Gå til hovedindhold

Høringssvar

FORNYET HØRING - Forslag til Lokalplan 1193 - Multihal ved Bispevej, Stavtrup

Indsigelse mod placering af multihal i Stavtrup

En multihal i Stavtrup hilses velkommen – MEN ikke på Bispemarken! Der har været andre alternative muligheder nævnt, hvor hallen alt andet lige ville være mindre ødelæggende for det smukke landskab og det specielle miljø, som karakteriserer Stavtrup Stationsby og landsbyområdet omkring Mondrupsvej, som Aarhus Kommune selv har bestemt er bevaringsværdigt og af særlig arkitektonisk og kulturhistorisk værdi inklusive de eksisterende vej- og stiforløb og de naturskønne arealer med den grønne og frodige beplantning (lokalplan nr. 534 af 1999 til deres bevaring).

Midt i denne værdi ligger Bispemarken, som af Aarhus Kommune har været udlagt til rekreative formål, hvilket i min optik burde betyde en grøn oase til afslapning for alle Stavtrups indbyggere og et særligt åndehul for Folkehusets beboere og brugerne af det nærliggende hospice. En grøn bypark, der kunne samle byen.

I stedet ønsker man at bygge en multihal på 4000 m2 med mulighed for en udvidelse til 6000 m2, med en markant tagkonstruktion på ca. 7,5 m, hvilket betyder en bygningshøjde på 10,5 m på det laveste sted og 12 m på det højeste – og i et forsøg på at nedbryde bebyggelsens samlede volumen vil tagfladerne skulle udføres som sammensat af forskellige tagformer og i enten stål eller aluminium. Diverse visualiseringer er alle vist med meget høje flagstænger eller træer og fortegnede personfigurer for at dække over hvor markant en kæmpebygning, der ønskes på Bispemarken.

En dyr multihal skal bruges mest muligt for at kunne løbe rundt, så enhver kan forestille sig den forøgede trafik af personbiler, busser, levering af varer og tjenesteydelser foruden bortskaffelse af affald, hvilket den smalle Bispevej langs Bispemarken slet ikke kan håndtere, for ikke at tale om den øgede støj for naboområderne, der som nævnt inkluderer et hospice. En udvidelse af Bispevej vil gøre adgangen lettere, men vil ødelægge den særlige bevaringsværdige vej, der leder mod Stavtrup Stationsby. De få planlagte parkeringspladser, der blot er for biler, vil ved arrangementer i hallen skabe et forventet parkeringskaos på de omkringliggende veje.

I lokalplan 1193 vedrørende multihallen er der ikke gjort forsøg på at dæmpe og regulere trafikken – ej heller at sikre de svage trafikanters færdsel på Bispevej og over Jarlsmindevej.

I det hele taget tages der meget let på emnet støjforhold, idet der blot angives: ”Der må inden for en afstand på 50 m fra boligområde ikke etableres aktiviteter såsom multibane/basketbane/padelbane mv. med hård belægning samt kunstgræsbane, medmindre der etableres støjskærmende foranstaltninger.”

I lokalplan nr. 292 fra 1988 derimod, der omhandler storparcellen afgrænset af Jarlsmindevej mod vest, Mondrupsvej mod nord, Brabrandstien mod øst og et eksisterende parcelhusområde mod syd – altså nabo til Bispemarken blot adskilt af Mondrupsvej, var der krav om, at bygningshøjden ikke måtte overstige 8,5 m i en afstand af 35 m fra midten af Jarlsmindevej for ikke yderligere at belaste støjforholdene i området. Dette ser man åbenbart stort på i tilfældet med multihallen, hvor de 4-6000 m2 i en højde af 10,5-12 m tæt placeret mod Jarlsmindevej klart må udgøre en belastning.

Samme lokalplan nr. 292 gjorde meget ud af at skabe et bedre samspil mellem landskab og bebyggelse – man ville vise hensyn til de landskabelige værdier i området og skabe et byområde, der blev bedst muligt tilpasset til landskabet. Derfor blev antallet af boliger kraftigt reduceret ift. en tidligere lokalplan nr. 44, de udvendige bygningssider skulle være i jordfarver og der måtte ikke anvendes stærk reflekterende tagmaterialer. Alt sammen af hensyn til udsigten - og for at bebyggelsen ikke måtte blive for dominerende. Det må siges, at der her 36 år senere ikke bliver taget de samme hensyn, når der planlægges anlæggelse af multihallen på Bispemarken, der er nabo til det nævnte område.

Som det er nu, er befolkningen i Stavtrup meget splittet, og intentionen om ”stedet der samler” er ikke lykkedes ene og alene fordi, stedet ikke er det rigtige. Lad os få den hal, men placeret et andet sted!
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Vibeke Lykke Dalum

Indsendt

04/01/2024 18:41

Sagsnummer

HS9206955

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Lokalplan
Område
Stavtrup - Ormslev
Hørings-id

H757

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Plan og Byggeri
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
Telefon: 89 40 44 00