Gå til hovedindhold

Høringssvar

Debatoplæg - Vedvarende energianlæg ved Studstrup og Vosnæs

Høringssvar mod opstilling af Vindmøller ved Vosnæs

Jeg ønsker at afgive følgende høringssvar mod det foreslåede projekt om placeringen af tre 150 meter høje vindmøller på Vosnæs.
Dette projekt har potentiale til at have en negativ indvirkning på betydningsfulde aspekter af vores lokalsamfund og naturmiljø. Følgende aspekter og bekymringer bør nøje overvejes:
1. Bevaringsværdige landskaber
Vosnæs er omgivet af områder med bevaringsværdige landskaber og generelle fredninger, der besidder en høj æstetisk og kulturhistorisk værdi. Placeringen af store vindmøller vil væsentligt ændre områdets visuelle karakter og udtryk, og opstilling af vindmøller kan udgøre en trussel mod disse værdier.
2. De store fredninger nord og syd for Vosnæs
Vindmøllerne kan påvirke de naturlige levesteder og trækruter for fugle og andre beskyttede dyrearter, der findes i de store fredede områder. Dette kan resultere i en negativ påvirkning af det lokale økosystem og den biologiske mangfoldighed.
3. Biodiversitet - især dværgflagermus og brunflagermus
Vosnæs huser en værdifuld bestand af dværgflagermus og brunflagermus, som er beskyttede i henhold til national lovgivning. Placeringen af vindmøllerne kan udgøre en alvorlig trussel mod disse dyrearters levesteder og forstyrre deres naturlige adfærd.
4. Kulturarv
Vosnæs besidder en rig kulturarv og historiske elementer. Opstillingen af store vindmøller kan have en negativ påvirkning på disse kulturarvsværdier og mindske forståelsen af og forbindelsen til vores lokale historie og traditioner.
5. Højden af møllerne
De foreslåede 150 meter høje vindmøller er betydeligt højere end de omgivende strukturer og landskaber. Denne højde kan resultere i visuelle forstyrrelser og ændre den oplevelse, besøgende har, når de udforsker området.
6. Støj
Vindmøller kan generere støj, der kan påvirke det omkringliggende miljø og beboerne i nærområdet. Dette kan have en negativ indvirkning på livskvaliteten for de lokale indbyggere. Særligt i dette fredfyldte område, vil støjen være fremtrædende.
7. Lysreflektioner og lanterner
Lysskær fra vindmøllernes rotorblade og eventuelle sikkerhedslys kan forstyrre nattens mørke og have en negativ påvirkning på stjernehimlen og den visuelle oplevelse om natten.
8. Projektets overensstemmelse med Aarhus Kommunes Naturkvalitetsplan 2013 – 2030
Projektet ser ud til at være i konflikt med Aarhus Kommunes Naturkvalitetsplan, som sigter mod at beskytte og bevare værdifulde natur- og kulturområder.

9. Manglende demokratisk proces og borgerinddragelse
Det er afgørende at sikre, at lokale borgere og interessenter har haft mulighed for at deltage i en åben og inkluderende proces, hvor deres bekymringer og input er blevet hørt og taget i betragtning.

Alt i alt opfordrer jeg til en omhyggelig og dybtgående vurdering af projektets potentielle negative påvirkninger på landskabet, biodiversiteten, kulturarven, de visuelle aspekter, støj, lysforureningen og den demokratiske proces, inden der træffes en endelig beslutning om placeringen af vindmøllerne på Vosnæs. Jeg anbefaler også at overveje alternative løsninger, hvor placeringen af vindmøller har mindre påvirkningerne på samfund og naturmiljø.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Britt Raaberg

Indsendt

03/10/2023 22:02

Sagsnummer

HS7444798

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Skødstrup - Løgten
Hørings-id

H666

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Plan og Byggeri
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
Telefon: 89 40 44 00