Gå til hovedindhold
Forslag til Lokalplan nr. 1174 - Område til blandet bolig og erhverv ved Gammel Østergårdsvej, Holmskovtoften og Holmskovvej i Malling

Den gamle foderstof

Høringssvar – lokalplan 1174

Indledningsvist; ser vi meget positivt på udviklingen for området omkring den gamle foderstof i Malling, men bemærker samtidigt at dette måske er en af de eneste og potentielt sidste mulige projekter i den centrale del af Malling – hvorfor det bør sikres at der afsættes den nødvendige tid og dybde i udarbejdelsen af lokalplanen fra Kommune- og Bygherres side. Hvor især kommunens borger inddragelse fra de berørte borgere, bør ligge i højsædet.

Siden sidst; Vi har siden sidste høringsperiode fået opbygget en god dialog til bygherre, da vi som tæt nabo til projektet, vil få stor påvirkning af projektets rammer og udførelse, især for omkring området ved Silopladsen. Til åbent hus-arrangementet afholdt af bygherre d. 18/5-2021 blev de første skitser og planer fremvist, hvor det for alvor blev tydeligt at især byggehøjderne og tætheden var udkastet i en kaliber som vi skal langt ind mod Aarhus midtby for at finde lignende. Daværende plan var udført uden hensyn til eksisterende beboelse med byggehøjder på 3-4 etager intet mindre end 2,5 meter fra skel til eksisterende boliger i området. (For mere information om vores bekymringer på daværende tidspunkt, henvises til høringssvar HS7482047 for høring H299)
Dette ser på nuværende tidspunkt, heldigvis ikke længere ud til at være en realitet for Silopladsen, hvor bygherre har været meget lydhør og løsningsorienteret ud fra vores bekymringer – og i stedet har fundet en løsning hvor de eksisterende kontorbygninger kan ”genbruges” og tjene et nyt formål for området og byen i den nuværende højde og form.

Siloen som vartegn; Ét af de områder hvor vi især fortsat stiller os undren overfor bygherre samt Aarhus Kommunes udtalelser og planer er den trætte og nedslidte 30 meterhøje silo, som i dag mest af alt blot er et meget voldsom og klodset internet mast. Vores anbefaling er, at denne nedrives og at netværkssendere og andre master flyttes til området omkring genbrugsstationen. Det bør bemærkes at den største opbakning til siloen som vartegn for byen, enten kommer fra bygherre (som formegentligt også har en økonomisk interresse i at lade den blive), kommunen eller borgere som ikke skal se på denne i deres dagligdag, udover når de kører ind og ud af byen eller ned for at handle. Vi har i dag en utrolig flot kirke fra omkring år 1150, med en god beliggenhed, som i dag står i flot silhuet når man kører ind i byen fra oddervej, via. Holmskovvej. Fjernes siloen, ville denne for alvor kunne komme til sin ret. Vi ser som så mange andre heller ikke behovet i at Malling skal have et vartegn og så da slet ikke i beont/bunker-format.

Byggehøjder og lokalplanen; Generelt set, bør der redegøres og tilrettelægges for at undgå de potentielle indbliksgener som vil opstå langs byggeriets skillelinje til eksisterende beboelse langs Gammel Østergårdsvej. Hvor byggerier bør holdes omkring 1-1,5plan, som det eksisterende byggeri er i dag. Det bør atter bemærkes at boligområdet her, er en del af det ældre Malling, hvor flere af husene er over 100 år gamle. Vi bider mærke i, at især ”den røde silo” bør vurderes i forhold til ovenstående. Malling som by, har i dag lav bebyggelse, typisk med sadeltags beklædninger – og det må forstås at for mange er dette en del af charmen og en af de positive afbræk som kan opsøges herude i modsætning til Aarhus by. Hvorfor det måske fra kommunens side bør reevalueres om man i virkeligheden ikke, vil kommet til at frarøve Malling en stor luns af attraktiviteten for de nuværende og fremtidige borgere.

Nedbrydning og sanering; Ligesom flere andre har ytret, er det nuværende industriområdes bygninger opført i en tid hvor materialer som bly og især asbestholdige materialer såsom isolering og tagbeklædning var hyppigt anvendt. Der bør udføres grunding og omhyggelig byggesanering under nedrivning, for at undgå spredning af skadeligt støv og partikler som herefter vil indåndes eller lande i omkransende haver og natur. Konsekvenserne heraf, kan være fatale og uoprettelige. Der bør stilles krav om løbende kontrol og opfølgning af nedbrydningsprocessen samt stikprøvetagning i omkringliggende natur og haver for at sikre at spredning af skadeligt støv og partikler er undgået.

En sidste ”Grøn” bemærkning; Selvom store dele af området i dag står i forfald, byder det faktisk også på lidt vild natur, som flere benytter som en sundt afbræk fra Malling bymidtes flisebelagte og asfalterede flader. Vi hilser tiltag med lidt mere park- og natur meget velkommen, da det som tidligere nævnt er en af de sidste chancer for også at kunne etablere et lille åndehul i den gamle bymidte.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Mads Bladt Nørgaard

Indsendt

21/12/2023 09:41

Sagsnummer

HS9129427

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Lokalplan
Område
Beder - Malling
Hørings-id

H737

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Plan og Byggeri
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
Telefon: 89 40 44 00