Gå til hovedindhold

Høringssvar

Debatoplæg - Vedvarende energianlæg ved Studstrup og Vosnæs

Høringssvar/Indsigelse mod vindmøllepark ved Vosnæs, et bevaringsværdigt landskab med visuelle oplevelsesværdier

Til Aarhus Kommune
Teknik og Miljø
Plan og Byggeri

Høringssvar/indsigelse for - Debatoplæg - Planlægning for VE-anlæg ved Studstrup og Vosnæs.

LÆS VEDHÆFTET PDF med visualiseringer.

Mit høringssvar og indsigelse er stærkt imod Aarhus Kommunes overvejelser om at ændre rammerne i Kommuneplanen der i dag beskytter området for anlæg som solcelleanlæg og vindmøller ved Vosnæs. Det er katastrofalt, at Aarhus Kommune i samarbejde med European Energi og NRGI Renewables foreslår ændringer i Kommuneplanen på allerede bevaringsværdige landskaber for at tilgodese produktion af grøn strøm.

Hvorfor vil Aarhus Kommune ikke længer tage ansvar for vores fantastiske landskab?
Alt tyder jo på, at Teknik & Miljø har arbejdet grundigt og længe, for netop at have det nødvendige grundlag for at tage de rigtige beslutninger om placering af byudvikling og anlæg. Det er bekostelige rapporter der er udfærdiget, og det er vel værktøjer der er tilsigtet skal bruges, til det de er lavet til. Placeringen af vindmøllerne lige op ad kommunegrænsen til udsigtsfredet område i Syddjurs Kommune i et bevaringsværdigt landskab der er kategoriseret med visuelle oplevelsesværdier, er absolut ikke hvad rapporter og analyser anbefaler. Derfor STOP op og hæv jeg op i perspektivet og find bedre egnede placeringer til jeres VE-anlæg.

Figur 1: Luftfoto, gul markering vindmøllepark 3 stk. a 150 m højde

Pkt 1. Fredningen
Netop udsigtisfredningen blev en realitet idet Danmarks Naturfredningsforening gik ind i sagsen sammen med borgere fra området, for at bevarer vores smukke og unikke natur til vores efterlevere. Syddjurs Kommune havde et ønske om byudvikling på 277 ha fra Landevejen ned mod kysten. Miljø- og Fødevareklagenævnet afsagde dom og udsigtsfredningen blev en realitet den 17. august 2017.

Fredningen
Kortet visualiserer fredningsområdet nord for Vosnæs, der grænser op til Landevejen mod nord (Eskerod og Rodskov) og Savmølle skoven (Vosnæs) mod syd (helt op til kommunegrænsen mellem Aarhus og Syddjurs. Fredningen blev gennemført den 17. august 2017
§ 1 Fredningens formål
Fredningen har til formål
- at sikre de store landskabelige kvaliteter i området samt i særdeleshed
udsigten fra Landevejen mod Kalø Vig,
- at bevare og forbedre områdets naturværdier, herunder levemulighederne
for plante- og dyreliv, og
- at sikre og forbedre områdets rekreative kvaliteter.
Kilde: Udskrift fra Nævnenes Hus Afgørelser – Reg. Nr. 08196.00
Efter udsigtsfredningen troede vi, at vores fantastiske morænelandskab var sikret. Vi havde ikke forestillet os, at nabokommunen, Aarhus Kommune skulle true vores natur og borgere i Syddjurs Kommune med kæmpevindmøller i en vindmøllepark.
Her er visualiseringsbilleder som Aarhus Kommune har fremstillet i en visualiseringssamling 13.8.2019, og her er det visualisering set fra Landevejen lige syd for Rodskov i Syddjurs Kommune. Netop det view, der står beskrevet i fredningens formål ifølge Danmarks Naturfredningsforening og Miljø- og Fødevareklagenævnets med en udsigtsfredning.

Figur 3: Visualisering set fra Landevejen syd for Rodskov, Kilde: Aarhus Kommune, visualiseringssamling

Pkt. 2: Vosnæs er kategoriseret som; Bevaringsværdige landskaber
Jeg vil kort redegøre for nogle af de analyser Aarhus Kommune har foretaget, for at bevise min påstand om, at Aarhus Kommune af en eller anden grund ikke længere tager ansvar for vores fantastiske landskab.
Vindmøller skal placeres hvor de gør mindst gene for både landskabet, mennesker og dyr. Ja, det siger jo sig selv: De skal placeres på havet hvor det visuelle indtryk ligesom forsvinder i blå himmel og blåt hav, dis på vandet osv.
Kilde: Aarhus Kommunes hjemmeside Kilde: https://aarhus.viewer.dkplan.niras.dk/plan/2#/94261
skriver.
”På baggrund af en analyse er landskabet inddelt i tre kategorier med hver deres mål for udvikling. De bevaringsværdige landskaber, de almindelige landskaber og udviklingslandskaber. Kategorierne afspejler landskabernes beskyttelsesniveau i forhold til både planlægning af byudvikling og ansøgninger om byggeri og anlæg.
Og hvilken betydning har det så, at Vosnæs er kategoriseret som bevaringsværdige landskaber?

Figur 4: Figur Vosnæs ligger i kategori "Bevaringsværdige landskaber, vises med gul pil"

Under punktet BESKYTTELSESNIVEAU OG BEVARINGSVÆRDIGE LANDSKABER skriver Aarhus Kommune således
”De bevaringsværdige landskaber er de helt særlige ”perler” i Aarhus Kommune, som skal bevares og beskyttes mod ændringer, der kan svække eller udviske landskabets kvaliteter. Der bør ikke opføres byggeri og anlæg i de bevaringsværdige landskaber. Med byggeri og anlæg menes udover byggeri f.eks. også terrænregulering, jorddeponering og tekniske anlæg. De bevaringsværdige landskaber i Aarhus Kommune er bl.a. Egådalen, Aarhus Ådal, Jelshøj, Lisbjerg Skov og kysten syd for Aarhus.”
Hvorfor mon ikke Vosnæs bliver nævnt? Det undrer mig – de andre områder der nævnes, er fint skraveret grønt på kortet ligesom Vosnæs, men Vosnæs bliver ikke nævnt.

Punkt 3: Landsskabstyper og visuelle oplevelsesværdier
Landskabstyper og visuelle oplevelsesværdier, det er overskriften og kilden er her: https://aarhus.viewer.dkplan.niras.dk/plan/2#/100183
Der bliver beskrevet ”I Aarhus har vi et fantastisk landskab formet af isen under den sidste istid. Landskabets store bakker, kysten og dalene giver mange smukke visuelle oplevelser, som skal have en særlig opmærksomhed ved udvikling af landskabet. Vi vil derfor både beskytte og benytte landskabet.
Når der skal ske ændringer i det åbne land, skal det ske under hensyn til landskabet i området, og der skal planlægges under hensyntagen til de særlige karaktertræk og visuelle oplevelser, der kendetegner landskabet omkring Aarhus”.

Figur 5:Indsat kort: Det skraverede røde område har kategori: Landskabsrum med særlige visuelle oplevelser

Som I kan se, er området ved Vosnæs kategoriseret som ”Landskabsrum med særlige visuelle oplevelsesværdier” og det er der faktisk ikke andre steder ved kystlinjen i Aarhus Kommune.
Hvorfor skal I så ødelægge disse særlige visuelle oplevelser med etablering af 3 kæmpevindmøller, når vindmøllerne kan placeres andre steder, hvor landskabet ikke er bevaringsværdigt og af en særlig visuel oplevelse?
Har Aarhus Kommune virkelig ikke andre bedre egnede placeringer? Personligt tror jeg der er indsneget sig interessenter der påvirker Aarhus Kommune.

Konklusion
Jeg håber med min indsigelse at den har bidraget til, at Aarhus Kommune kommer i arbejdstøjet og finder bedre egnede placering til VE-anlæg. Området omkring Vosnæs er ikke egnet, og jeg tror også at en evt. VVM-redegørelse vil konkludere at placeringen ved Vosnæs ikke er egnet.

Med venlig hilsen

Annette Kjeldbjerg
Kaløvej 70, 8543 Hornslet
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Annette kjeldbjerg

Indsendt

02/10/2023 22:49

Sagsnummer

HS8370495

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Skødstrup - Løgten
Hørings-id

H666

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Plan og Byggeri
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
Telefon: 89 40 44 00