Gå til hovedindhold

Høringssvar

FORNYET HØRING - Forslag til Lokalplan 1193 - Multihal ved Bispevej, Stavtrup

Ny multihal i Stavtrup st. by – Lokalplan 1193 kalder på både ny proces og placering.

Ny multihal i Stavtrup st. by – Lokalplan 1193 kalder på både ny proces og placering.
Vedr. forslag til lokalplan 1193 – Multihal ved Bispevej, Stavtrup.

Vi har i Stavtrup for nuværende behov for ekstra halplads. Altså flere kvm gulvplads så alle medlemmer af Stavtrup IF kan få plads til at dyrke idræt og motionere i gode rammer. En hal på ca. 1500 kvm (størrelsesmæssigt lignende nuværende hal på Højvangskolen) vil derfor kunne opfylde det grundlæggende behov. En lokalplan, der muliggør byggeri på op til 6000 kvm og med planlagte 3000 kvm bebyggelse virker for mig som værende ude af trit med det reelle behov.
Der blev i 2019/2020 lavet et bekymringsnotat i samarbejde mellem bygherre og repræsentanter i lokalområdet. Det indeholdt bl.a. pkt. som trafik, støj, parkering, påvirkning af natur og landsbyidyl m.m. Disse bekymringer er efter forslaget til lokalplan 1193 stadigvæk aktuelle og der mangler fortsat gode løsninger for området. Dette skyldes primært fejlplaceringen af halbyggeriet da de gode løsninger ikke er mulige at realisere på Bispevej - matrikel 15 m.
Placeringen:
Placeringen på Bispemarken/Bispevej er, som jeg ser det, netop skyld i udfordringerne og manglen på gode løsninger, samt splittelsen i lokalbefolkningen. Lokalplan 1193 ligger klos op ad Stavtrup St. by og lokalplan 534 som Århus byråd har kategoriseret som bevaringsværdigt område. Den ”nye” og ”gamle” lokalplan matcher ikke hinanden grundet modsatrettede værdier og krav. Konsekvenserne af et stort nyt byggeri med tilhørende uløste bekymringer kan vise sig at blive uoverskuelige for et naturskønt og bevaringsværdigt område i og omkring Stavtrup St. by. Hvis Århus kommune godkender dette forslag til lokalplan 1193 med nuværende placering, risikerer man, at et helt område i Stavtrup mister dets værdi. Der findes flere gode alternative placeringer i Stavtrup for en multihal, der gør at et sådant byggeri ikke ville blive på bekostning af et unikt naturområde nær Århus C. Et område hvis værdi kommer alle borgere i Stavtrup til gode. Et eventuelt byggeri på matr. 15M bør følge de omkringliggende områders retningslinjer, så det harmonerer med omgivelserne og ikke kompromitterer de gældende kommune- og lokalplaner, men understøtter en bevaring af områdets særlige karakter. (jf. lokalplan 534). At grunden er ejet af Aarhus kommune samt at bygherre ønsker denne placering, er for mig ikke argumenter for ikke at facilitere en åben proces herom i bestræbelserne på at finde den bedst mulige placering.
Natur, miljø og drikkevand.
Århus kommune har besluttet at der ikke er grundlag for en VVM-undersøgelse. Hvorfor vides ikke, men det kan undre. Lokalplan 1193 ligger midt i Stavtrups naturområde, indenfor 300 m beskyttelseszone fra drikkevandsboringer samt op ad natura 2000 område. Århus kommune har en vision og mål om flere såkaldte blå-grønne parker - dette område vil være yderst passende herfor. Altså et område med vild natur og enkelte naturstier og aktiviteter der inviterer borgerne til gennemgang og ophold som samtidig er i samspil med omkringliggende nærområde og lokalplaner. Foreningen Den Grønne Kile, Stavtrup, har ansøgt om muligheden for at etablere en sådan park så ideen virker umiddelbar realiserbar.
Trafik, parkering, støj og lysforurening.
Placeringen på bispevej/bispemarken matrikel 15 m giver en række udfordringer. For det første er der tale om små veje i et lukket område, der ikke er egnet til øget trafik. Derudover er antallet af parkeringspladser langt fra tilstrækkeligt til hverdagens flow. Bygherre har lavet en kapacitetsudregning ud fra antal brugere af hallen. Denne udregning virker væsentligt undervurderet og grundlaget for de løsninger der arbejdes med, er derfor misvisende og ikke tilstrækkelige, hvilket jeg tror vil påføre store trafikale gener for området og dets beboere. Området er i forvejen trafikal flaskehals ifm. hospice, Søstjernen, tennisbaner og spejderne m.m. og jeg oplever allerede nu at vejene ofte er fuldt belagt med parkerede biler, til trods for at der er tale om relativt små arrangementer. Der er ikke meget der tyder på, at Stavtrups borgere vil lade bilen stå og gå eller tage cyklen til hallen som ellers er en af de løsninger bygherre ligger op til.
Udeaktiviteter omkring hallen vil øge såvel støj og lysforurening hvilket står i skarp kontrast med områdets nuværende kvaliteter såsom ro og naturlig belysning. Her kan især nævnes en bekymring for planlagte Padel-tennisbaner nær beboelse. Netop disse baner er til stor debat i vores naboland Sverige da typen af støj herfra er særdeles innoverende hvilket medfører lukning af adskillige baner der er placeret nær beboelse.
Placeringen af ny multihal kan blive forskellen på succes og fiasko.
Placeringen af en evt. ny multihal i dette område giver unødige og massive udfordringer samt lille merværdi om nogen for brugerne heraf. Disse udfordringer kan ikke løses på bedste vis og projektet ender derfor med de næstbedste eller tredjebedste løsninger, hvilket ikke kan være ambitionen. Det kan heller ikke være Århus kommunes ambition at et unikt område skal miste dets værdi, for at et andet projekt kan se dagens lys. Det må være muligt at værne om såvel natur og landsbyidyl samt behovet for øgede idrætsfaciliteter. Lokalplaner 1193 og 534 matcher ikke hinanden og skal derfor ikke placeres side om side. Hvis man vælger at godkende denne placering, vil ikke engang gode og stramme servitutter i tillæg kunne skabe harmoni i området, og splittelsen i byen mellem borgerne, foreningerne, samt i fællesrådet vil blot eskalere yderligere.
Lokalpolitik og demokrati i Aarhus kommune.
Det har i mine øjne været en uskøn proces. Det har ligeledes været en lukket proces hvor jeg som borger står tilbage med følelsen af at mange beslutninger har været politisk bestemt fra start hvilket har bidraget til en skinproces med embedsværket. De formelle processer i borgerinddragelsen der er faciliteret som eks. følgegruppen og høringsrunderne har været styret vedr. såvel indhold som form. Det har været svært at få oplyst basale informationer om hvem og hvornår beslutningerne er taget. Agtindsigter er gentagende gange afvist eller kun begrænset materiale udleveret. Århus kommune har visioner og ambitioner om at man som borger og privatperson skal føle sig inddraget og hørt. Det har i denne sag ikke været tilfældet. Det har tværtimod føltes som en kamp mod ”systemet”. En kamp der er unødigt kompliceret, teknisk og dyr hvilket jeg tror afholder mange og får endnu flere til at give op under vejs.


Karl Skov-Hansen
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Karl Skov-Hansen

Indsendt

29/12/2023 17:31

Sagsnummer

HS7680049

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Lokalplan
Område
Stavtrup - Ormslev
Hørings-id

H757

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Plan og Byggeri
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
Telefon: 89 40 44 00