Debatoplæg - Vedvarende energianlæg ved Studstrup og Vosnæs
Vedr. Vindmøller ved Vosnæs
Det er med stor sorg og fortvivlelse, at jeg erfarer at min kommune, Aarhus Kommune overhovedet overvejer at opstille vindmøller ved Vosnæs. Vi har investeret i et sommerhus ved Havhusene, som ligger lige op ad de planlagt møller, for at få fred og ro fra Aarhus’ byliv. Jeg oplever de planlagte opstillinger som symbolpolitik men med ret store miljømæssige og menneskelige konsekvenser.
1. Vosnæs' naturskønne omgivelser og landskab vil blive ødelagt af de visuelle påvirkninger fra de store vindmøller. Dette kan have negativ indvirkning på besøgende, som ikke længere vil tage hertil for at nyde naturen.
2. Boligværdien i området vil falde markant. Så kommunen skal i gang med erstatningssager.
3. Støjforurening: Vindmøller genererer støj, der er til gene for beboere (16 lejemål) i nærheden og for hele sommerhusområdet (72 huse hvor knap halvdelen er fastboende). Dette kan føre til søvnforstyrrelser og dokumenterede sundhedsmæssige problemer.
4. Jeg er vældig bekymret for isafkast fra vingerne i kolde perioder. Dette vil afskære muligheden for at gå ”runden”op gennem skoven bagom Vosnæsgård og videre til Vosnæs Pynt og stien hen over markerne og tilbage til Havhusene. Det er et kæmpe tab for mig og for alle de andre som jævnlig går turen. Her er vældig mange lystfiskere som går på stien over markerne for at fiske ved Vosnæs Pynt.
5. Vindmøller udgør en trussel mod fugle og andet dyreliv. På markerne ser vi ofte store flokke af trækfugle bl.a. gæs, svaner og mange rovfugle. Der er 3 truede flagermusearter i områder, som der skal tages hensyn til. Så på grund af den høje biodiversitet, kan det have alvorlige konsekvenser for fugle- og dyrelivet.
6. Energiudbytte: Det er vigtigt at vurdere, om placeringen af vindmøller ved Vosnæs er optimal med hensyn til vindforhold og energiudbytte. Hvis ikke, kan det betyde, at projektet ikke er økonomisk bæredygtigt. Her har jeg erfaret, at undersøgelser påpeger, at det ikke er optimalt og området er et lavvindsområde. Samtidig er 3 vindmøller ikke noget som batter i det store billede, kun nærmest en symbolsk handling. Regeringen har planlagt vindmølleøer som er mere rentable.
7. Jeg synes, at det er værd at overveje alternative metoder til at generere grøn energi, som måske har mindre indvirkning på Vosnæs' unikke karakter. Solenergi, biomasse eller andre teknologier kan være mere hensigtsmæssige.
8. Det er vigtigt at tage hensyn til os, der bor der, og som skal leve med konsekvenserne af kommunens politik. Hvis flertallet af beboerne er imod vindmøllerne, bør dette veje tungt i beslutningsprocessen. Det er jo en billig omgang/umoralsk at placere vindmøller på grænsen til en anden kommune, så generne rammer en anden kommunes borgere.
9. Jeg synes, at der skal en grundigere analyse ti,l som ikke kun indeholder de økonomiske betragtninger, men skal at vurdere, om investeringen i vindmøllerne er rentabel i forhold til de potentielle negative konsekvenser for hele lokalsamfundet. Som jeg har fået oplyst, så har det ud over de store konsekvenser for tætteste naboer, også konsekvenser for Løgten, Skødstup, Studstrup, hele Strandvejen og mod Følle.
10. Det er vigtigt at vurdere, om placeringen af vindmøller ved Vosnæs er i overensstemmelse med nationale og regionale planer for vedvarende energiudvikling, hvilket de ikke er ifht fredning af danske slotte og herregårde.
11. Er kommunen sig bevidst, at kommunen er etisk og lovmæssigt forpligtet på såvel kap 3.1.2 og 3.1.3. i Retsinformation vejl nr 9317 af 26/01/2023 vedr. netop planlægning for og tilladelse til opstilling af vindmøller? I bekræftende fald undrer det mig dybt, at Århus Kommune udpeger Vosnæs som et velegnet sted for opstilling af vindmøller. Hvordan vil Århus Kommune søge sikkerhed for lovlighed i projektet?
12. I øvrigt har processen været yderst udemokratisk med korte frister og manglende materiale, således er akt-indsigten ved høringsrundens slutning stadig mangelfuld.
Download høringssvar som pdf