Gå til hovedindhold
Debatoplæg - Vedvarende energianlæg ved Studstrup og Vosnæs

Nej tak til vindmøller ved Vosnæs

Vindmøller ved Vosnæs

Ifb med Aarhus Kommunes planer om at opføre 3 kæmpe vindmøller ved Vosnæs pynten har jeg disse betragtninger:

Jeg kan ikke tilslutte mig planerne om opstilling af vindmøller. Jeg vil i stedet foreslå, at der undersøges alternativer:
• Kan der opstilles solceller i stedet for?
• Kan der undersøges om der med fordel kan placeres solceller/vindmøller tættere på motorvejen, hvor der i forvejen er støjbelastninger?

Nedfor er oplistet i u-prioriteret rækkefølge mine argumenter imod placering af Vindmøller ved Vosnæs.

Først, så oplever jeg, at beboerne i Havhusene og området deromkring, ikke i tilstrækkelig grad har været informeret, oplyst og inddraget i det forudgående arbejde. Jeg har set mange eksempler herfor, og uddyber gerne. Jeg synes det er betænkeligt at området ikke er tænkt med, da mange af sommerhusene er beliggende under 900 meter fra de planlagte placeringer og at over halvdelen af sommerhusene bebos helårligt.

• Landskabet ved Vosnæs er kategoriseret som bevaringsværdigt herregårdslandskab med særlig visuelle oplevelser.
Århus Kommune påpeger i deres egen Baggrundsrapport for landskabet i Århus 2021, at ”de bevaringsværdige landskaber er helt særlige perler i Århus Kommune, som skal beskyttes og bevares mod ændringer, der kan svække eller udviske landskabets kvaliteter. Der bør ikke opføres byggerier og anlæg i de bevaringsværdige landskaber”. Det påpeges ligeledes, at landskabet er sårbart overfor vindmøller, som ikke hører til i et herregårdslandskab.

• Placeringen af vindmøllerne bryder ligeledes §15, strandbeskyttelseslinjen, og §17, skovbyggelinjen, i naturbeskyttelsesloven.

• Der er observeret 10 forskellige flagermusarter, hvoraf 3 er særligt beskyttende arter bl.a. Damflagermusen, som i en rapport fra Århus Universitet (Kilde: Beskyttelse af flagermus og miljøvurdering, 04.09.2020), er vurderet til at have en høj risiko for vindmølledrab. Flagermus dræbes, når de rammes af de roterende møllevinger eller af ændringer i lufttrykket omkring møllevingerne. Trykændringerne kan fx ødelægge flagermusenes lunger eller trommehinder, så de dør senere, og derfor ikke findes dræbte ved møllerne (Kilde: Rambøll og Aarhus Universitet – Bekendtgørelse om planlægning for og tilladelse til opstilling af vindmøller, februar 2019, udarbejdet for Erhvervsministeriet).

• Det er i min optik ikke udregnet korrekte støjmålinger ved særligt den lavfrekvente støj, der vil have stor gene for Havhusene og tilstødende matrikler. Det virker nærmest bagatelliseret, trods det der mange eksempler på de støjgener møllerne kan give.


• Misinformation: NRGI har misinformeret Aarhus Kommune og byrådet om antallet af boliger tæt på vindmøllerne; alle boliger omkring Vosnæs Gods hovedhus er beskrevet som én enkeltliggende ejendom og derved blot én bolig (Kilde: Forundersøgelsen for Lokalplan X184). Den rigtige information er, at der udover hovedhuset er 16 selvstændige lejeboliger med 22 beboere lige omkring godset. Ligeledes er de fleste af husene omkring Havhusene beboet hele året, hvilket heller ikke er tilstrækkeligt oplyst.

• Aarhus Kommunes projektledere har ikke registreret fastboende personer i Havhuse – dette er også en misinformation ift. byrådet, som har opfattet området som et sted med ”nul aktive borgere i 900 meters radius”.

• Vi er i Syddjurs Kommune ikke blevet informeret om den første høringsrunde vedrørende potentielle VE anlæg i Aarhus Kommune. Orienteringsbrev blev i 2016 sendt ud til alle borgere og virksomheder i en afstand af 1.400 m’s afstand til de udpegede mulige VE-områder, herunder Vosnæs. Vi er derfor gået glip af den indledende høring om potentielle VE anlæg. Den offentlige høring var i perioden 18. marts 2016 – 21. juni 2016.

• Temaplanen for VE-anlæg er udfærdiget som ’nul alternativ’ – det vil sige, at hvis planen ikke vedtages er der INGEN ALTERNATIVER for opstilling af vindmøller andre steder i kommunen (s. 6, Miljørapport, Miljøvurdering af Temaplan for vindmøller og solenergianlæg. Aarhus Kommune). Så når rådmanden siger, at han ’ikke har undersøgt, om vindmøller kan stå ved motorvejen’ er det tilsyneladende ikke en reel mulighed.


Illustration fra info-folder, Aarhus Kommune, 2016: Infofolderen skulle være sendt ud til 25.000 husstande der ligger indenfor 1400 m fra mulige lokationer for vindmøller dengang.


Med venlig hilsen
Niels Brun Madsen
Havusevej 64, Gl. Løgten Strand
8543 Hornslet
Mail: nielsbm1963@gmail.com
Tlf: 21368001
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Niels Brun Madsen

Indsendt

01/10/2023 19:30

Sagsnummer

HS7603164

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Skødstrup - Løgten
Hørings-id

H666

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Plan og Byggeri
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
Telefon: 89 40 44 00