Gå til hovedindhold

Høringssvar

Debatoplæg - Vedvarende energianlæg ved Studstrup og Vosnæs

Solceller og Vindmøller

Solceller og Vindmøller ved Vosnæs og Skødstrup/Studstrup.

Mangelfuld information, indsigt og dialog omkring projekterne.
Derfor denne indsigelse.
Jeg søger uddybende svar på følgende spørgsmål og bekymringer der følger efter indledningen.

Vi er alle fortaler for den grønne omstilling, placering af de anlæg der etableres er meget vigtig for at få det største udbytte af anlægget. Jeg vil henvise til de mange saglige argumenter imod de 2 projekter der er skitseret i de forudgående høringssvar. De skitserer utroligt godt at dette projekt ikke er gennemtænkt på den smarteste måde, ej heller den bedste placering er valgt, da den mængde af borgere der berøres negativt af dette, er uhensigtsmæssigt stor uden nævneværdig grund.

Kystbeskyttet zone.
Præmissen for en kystbeskyttet zone og et eventuelt projekt der skal anlægges indenfor zonen er, at anlægget ikke kan etableres et andet sted. Solceller kan ligge mange andre steder. Det er ikke strengt nødvendigt at de sættes op nær kysten.
Tilslutning:
Solceller og anlægges tilslutning til elnettet undre mange.
Placering af VE anlæg virker uhensigtsmæssigt. Hvorfor stilles de ikke i det fjerneste hjørne væk fra beboelse, hvor eventuel larm mindskes?
Tilslutning af hele anlægget er meget langt væk, flere km, hvad koster det og hvem skal betale.?
Hvorfor ikke ligge anlægget nær lokationen hvor det skal tilsluttes.?

Støj og støjgrænser:
Er grænserne rimelige og hvad nu hvis det viser at grænsen er forkert.?
Støj opfanges forskelligt fra person til person. F.eks. borgere med stress bliver mere påvirket af støj, 12 % af befolkningen er dagligt påvirket af alvorlig stress som giver lysfølsomhed, og hele 36,3% af de 16-24-årige kvinder føler sig ramt af stress, mens det gælder for 18,2% af mændene. Af de 35-44-årige kvinder føler 22% sig stressede, mens det gælder 14,9% af mændene i samme aldersgruppe. Samlet for alle aldersgrupper angiver 20,4% af kvinderne og 13% af mændene, at de føler sig stressede.
Kilde, stress: https://faktalink.dk/stress/udbredelsen-stress#:~:text=hele%2036%2C3%25%20af%20de,at%20de%20f%C3%B8ler%20sig%20stressede.

Støj lavfrekvens, hvordan det påvirker mennesker og dyr.?
Hør lyden fra solcellepark her | TV SYD
https://www.tvsyd.dk/vejle/hoer-lyden-fra-solcellepark-her

Placering.
I nogle andre kommuner er præmissen for placering af solceller, at et Verdenshjørne holdes frit i det område det etableres, at man ikke omringer en hel landsby.
Hvor er det frie verdenshjørne ved og omkring Studstrup?
Solceller NV- V- SV-Ø
Motorvej. NV- V- SV
Studstrupværket Ø - SØ
Vindmøller N- NØ-NV
Mobil mast V- NV-SV-S-NØ
Intet verdenshjørne bliver holdt frit hvis de alle tiltag trumfes igennem.
Det kan godt være at det som udgangspunkt er tiltænkt solcelleanlæg, men der er en stigende utilfredshed over at så mange tiltag kommer til at omringe vores by. Borgere føler sig overset i denne proces og ikke hørt tilstrækkelig.
Kilde: https://klimamonitor.dk/nyheder/art8705393/Landsbyen-Hjolderup-er-blevet-omringet-af-solceller

Studstrupværket:
Hvad er planerne for Studstrup værket? Det siges at værket skal udfases, hvilken rolle kommer værket til at udfylde i fremtiden.? Hvilken energiproduktion vil det skulle udføre. Dette er relevant da det skal sættes i kontekst op mod om et solcelle anlæg og vindmøller giver mening.
Forurening fra solceller og vindmøller. Under brug og ved bortskaffelse når de er udtjent og skal skrottes. Hvilket klimaaftryk sætter de.?
Advokat Jacob Carl: - Vi ved for lidt om den forureningsmæssige betydning, som landmanden skal have med i sine overvejelser, inden han vælger mellem at leje eller sælge jord til solcelleparker.
Kilde: https://landbrugsavisen.dk/bekymret-advokat-r%C3%A5dgiver-landm%C3%A6nd-om-solceller-vi-ved-lidt-om-forurening

Mange familier og borgere påvirkes. Hvorfor ikke placere det ved mindre tæt bebyggelse. ?Den anviste placering har også uofficielt været anledning til undren ved solcelleudbyderen, men de følger blot kommunens anvisninger.
Vindmøller på land ved Vosnæs: I dette område viser mange kompetente udtalelser og undersøgelser fra eksperter, at det ikke er rentabelt at opføre disse. Se høringssvar fra flere borgere om dette emne.
Hvem undersøger alle disse bekymrende forhold der er beskrevet i de indsendte høringssvar.?
Der er lagt op til at det er udbyder af projekterne der skal undersøge sig selv. Dette er anledning til stor skeptisk blandt os borgere. Det bør og skal være eksterne private uvildige virksomheder som står for dette. Der er stor risiko for at beboere i området vil føle at deres rettigheder krænkes.

Jeg kan på dette grundlag ikke støtte op om hverken solcelle anlæg eller vindmøller ved de forslået placeringer.

Venlig hilsen.
Rune Olsen.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Rune Olsen

Indsendt

03/10/2023 20:36

Sagsnummer

HS0770302

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Skødstrup - Løgten
Hørings-id

H666

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Plan og Byggeri
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
Telefon: 89 40 44 00