Gå til hovedindhold
Forslag til Lokalplan nr. 1174 - Område til blandet bolig og erhverv ved Gammel Østergårdsvej, Holmskovtoften og Holmskovvej i Malling

Byfornyelse, varetegn, højde

BYFORNYELSE:
Udover indbliksgener og bebyggelser i 4 og 5 etager(som forstået må den "røde silo" blive 5 etager) er vi kun positive overfor at man vil fornye det ellers nedslidte erhvervsområde og omdanne det til boliger med liv. Vi kunne dog godt tænke os, at man tænkte mere på, hvordan et nyt kvarter så centralt placeret, også kunne skabe glæde for Mallings nuværende borger. F.eks. større grønne områder/torv, som kunne samle byens folk - store som små. Vi ser dog ingen grund til at beholde den høje silo som et "varetegn" på byens gamle funktion som stationsby - er det ikke bedre bare at sige det koster for mange penge at fjerne den? Vi benævner den normalt som "Mallings Øjebæ" og det er vi ret overbevist om at andre også gør.
Vi er som udgangspunkt positivt indstillet på at ændre lokalplanen på området så det kan anvendes til boliger af forskellige typer fremfor forfalden industri der ikke vedligeholdes. Vi har dog nedenstående bemærkninger, som vi håber beslutningstagerne vil genoverveje - både med hensyn til beboerne tæt på den nye lokalplan (gammel Østergårdsvej) samt de øvrige beboer i området som også vil blive påvirket af ændringerne på den ene eller den anden måde.

INDBLIKSGENER:
Det fremgår af planerne, at der nær eksisterende bebyggelse på Gl. Østergårdsvej vil bygges etageboliger i 3,4 og 5 etager(den røde silo). Som det fremgår af andre høringssvar medfører dette frarøvelse af beboernes privatliv langs Gl. Østergårdsvej.

I forbindelse med udarbejdelse af en ny lokalplan burde indbliksgener helhedsvurderes nu og ikke først i forbindelse med en evt. byggetilladelse. Det vil være oplagt, at have disse forhold afklaret inden udstedelse/godkendelse af evt. ny lokalplan for området. Der forventes derfor en redegørelse af de indbliksgener som vil være uundgåelige i forbindelse med et 3-5 etagers etageboligbyggeri op langs de eksisterende enfamiliehuse på Gl. Østergårdsvej. Ligeledes i område IV, hvor det pt. står beskrevet at enfamiliehusene må bygge op til 2 etager, hvilket også vil give indbliksgener ned til boligerne langs Gammel Østergårdsvej - medmindre man får præciseret at det ikke er 8m højde med flat tag, men 8m til kip.

I og med, at der i Malling By ikke er bebyggelser på over 3 etagers højde vil indbliksgener fra fra et 3,4 eller 5 etagers byggeri i baghaven ikke gå under betegnelsen "sædvanlige indbliksgener" men vil derimod ligge over den naboretlige tålegrænse i en by som Malling. Man skal huske at flere måske er flyttet til en forstad til Aarhus, for lige netop ikke at bo klods op og ned af hinanden. Derfor mener vi, at kommunen i forbindelse med udarbejdelse af en ny lokalplan burde udvise stor interesse i at forhindre utilsigtede løsninger som vil være til gene for den eksisterende bebyggelse. Derudover mener vi også, at det er lidt i strid med Malling Bys karaktertræk og bybillede, pludselig at bygge 4-5 etagers bygning. Hvis man kigger nærmere på det projekt der hedder Malling Dampmølle, ser man ikke 4 og 5 fulde etager, hvorfor så 5 etager nu ? Mere beton, højhuse og tæt bebyggelse er ikke i respekt til byen - selvom der tilsyneladende er nogen som synes at Mallings nuværende høje betonklods er et "varetegn."

VARETEGN:
Først og fremmest bedes det afklares om Mallings varetegn er blevet et varetegn pga. den væsentlige økonomi der er forbundet med at nedrive et "betontårn". Der er lavet flere prøver af tårnet som mere eller mindre udelukker alle former for anvendelse af tårnet, dog med undtagelse af "stueetagen". Vi har svært ved at forestille os at flertallet i Malling ser det dødlækre beskidte betontårn fyldt med antenner som et varetegn for byen. I stedet for at fremproklamere det som et varetegn er det måske bedre at krybe til korset og sige at det er alt for omkostnings tung at nedrive da indtjeningen fra alle antennerne også forsvinder?
Såfremt at tårnet ikke bliver revet ned, burde der fremsendes forslag/udkast til eventuelle regler omkring anvendelse og brug af tårnet i fremtiden.

HØJDE:
I den nyeste lokalplan er de højeste bygninger rykket længst væk fra nuværende boliger, hvilket vi påskynder. Dog ønsker vi generelt bygninger på 4. etager i området bliver genovervejet !!! Høje etagebygninger passer IKKE ind i det gamle område af Malling og derudover vil skabe udkig/gener til de nuværende gamle haver og huse. Især hvis der er tale om at de høje etagebygninger må udnytte tagetagen.
Endvidere ser vi det problematisk at lokalplanen accepterer at enfamiliehusene må bygges op til 8 meter og ikke er nærmere præciseret i lokalplanen. Fx. er det 8 meter til kip eller er det 8 meter med fladt tag?

TRAFIK:
Vi er ligeledes bekymret for den øgede trafik på Gammel Østergårdsvej og ønsker det fastlagt i lokalplanen, hvorfra "indkørsel og udkørsel" til de nye boliger skal være - som på nuværende forslag sker tilkørsel til boliger via Holmskovtoften. Måske Holmskovvej også kunne benyttes?
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Mark Frausing Thomsen

Indsendt

20/12/2023 20:33

Sagsnummer

HS7105912

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Lokalplan
Område
Beder - Malling
Hørings-id

H737

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Plan og Byggeri
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
Telefon: 89 40 44 00