 24/7. Min traumatiserede krop har brug for RO hver dag for at være i en indre og ydre homøostase.

Hvad I kommunalpolitikker måske ikke er opmærksom på er at Vosnæs er et helt særegent område, som søges af mange mennesker for netop at finde den indre ro, komme tæt på naturen og for manges vedkommende at forsøge at reducere stress i krop og sind. Vosnæs er et af de skove og vandområder i Århus kommune, hvor du kan gå ret ugenert rundt, hvor du kan føle dig alene i skoven eller ved vandet, og hvor du kan regenerer og komme dig.

Hver eneste dag kommer der mandlige lystfisker herude i deres vaders. Mænd i alle aldre som søger roen og fordybelsen. De fanger sjældent fisk, men de kommer alligevel. Vosnæs giver dem sjælefred, det er meditation for mange mænd i en ellers travl hverdag,
Hver dag sidder der folk i skovens dybe stille ro og meditere, Vosnæs er kendt blandt meditationsudøver i Danmark for sin stilhed og sin særlige energi.
Mange besøgende tager en kold dukkert året rundt, du kan næste sætte klokken efter hvornår de dukker op - mennesker i alle aldre.

Dagligt kommer der pensionister, førtidspensionister, unge, børn, ja alle aldre går tur i Vosnæs. En del motionerer, løb, mountainbike, Kajak, stand up padle, små lystfisker i både, børnehaver og vuggestuer der kommer på besøg med bus eller med cykelvogne, handicappede der er på tur med deres intuitioner, ja mange gange årligt ankommer der busser med højskolefolk der skal ud at se en særlig natur, kigge på fugle, samle bær eller vandre. Det er smukt og livgivende at følge livet her ved vandet og i skoven.

Hvordan kan i overveje at ødelægge denne natur herude med 3 kæmpe vindmøller???
Det er mig ubegribeligt. I Århus kommune har vi mange der er psykisk udfordret, vi har mange der er syge med stress, angst, depression, PTSD mv. Alt nyere forskning indikere at naturen kan heale mennesker fra stress relaterede problemstillinger. Naturen og dens unikke miljø skaber balance i belastede nervesystemer.

Hvorfor ønsker I i Århus kommune at ødelægge den smukke natur herude i Vosnæs
? den kan ikke reetableres andre steder.

Forleden kørte jeg fra Vosnæs til Lemvig. Omkring Holstebro kom jeg forbi ufattelig mange vindmøller – kæmpe vindmøller, - alle som en lå de i forlængelse af motorvejen. Det gav for mig mening, at kæmpe vindmøllerne står placeret på områder der i forvejen er støjplaget og på steder hvor mennesker i forvejen ikke ønsker at bosætte sig.

Området omkring Vosnæs er unikt og bevaringsværdigt. Det er et Herregårds landskab. Hvor mange Herregårde har vi i Århus kommune?
Naturen er særlig her fordi vi har skoven og vandet side om side. I folkemunde kaldes området ” Mini Marselis ”, da det minder om skoven ved Marselisborg. Jeg tror aldrig det kunne komme på tale at sætte 3 kæmpe vindmøller op nær Marselisborg skoven lige ud til vandet? Der ville lyde et ramaskrig fra Århus beboerne.

Vi ligger lige op ad et sommerhusområde, hvor der bor mange fastboende. Godt nok i vores nabokommune Syddjurs, men de vil også alle blive ramt af 3 store Vindmøller. Her på Vosnæs er vi et lille ” landsby miljø ” med 35 beboer der alle vil blive generet af vindmøllerne.

Har du som læser med, mon nogen sinde kørt turen ned til Vosnæs? Parkeret din bil på p pladsen og gået de 5 km på ruten ind i skoven? kender du overhovedet området herude?
Prøv at tage din familie med herud på en søndag, gå turen, tag eftermiddags kaffen med og mærk stilheden, guds nærvær i træernes susen og forestil dig 3 kæmpe vindmøller ødelægge den idyl som vi har i den sidste del af Århus kommune.
På en søndag vil du møde mange på din vej som ligesom dig har taget familien med på skovtur. Siden Corona har Vosnæs været et yders populært udflugtsmål især om søndagen.

Sæt vindmøllerne ud på havet eller langs motorvejen et grimt sted hvor de generer mindst muligt. Naturen kan vi ikke genoprette. Vi skal værne om skønheden, om det særegne. Kald det bløde værdier – ja bløde værdier har vi brug for her i 2023 hvor folkesundheden er voldsom under pres.

Med venlig hilsen


Lene Jensen
Beboer i Vosnæs
Psykoterapeut og mindfulness underviser
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Lene Jensen

Indsendt

30/09/2023 12:13

Sagsnummer

HS3025072

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Skødstrup - Løgten
Hørings-id

H666

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Plan og Byggeri
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
Telefon: 89 40 44 00