Gå til hovedindhold

Høringssvar

Debatoplæg - Vedvarende energianlæg ved Studstrup og Vosnæs

Vedrørende vindmøller ved Vosnæs pynt

Jeg er stor tilhænger af den grønne omstilling og implementering af vedvarende energi, men det skal gøres med omtanke så det ikke skader mennesker og dyr. Opførelsen af tre 150 meter høje vindmøller ved Vosnæs er ikke gennemtænkt ud fra en lang række af kriterier.

Støj: Vosnæs er unik ved at ikke at have nogen gennemgående kystvej, på trods af den korte afstand fra Aarhus. Den nærmeste gennemgående vej er motorvejen 3.5 km inde i land hvilket gør området til et af de mest stille omkring Aarhus. Eksterne støjkilder er således reduceret til bare ca 20 db på en almindelig stille dag (egne målinger). Dette lydbillede vil ændres drastisk, hvis 3 møller opføres i en afstand på 800 meter fra starten af Havhuse. Så vil den beregnede støj vil være 38 db ved 8 m/s vind, hvilket vil opfattes som ca 4-5 gange mere støjende ttps://www.svendborg.dk/sites/default/files/acadre/Files_4540_5774337/bilag_4_-_vindmoeller_oest_for_broholm_-_miljoekonsekvensrapport_for_projketet_23-04-2020.pdf. Dertil kommer lav frekvent støj, som har en endnu længere udbredelse, og som har en skadelig påvirkning på mennesker (https://videnskab.dk/naturvidenskab/generer-vindmoeller-mennesker-og-dyr/).

Beboerne: Møllerne vil komme til at påvirke ikke mindre end ca 90 husstande i Havhuse beliggende inden for 850-1100 meter. Mere end halvdelen af disse husstande er permanent beboet, primært af pensionister, som ikke har mulighed for at ”flygte” fra støjen, en befolkningsgruppe der typisk ikke er de mest højtråbende i den offentlige debat.
Vosnæs er og et yndet knudepunkt for dyr. Kæmpe fugleflokke trækker forbi Havhuse – et af de få steder i Danmark hvor man stadig kan opleve f.eks. en svaneflokke på 20-30 dyr, mange høge og en fiskeørn er også spottet.

Landskab: Vosnæs er det første større naturområde som grænser op til Aarhus mod nord. Det er, specielt efter Corona tiden, blevet et yndet udflugtssted for mange Aarhusianere. Dette herregårdslandskab præges af dramatiske skrænter på næsten 40 meter og det karakteristiske bakkede landskab hvor ”prædikestolen” vil komme til at ligge bare 100-200 meter fra møllerne. Ud over den kraftige støj og dominerende synlighed vil der om vinteren være risiko for iskast fra vingerne. Det vil sandsynligvis føre til lukning af omkringliggende veje og stier - til gene for mange.

Mangel på demokratisk proces: Det er beskæmmende at Aarhus byråd ved splittet tilslutning til projektet kan påvirke en så stor befolkningsgruppe i Syddjurs kommune negativt. Det er udemokratisk! Det er også højst kritisabelt at Havhuse i flere tilfælde har været skåret væk i Aarhus Kommunes informationsmateriale (sikkert pga af kommunegrænsen) – det virker direkte manipulerende. Negligeringen af beboerne i Havhuse var også tydelig, da vi blev glemt i høringsrunden i 2016 – Aarhus kommune glemte simpelthen at inddrage de beboere, som var mest påvirket!

Alternativ: Møllerne skal op - bare på fornuftige steder – hvor der er mere vind og hvor der i forvejen er støj. Ude i Aarhus bugt hvor de kan komme på behørig afstand af bebyggelse eller langs motorvejene hvor larmen i forvejen er er nødvendigt vilkår.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Jørgen Kjems

Indsendt

03/10/2023 16:17

Sagsnummer

HS4652880

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Skødstrup - Løgten
Hørings-id

H666

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Plan og Byggeri
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
Telefon: 89 40 44 00