Gå til hovedindhold
Mulighed for hjemmeklamydiatest i Aarhus Kommune!
Antal støtter: 52 af 1500
Navn
Maja Birch Jørgensen
Email
Majabirchjoergensen@gmail.com
Forslaget

SF Ungdom Aarhus foreslår med dette borgerforslag, at Aarhus Kommune skal indgå en aftale med Sex og Samfund om hjemmeklamydiatest.

Det betyder, at unge mellem 15-29 år gratis vil kunne bestille en hjemmeklamydiatest fra Sex og Samfunds hjemmeside og derved kunne blive testet anonymt for klamydia og gonoré.

Bemærkninger

De seneste 10 år har smitten med klamydia og gonoré været stigende blandt unge i Danmark. Aarhus er den 5. by med flest smittede pr. 1000 indbyggere og har de seneste år rykket sig op ad listen. Smitte med klamydia kan blandt andet føre til ufrivillig barnløshed, infektioner i urinrøret og graviditeter udenfor livmoderen. Ved hurtig behandling kan konsekvenserne af klamydia mindskes. Udfordringen er, at klamydia ofte ikke giver symptomer, og mange smittede derfor går rundt med klamydia i længere tid, hvilket både forværrer symptomerne og leder til ubevidst videregivelse af sygdommen.

Sex og Samfund tilbyder en aftale med kommuner, hvor man som ung mellem 15-29 år kan bestille en hjemmeklamydiatest på deres hjemmeside. Testen er den samme som den, der bruges hos de praktiserende læger og analyseres på samme måde. Testen er derfor også lige så sikker.

Tilbuddet er målrettet de unge, der ikke får symptomer og fungerer derfor som et supplement til den almene praksis. Sex og Samfunds erfaringer har nemlig vist, at 80% af de unge, der tager hjemmeklamydiatesten har gjort det, fordi det var nemt. Det er vigtigt, at der findes et nemt og anonymt alternativ til de unge, der ikke vil tage til egen læge og derfor ville undlade at lade sig teste.

I Københavns kommune har de gode erfaringer med tilbuddet. Hjemmeklamydiatesten er en god måde at få unge, der er smittet, til at lade sig teste. Positivraten af de testede med hjemmeklamydiatesten er lige så høj som blandt unge, der bliver testet i almen praksis, og tilbuddet har altså styrket opsporingen af klamydiasmittede.

Klamydia er et stigende problem i Aarhus kommune. Sex og Samfunds hjemmeklamydiatest vil styrke opsporingen af klamydiasmittede samtidig med, at det bliver nemt og anonymt for unge uden symptomer at lade sig teste.

SF Ungdom Aarhus håber derfor, at du vil støtte op om forslaget!

Afstemning start
Afstemning afslutningsdato