Gå til hovedindhold

Høringssvar

Debatoplæg - Vedvarende energianlæg ved Studstrup og Vosnæs

Bevar stilheden og naturen ved Vosnæs

Generelt er jeg fortaler for vindmøller - men ikke ved Vosnæs, da de private skovområder ved Vosnæs Pynt i mine øjne er en helt særlig fredsskov, som får lov til at stå, som den er. Jeg tager ofte til Vosnæs for at gå tur, klatre i de gamle egetræer, eller nyde synet af skrænterne fra vandsiden i kajak. Når jeg har gæster fra andre steder, viser jeg stolt og glad skovene ved Vosnæs Pynt frem, som de smukekste skovområde vi har i nærheden. Det er et kystnært skovområde som adskiller sig fra de andre kystnære skovområder i området. Hestehaveskoven og Ringelmose skov ved Rønde er begge statsejede driftsskove, der hovedsageligt består af ratstammerne bøgetræer, med et helt andet udtryk end skoven ved Vosnæs Pynt. Skoven ved Vosnæs har stejle skrænter ned mod havet, som minder om dem man finder ved Moesgaard. Der er en høj diversitet af træer på skrænterne - en blanding af fyr, eg, bøg og egeføg. Væltede træer får lov at ligge, hvilket bidrager yderligere til biodiversiteten og den rekreative værdi i området.
Min personlige tilknytning til området blev højere, da jeg deltog i et MBSR - Mindfulness baseret stress reduktions kursus, ved Havhuse, Vosnæs Pynt. Under dette kursus (og de kurser der løbende bliver holdt på stedet) blev området stilhed og rekreative værdi en unik ramme for stille fordybelse og meditation. Stress, depression og angst er store udfordringer i vores samfund.

Jeg har netop skrevet bacheloropgave om naturen som ressource i rehabilitering inden for fysioterapi, og der fået indblik i, hvordan flere og flere kommuner anvender naturen i rehabilitering. Ny forskning inden for naturterapi viser at skovområder med vild karakter og høj biodiversitet har en særlig positiv effekt ifm. stressreduktion. Hvis i ønsker artikler angående evidens for dette, er i velkomne til at tage kontakt.

Ifølge Aarhus Kommunes skovudviklingsplan for 2010-2020 var der planer om at øge biodiversiteten og variationen i naturoplevelsen, samt at sikre at man i skoven kan finde stilhed. Der står ordret, at en handlemulgihed ift. stilhed er” opretholdelse af restriktiv linje overfor forstyrrende aktiviteter i de grønne området. Videreudvikling. Af stilleskov, som tilbud til skovgæster, som ønsker ro”. Målsætningen var, at Aarhus Kommune skulle have minimum tre stilleskove. Hvordan gik det med målet om tre stilleskove? Hvor er de? Lykkedes det? Områderne ved Vosnæs samt Hjørret skov oplagte kandidater til stilleskove, da der også er relativt få besøgende sammenlignet med nogle af områderne ved Riisskov og Moesgaard, og dette bidrager også til områdets særegne karakter. Der er altid folk som går tur, fisker eller ror forbi i kajak, men der er altid stille i skoven, og den ro er speciel og bør beskyttes. https://www.aarhus.dk/media/5158/skovudviklingsplan-2010-2020.pdf

Jeg foreslår at placere vindmøllerne i nærheden af motorvejen, eller et sted som er mere høj beliggende - eller stille dem ud på havet - eks. Ved Tunø-møllerne, hvor der i forvejen er opstillet vindmøller. Jeg vil også have det fint med, hvis de stod ved siden af de to møller, som jeg i forvejen er nabo ved. Jeg ser mange andre mulige placeringer, som kunne fungere, men synes ikke de skal stå ved Vosnæs, da den rekreative værdi af dette landskab er særlig.

Solcellerne kan placeres på tage af industri, private huse og parkeringskældre. Lad os da udnytte de m2, som allerede er bebygget til at fange solens stråler, og lade de særlige skove stå som stille åndehuller for dyr og mennesker.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Astrid Lund

Indsendt

03/10/2023 22:25

Sagsnummer

HS9282701

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Skødstrup - Løgten
Hørings-id

H666

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Plan og Byggeri
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
Telefon: 89 40 44 00