Gå til hovedindhold

Høringssvar

Debatoplæg - Vedvarende energianlæg ved Studstrup og Vosnæs

Indsigelse imod vedvarende energianlæg ved Studstrup og Vosnæs

Kære byrådspolitikere i Aarhus byråd.

Det er fornuftigt, at vi forsøger at omstille vores samfund i en mere grøn energiretning. Det bør dog foregå på en måde, hvor den grønne omstilling gennemtænkes på en sammenhængende og langsigtet måde. Man bør tænke sig meget om inden man ødelægger naturskønne omgivelser med skæmmende placeringer af energianlæggene.

Vindmøller ved Vosnæs.
At man gør sig overvejelser om at placere kæmpevindmøller i de naturskønne omgivelser ved Vosnæs må give anlendning til undren. Først og fremmest er der tale om et bevaringsværdigt herregårdslandskab. Der er tale om en naturskøn kyststrækning og marker med stor rekreativ værdi for hele nærområdet. En placering af disse kæmpevindmøller lige ned til Aarhus bugten vil give direkte indsigt til vindmøllerne ude fra vandet, og vil dermed skæmme hele den inderste del af Aarhusbugten, ikke mindst når man betragter udsigten i denne retning fra hele Aarhus bugten. Det virker ikke fornuftigt, at ødelægge dette flotte kystnære landskab, som jo netop er omfattet af kystbeskyttelseszone.
Derudover virker placeringen ikke gennemtænkt i fht de lokale vindforhold. Det må nu engang være mest fornuftigt, at placere vindmøller der hvor det blæser mest. Vosnæs ligger i læ bag den store bakke op imod Vorre, som er Danmarks højest placerede by. Vosnæs er derfor et område med mindre vind. De produktivitetsberegninger som er fremlagt for vindmøllerne i det aktuelle projekt virker helt urealistisk høje. Det er helt kritisabelt, at man fra kommunal side af, ikke har tænkt sig at kontrollere disse urealistiske beregninger.

Solceller ved Studstrup.
En placering af en stor solcellepark så tæt op af bebyggelse giver anledning til stor bekymring. Som nabo til området bekymrer det mig, at solcelleparker afgiver lavfrekvente brummende lyde. Flere andre steder i landet har solcelleparker medførte store støjgener for naboerne. Der er tale om brumme-lyde, som bevirker, at naboer til disse parker ikke kan opholde sig udendøre i deres haver pga lydene. På længere sig er det bekymrende, hvis sådanne vedvarende lyde medfører helbredsproblemer hos naboer.
Derudover ønsker man at placere solcelleparken lige op af Hjørret Skov, som er udpeget til en paragraf 25 naturskov.
Den nederste del af det foreslåede område for det store solcelleanlæg, dvs området ned imod Studstrupværket, har igennem mange år været udlagt som braklagt mark. Her er der et rigt fugleliv, hvor der fx i perioder ses store flokke af Traner.
Ligeledes er også denne lokalitet placeret i kystbeskyttelseszone.

Der må være andre mulige placeringer af vedvarende energianlæg, hvor man ikke ødelægger den flotte natur i lige så høj grad, som man gør ved de aktuelt foreslåede placeringer.
Som beboer i Studstrup kan de undre, at man efterhånden vælger at placere store byggerier i en ring hele vejen rundt om byen. Vi har i mange årtier været nabo til Studstrupværket. Indenfor de seneste år har der været stigende larm derfra - for slet ikke at tale om den store ildebrand. På den anden side af byen har motorvejen, hvor man nyligt hævede hastigheden til 130 km/t. Dette medfører betydelige støjgener i byen. Mod syd går der store elmaster væk fra Studstrupværket. Og aktuelt påtænker man solceller mod syd, samt kæmpevindmøller mod nord.
Jeg vil til slut påpege, at den aktuelle høringsproces har været meget dårligt planlagt. Der blev afholdt et mildest talt elendigt informationsmøde på Skæring Skole den 5.september, hvor man reelt ikke fik nogen brugbare informationer. Dialog ved dette møde var ikke mulig. Der har været fastsat en meget kort høringsfrist. De indgivne høringssvar fra tidligere høring er ikke blevet medinddraget i den aktuelle proces.

På ovenstående baggrund kan vi ikke støtte op om placering af vindmøller og solcelleanlæg på de foreslåede placeringer ved Vosnæs og Studstrup.

Mvh
Anne og David Jørgensen, Studstrup
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

David Jørgensen

Indsendt

03/10/2023 23:15

Sagsnummer

HS6359823

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Skødstrup - Løgten
Hørings-id

H666

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Plan og Byggeri
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
Telefon: 89 40 44 00