Gå til hovedindhold

Høringssvar

Forslag til Lokalplan nr. 1207 - Etagebebyggelse mv. ved Bøgegade i Aarhus

Høringssvar fra familie med to små børn i Bøgegade

Som familie i et af de ældre rækkehuse på Bøgegade ser vi positivt på muligheden for at få bebygget den tomme grund overfor vores hus. Vi ønsker at udtrykke vores støtte til store dele af den foreslåede lokalplan 1207, samtidig med at vi ønsker at fremhæve visse bekymringer, særligt vedrørende trafikale udfordringer og omgivelserne omkring det byggede miljø.
Som beboere på Bøgegade - såvel som borgere i Aarhus - er det vigtigt for os, at omgivelserne omkring det byggede miljø er attraktivt og sikkert. Det er med til at sikre kvaliteten i området og i vores fælles by - og det er afgørende for at projektet er bæredygtigt socialt, økonomisk og miljømæssigt. Derfor fremlægger vi følgende bekymringer og opmærksomhedspunkter til lokalplanen i nærværende høringssvar.


Indledningsvist gør vi opmærksom på at byrådet på et forkert grundlag har vedtaget beslutningspunkt 3 om lokalplan 1207 på byrådsindstillingen den 6. marts 2024:
Her fremgår det, at det ikke har været muligt at opnå vejret af de vejberettigede på Bøgegade i henhold til §26 i lov om private fællesveje. Det er forkert, at projektudviklerne har været i kontakt med de vejberettigede. De har alene taget kontakt til ejerne af ejendomme, hvor Bøgegade løber over (se bilag 1). Dette er ikke i overensstemmelse med bestemmelserne i vejloven og tegner et misvisende billede af de vejberettigedes villighed til at indgå i samarbejde med bygherren.


Kantzone ved Bøgegade
Den foreslåede etablering af en kantzone på blot 0,6 meter fra vores rækkehuse i Bøgegade er utilstrækkelig med hensyn til vores og vores børns sikkerhed. Det er af afgørende betydning, at der garanteres et fortovsareal foran vores boliger svarende til det nuværende som minimum, for at sikre trygheden for fodgængere – og for vores børn, så de ikke træder direkte ud på en trafikeret vej, når vi åbner vores hoveddør (se bilag 2). Dette bør være en integreret del af lokalplanen, eller alternativt bør lokalplanens godkendelse afvente det specifikke vejprojekts godkendelse.


Vejadgang til parkeringskælder
For nuværende vurderer Teknik og Miljø, at det ikke er hensigtsmæssigt med vejadgang til parkeringskælder via Skovvangsvej på grund af trafikale udfordringer og begrænset mulighed for udvidelse af adgangsvejen til trafik i begge retninger. To biler kan dog allerede i dag passere hinanden på strækningen. Vi har selv gjort det i bil på netop den strækning ned til de eksisterende p-pladser. Desuden ejer Aarhus Kommune nabogrunden til strækningen, som I dag ikke bruges til noget, så vejen vil kunne udvides yderligere.
I tillæg bemærker vi, at Bøgegade på sit smalleste sted i et sving er væsentligt smallere, end adgangsvejen via Skovvangsvej (se bilag 3 og 4). Forholdene i svinget ved Bøgegade gør desuden at man ikke kan udvide vejen her – og helt udelukker en udvidelse til 6 meter jf. §5.2 i lokalplanen.
Det smalleste sted på Bøgegade, som nævnt herover, ligger i et sving hvor det i forvejen er farligt for gående og cyklende på grund af manglende fortov og udsyn. Øget trafik i to retninger vil belaste svinget yderligere og udgøre en endnu større sikkerhedsrisiko for færdsel i området. Det bekymrer os generelt – men særligt bekymrer det os som en familie med to små børn, der både bruger vejen til og fra vores hjem om morgenen og eftermiddagen, hvor den øgede trafikbelastning qua den planlagte vejadgang til parkeringskælder, forventes at være på sit højeste. Ligesom det er væsentligt at bemærke, at svinget ligger lige op til legepladsen på A. H. Winges vej, hvorfor der er mange små gående trafikanter på lige netop dét sted, hvor trafikken bliver den allerstørste udfordring. Det udgør en stor risiko for vores børn i området – og bidrager næppe til at gøre området attraktivt for børnefamilier.
Pudsigt er det, at lokalplanen stopper ved netop det sving.

*Derfor anmoder vi om en forklaring på, hvorfor man ikke har inddraget hele Bøgegade og tilstødende gader i lokalplanen, så der kan tages højde for hele vejforløbet i adgangen til Bøgegade så vi får en holdbar og sikker løsning.
*Derudover, anmoder vi om en uddybning af, hvordan den planlagte handicap p-plads på Bøgegade skal anvendes som vendeplads ifølge lokalplanen, hvis pladsen er optaget af køretøjer. Jf. note til §5.6 i lokalplanen.


Da hverken Bøgegade eller Skovvangsvej egner sig til tosporet trafik foreslår vi indgang til parkeringskælderen via Bøgegade og udgang via Skovvangsvej. Dette forbedrer trafik-flowet og øger vores sikkerhed som gående og cyklende i området. Desuden er det slået fast, at der under alle omstændigheder skal etableres signalstyring på Bøgegade til at afhjælpe trafikken til parkeringskælderen, hvilket derfor også må kunne anses som en løsning på Skovvangsvej.
Ligeledes må der kunne arbejdes med løsninger som imødegår faldet i terræn, f.eks. en rampe som udføres med et sving. Store niveauforskelle i terræn ses andre steder i byen, f.eks. parkeringskælder ved Scandinavian Center.

*Til disse bemærkninger anmoder vi om redegørelse for hvilke beregninger der ligger til grund for valg af Bøgegade og fravalg af Skovvangsvej som indfaldsvej til p-kælder. Desuden om der er lavet beregninger på en løsning som foreslået ovenfor.
*Vi anmoder desuden om en forklaring på, hvad der har ændret sig i forholdene vedrørende indfaldsvej til parkering via Skovvangsvej, som det oprindeligt var planlagt i den forhenværende lokalplan 1090, som blev forkastet.


Vi kan af vejprojektet se, at der påtænkes en hastighedsbegrænsning på 30 km/t. på bøgegade. Om end det er prisværdigt med en hastighedsbegrænsning vil 30 km/t. være en alt for høj fart på den lille gade. Dette bør justeres.


Parkering
Endelig deler vi bekymringen for parkeringsmangel i området, især da mange bilister parkerer her for at tage letbanen det sidste stykke på arbejde. Med det øgede parkeringsbehov bliver det fuldstændigt uholdbart og ikke attraktivt - særligt ikke for børnefamilier. Og vi opfordrer til en løsning, der tager højde for dette behov for at sikre en bæredygtig udvikling af vores kvarter.


Indbliksgener
Af hensyn til mulige indbliksgener for rækkehusene beder vi om at få beskrevet i lokalplanen, at bænke og opholdsarealer mv. på Bøgegade ikke skal vende direkte mod rækkehusene. Vinduerne i vores rækkehuse ligger i en højde, hvor det utvivlsomt vil give indbliksgener.

Byggeriet mod Bøgegade bliver højere end de eksisterende rækkehuse i Bøgegade. Det bør i lokalplanen beskrives tydeligt, at der ikke kan etableres altaner mod Bøgegade. Det vil give store indbliksgener for de eksisterende rækkehuse med skråtag på 1. salen. For vores vedkommende har vi toilet og bad på 1. sal mod Bøgegade.

Vi beder om, at vores bekymringer og bemærkninger bliver taget i betragtning i den endelige udformning af lokalplanen 1207 og ser frem til en løsning, der prioriterer sikkerhed, trivsel og livskvalitet for alle beboere i området.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Thomas Lykke Kaalby Povlsen

Indsendt

07/05/2024 16:52

Sagsnummer

HS7800597

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Lokalplan
Område
Skejby-Christiansbjerg
Hørings-id

H842

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Plan og Byggeri
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
plan@mtm.aarhus.dk