Gå til hovedindhold

Høringssvar

Forslag til Lokalplan nr. 1207 - Etagebebyggelse mv. ved Bøgegade i Aarhus

Høringsvar vedr. lokalplan 1207, etagebyggeri ved Bøgevej

Hvorfor lytter kommunen ikke til borgerne. Det spørgsmål kunne man let falde over, når endnu en lokalplan vedr. området ved Bøgevej er sendt ud i høring. Høringsvar til tidligere lokalplaner ses desværre ikke afspejlet i den nye lokalplan, hvor man synes at have valgt at overskride egne retningslinier vedr. bebyggelsesprocent og gå i modsat retning af tidligere høring svar og borgerønsker vedr. byggehøjde, grønne områder, tilkørselsforhold og trafikale konsekvenser.

Her følger høringssvaret fra Grundejerforeningen Skovvangsvej 22-26:
Vi har med interesse læst kommunens materiale vedr. lokalplan 1207 for etagebebyggelse mv. ved Bøgevej.
Vi kan fuldt ud bakke op om ideen med at udnytte området, det i flere år har ligget uskønt hen. Vi kan også bakke op om, at der bygges på område, når en passende løsning er fundet.

Når vi tænker på processen op til lokalplanen, svar til tidligere lokalplaner, helhedsplanen og andre kommunale tiltag, der har været gennem tiden, er der ikke mange justeringer i det fremsendte materiale. Vi er f.eks. meget overraskede over, at tidligere input fra høringssvar ikke er blevet inddraget, og på flere punkter er det nye forslag en yderligere forværring af tidligere lokalplaner.
Flere områder kan nævnes, hvor tidligere input fra høringssvar ikke er inddraget, og der sker for små ændringer.
1. Planen er ikke i tråd med borgernes input til Kommunens intentioner
Lokalplanen skulle iflg. Kommunen være i tråd med intentionerne i forslag til Helhedsplan for Randersvej. Tidligere høringssvar har udfordret dels intentionen og dels tidligere lokalplaner for ikke at indpasse den nye bebyggelse i bymæssig kontekst mod Randersvej under hensyntagen til nabobebyggelserne. At ignorere input fra tidligere høringssvar i det nye forslag virker således som en ærgerlig udvikling for borgerinddragelse og planen om fokus på grønne områder.

2. Indstilling om at øge bebyggelsesprocenten fra 130% til 150%
Den gældende kommunalplanramme 140206CE giver mulighed for byggerier op til 5 etager og en bebyggelsesprocent på op til 130%. Dette er i mange tidligere høringssvar blevet udfordret og kritiseret.
a) I tidligere input har der været ytret ønske om at skære bebyggelsesprocenten ned fra 130% til 100%. Dette for bl.a. at øge muligheden for at udvide det grønne område, men først og fremmest for at sikre en bedre balance til de omkringliggende ejendomme.
b) I tidligere input har byggehøjden været under stor kritik. Der har i den forbindelse været ytret ønske om at skabe et byggeri med sammenlignelig byggehøjde som de omkringliggende ejendomme.
På Bøgevej er byggehøjden typisk 1 etage + tag, dvs. 2 udnyttede etager. Her ligger dog en nyere bygning ud mod Randersvej med 3 etager.
På den anden side af Randersvej og nord for byggegrunden (Skovvangsvej) er byggehøjden op til 3 etager + tag, dvs. 4 udnyttede etager.
Øst for byggegrunden er byggehøjden mellem 1 etage + tag og lidt længere væk 3 etager + tag.
En helhedsbetragtning vil således synes at være en anbefaling om et byggeri på maksimalt 3 etager + tag, dvs. 4 udnyttede etager. Gerne lavere mod Bøgevej. Dette er set i flere tidligere høringssvar.
c) Bebyggelsesprocenten ønskes nu opjusteret til 150%, hvilket ikke blot udfordrer ønsket om lavere byggehøjde i overensstemmelse med de omkringliggende ejendomme, og deri forholdet mellem beboere og grønne områder, men også er direkte i strid med input og ønsker fra borgere i området.
Vi ser gerne at der lyttes til indkomne input, og at bebyggelsesprocenten sænkes til 100% med mere grønt område.

3. Byggehøjde tager ikke hensyn til tidligere fremsendte høringssvar
Gennem både den tidligere lokalplan 1090 (2019), der blev ophævet af Planklagenævnet (2021), og Helhedsplanen X150 (2023) har modtaget utallige høringssvar, der bl.a. kritiserer ønsket om at rejse meget høje bygninger i områder med lavere byggeri. Der blev i begge tilfælde ytret ønske om at byggeriet på Bøgevej ikke måtte overstige de omkringliggende ejendomme, hvilket betød en maksimal byggehøjde på 4 etager inkl. tag. Gerne lavere ud mod Bøgevej.
I den nye lokalplan er tidligere input blevet ignoreret, hvilket vi synes er yderst beklageligt og uforståeligt.

4. Infrastrukturen til byggeriet på Bøgevej har ikke lyttet til tidligere input
Et ofte nævnt kritikpunkt for lokalplaner og helhedsplan har været den manglende indsigt og hensyntagen til, hvordan beboere til de mange lejligheder, og i særdeleshed lastbiler i form af flyttebiler, fragtbiler og renovationsbiler, der skal afhente storskrald og erhvervsaffald m.fl. skulle komme til og fra området.
I materialet fremhæves det fortsat, at kørsel til og fra området forventes at foregå via A.H. Winges Vej, der er en 1-sporet/smal vej, der på ingen måde er gearet til at håndtere de mange køretøjer. Den nævnte udvidelse af Bøgevej vil her ikke kunne løse problemet. Ej heller skabe mulighed for at kunne vende med lastbil.
Der er tidligere foreslået at oprette en til-/frakørsel fra Randersvej, som passende kunne udnytte den eksisterende lomme, hvor der i dag ligger affaldscontainere. Det ville både give mening for beboerne på Bøgevej og A.H. Winges Vej. I det nye materiale er denne mulighed end ikke kommenteret.
Vi finder manglen på en helhedsplanlægning beklagelig, og ser gerne der skabes forslag om en optimal og duelig infrastruktur sammen med omkringliggende beboergrupper, ejerforeninger og anden borgerinddragelse, før planer om bebyggelse på Bøgevej føres ud i livet.

5. Vi anbefaler at der fjernes en etage af bygningskroppen på den vestlige krop, på baggrund af at der er væsentligt kvote forskel fra, fodaftrykket i den østlige ende til den vestlige ende. Det medfører at forslaget på bygningskoppen bliver relativt højt.
Se tegning i vedlagte dokument – rødt markeret flet/etager bør fjernes, på baggrund af den store kvote forskel.

Vi støtter op om mindre tals udtalelsen, og ser det nødvendigt endnu engang at justere lokalplanen til fordel for en borgerinddraget tilgang, hvor indholdet passer til omgivelserne, og tager højde for byggehøjde, infrastruktur gennem vejnet og parkering.

Visionen støtter vi gerne op om, men den efterfølgende fortolkning, forklaring og uddybning bekymrer os dog. Det synes tydeligt, at der er forskel på kommunens opfattelse af ordlyden og det som borgerne læser. Når der tales om et attraktivt byområde, så betyder det for os et område, hvor vi som borgere vil værdsætte at leve, lade vores børn vokse op, hvor ældre trives og hvor alle kan nyde de grønne områder, som er så væsentlige for et godt og sundt miljø.

Når vi læser at eksisterende kvaliteter med trygge byrum skal styrkes, så kan man undre sig over, at der gennem flere lokalplaner har været fokus på byfortætning og en stærkt øget bolighøjde. Specielt når et hurtigt overblik, der også er vist på billeder i materialet, viser at Randersvej udelukkende har byggerier på 4 etager eller mindre med udnyttet tagetage. Afvigelsen herfra er byggeriet overfor tankstationerne ved McDonalds, Netto m.fl., som kommunen har et væsentligt ansvar for.

Vi mener der skal en anden strategi på bordet, der indeholder en bæredygtig plan for en sund udvikling for området, hvor fokus er trivsel, velvære og liv. Det kræver tydelige krav til grønne områder, størrelser og indhold set i forhold til bebyggelsesprocenten og byggehøjde.

Set i lyset af de forudsigelser på klimafronten, vi i disse år oplever og må ligge øre til, så kan vi kun blive bekymret på fremtidens vejrforhold. Et faktum er dog, at vi skal forvente en øget nedbørsmængde. Vi tænker der bliver behov for at gentænke denne strategi, så den tager højde for den forventede og på nuværende kendte klimamæssige forandring. Dette savner vi afspejlet i den fremlagte lokalplan 1207 for Bøgevej.

Vi ser positivt på at få udnyttet det uskønne areal til fordel for alle. Vi håber at ovenstående vil bidrage til at dette opnås, så nye og gamle borgere i området vil trives socialt, mentalt og ikke mindst kan færdes trygge i grønne fællesområder og bæredygtige omgivelser mellem de mange ejendomme, grønne områder og trafikårer.

På vegne af Ejerforeningen for Skovvangsvej 22-26,
Michael Hejlskov Jacobsen
Medlem af Bestyrelsen.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Michael Hejlskov Jacobsen

Indsendt

06/05/2024 11:16

Sagsnummer

HS9247220

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Lokalplan
Område
Skejby-Christiansbjerg
Hørings-id

H842

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Plan og Byggeri
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
plan@mtm.aarhus.dk