Gå til hovedindhold

Høringssvar

Debatoplæg - Vedvarende energianlæg ved Studstrup og Vosnæs

Høringssvar vedrørende vindmøller ved Vosnæs

Høringssvar vedrørende vindmøller ved Vosnæs

Jeg er stor tilhænger af grøn energi og anerkender i den grad vigtigheden af, at der arbejdes intenst på at sætte mere skub i vedvarende energi. Derfor irriterer det mig også at have indvendinger mod dette projekt. Det giver bare ikke mening at placere vindmøller lige præcist ved Vosnæs af bl.a. juridiske, menneskelige, naturmæssige og økonomiske grunde.

Landskabet ved Vosnæs er et bevaringsværdigt herregårdslandskab med særlig visuelle oplevelser. Ifølge kommunens egen baggrundsrapport for Landskabet i Århus 2021 beskrevet således:

”De bevaringsværdige landskaber er de helt særlige perler i Aarhus Kommune, som skal bevares og beskyttes mod ændringer, der kan svække og udviske landskabets kvaliteter. Der bør ikke opføres byggerier og anlæg i de bevaringsværdige landskaber”

Landskabet omkring Vosnæs er desuden, i samme rapport vurderet som:

”K1 – Vosnæs – storbakket morænelandskab. Tydeligt herregårdslandskab med store marker og karakteristiske skovbryn ved bl.a. Pynt Skoven. I hovedgårds-landskabet skal den store skala og markante struktur bestående af større landbrugsbygninger, store markflader, skov og læhegnsbeplantning samt evt. mindre husmandsudstykninger bevares, beskyttes og styrkes.”
Kilde: baggrundsrapport, Landskabet i Århus 2021

”M1 – Landskabsrum med særlig visuel oplevelsesmulighed. I områder med særlige visuelle oplevelser bør udsigten og indkig samt karakteristiske landskabsrum bevares, beskyttes og styrkes.
Sårbarhed; Vindmøller -sårbart overfor yderligere anlæg som ikke hører til i et herregårdslandskab.
Strategi M1 – skal beskyttes, Beskytte kig mod skovbryn, bevare markstruktur, diger og hegn. Opmærksomhed på sårbart område. S1 landskabet har en stor skala som gør det forholdsvis robust. Anlæg som f.eks vindmøller vil ikke berige landskabet, men kan indpasses pga. de store dimensioner.”
Kilde: baggrundsrapport, Landskabet i Århus 2021

Hvordan der kan overvejes placering af tre 150 meter høje vindmøller i dette fantastiske landskab, som mange fra nær og fjern samt dyrene nyder godt af, er mig ubegribeligt.

Vi bor mange mennesker tæt på den foreslåede placering af vindmøllerne.

I forundersøgelse (Jf. skema, forundersøgelse for lokalplan X184 Vindmøller ved Vosnæs afs. 6.1) står der, at der er én enkeltliggende ejendom nordvest derfor. Det er ikke korrekt. Der er udover hovedbygningen, 16 lejeboliger med pt. 22 lejere.
Sommerhusområdet Gl. Løgten Strand i Syddjurs Kommune grænser direkte op til Vosnæs Der er 72 huse. Knap halvdelen er fastboende. Altså, indenfor én km. i radius af møllernes placering bor ca. 100 borgere. Forundersøgelsen antyder, at der kun er fem boliger.
Folks hjem vil få en forringet værdi, både økonomisk for nogle og ikke mindst en lavere herlighedsværdig for alle. Ubærligt at tænke på, når mange er flyttet hertil eller kommer her for roen og de smukke naturområde med masser af dyreliv og rekreative herligheder.

Vindmøllerne medfører desværre også støjgener. Støjforureningen vil påvirke vores dagligdag og kan give helbredsproblemer, herunder søvnforstyrrelser, hovedpine og stress. Det er vigtigt at tage hensyn til borgernes helbred og trivsel, når man overvejer opførelsen af vindmøller i nærområdet.


Mht. til alternative placeringer af vindmøllerne. Jeg har ikke ekspert i hvad det optimale er at gøre ift. hensyn til mennesker, dyr og økonomi. Men min logik siger mig, at steder med mere optimale vindforhold en ved Vosnæs, som er et lavvind-område, er et godt sted at starte.
Af hensyn til natur og mennesker giver det også mere mening at placere dem ved eksisterende større tekniske anlæg og industriområder samt langs motorveje og indfaldsveje til Århus. At vælge placering midt i et smukt, rekreativt og bevaringsværdigt område med mange beboere og besøgende vil være skandaløst.


Jeg synes der skal lyttes til anbefalingerne fra kommunens forvaltning (se nedenstående), temaplanerne for landskabet i aarrhus samt naboerne ved Vosnæs, fremfor salgstaler fra private aktører med store økonomiske interesser.


”Allerede i 2016 gjorde afdelingen for Plan og Udvikling, Århus Kommune opmærksomme på mølleprojektet ved Vosnæs vurderedes at medføre en væsentlig negativ påvirkning på store dele af de eksisterende og fremtidige boligområder samt det værdifulde kulturmiljø og bevaringsværdige landskab ved Kalø Vig.” notat PUK 17.08.2016
”På baggrund af høringen forslåes en række justeringer, herunder at udpegning til vindmøller udgår ved Vosnæs” Teknik og Miljø, 28.09.2020


Håber at blive hørt….



Med venlig hilsen

Anna Overholdt
Beboer og virksomshedsejer ved Vosnæs
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Anna Overholdt Hansen

Indsendt

01/10/2023 17:25

Sagsnummer

HS5074384

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Skødstrup - Løgten
Hørings-id

H666

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Plan og Byggeri
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
Telefon: 89 40 44 00