I forbindelse med Aarhus kommunes arbejde med den nye kommuneplan, vil jeg gerne kvitter for den mulighed for at give et høringssvar.
Til ovennævnte kommuneplan vil jeg gerne henlede byråds opmærksomhed på et af de allerede eksisterende men måske lidt glem erhvervsområder i Aarhus, nemlig Fiskerihavnen.
Fiskerihavnen har en central spiller i forhold til byens udvikling og igennem de sidste 90 år og dermed været med til at bringe arbejdspladser og der igennem velstand til byen. Igennem de sidste godt 10 år. er erhvervet blevet mere og mere presset på havnen, dels igennem udviklingen af Aarhus Ø, men i ligeså høj grad af den rekreative udvikling i havnen.
I begyndelse af 00´erne blev kvalitets håndbogen for FTL-havnen (Fiskeri, træskibe og lystbåde) vedtaget. I denne skulle fiskeriet have love til at leve videre på havnen, som en erhvervet havde gjort 70 år. Denne version har i midlertidigt været under pres, både af de førnævnte faktorer, men tillige af skærpet myndigheds krav, samt svingende mulighed for fiskeri i bugten. Dette har medført at miljøet i dag er tæt på at forsvinde, da levevilkårene for erhvervet er blevet for presset.
Derfor beder jeg om, at man husker den historie, der ligger i havnen og man derfor hjælper til at bevare dette miljø, således at det ikke helt forsvinder fra byen.
Når man kigger på udviklingen rundt om i verden ser man, hvordan disse "gamle" fiskemiljøer i dag gentænkes, således at de igen bliver en naturlig del at by identiteten.
I Aarhus er det stadigt muligt at gentænke fiskerihavnen ind i bymiljøer, da havnen stadig er aktiv, men forsættes udvikling som hidtidigt, vil levegrundlaget for miljøet ikke længe være tilstedet, hvorefter denne del af byens kulturarv vil gå tabt.
Jeg håber derfor at man vil gå i dialog med fiskeri erhvervet omkring en bæredygtig udviklingen, således at fiskerihavnen igen kan blive en attraktiv del af byen.