MIDTBYENS FÆLLESRÅD S KOMMENTARER TIL
TILLÆG TIL KOMMUNEPLANEN OM AARHUS GRØNT OG BLÅT - d. 15.8.2019
Det falder helt i tråd med vores visioner og ønsker for Aarhus Midtby, at der arbejdes konstruktivt for begrønning, klimatilpasning og vedvarende energiløsninger.
Der skal lægges en prioriteret tidsplan frem for de forskellige tiltag bl.a. med at beskytte, bevare og udvikle byens grønne områder, med klimatilpasning og grønne energiløsninger.
Midtbyens bygningskultur er vigtig af bevare, den fortæller om vores rødder, og den viser en ’menneskelig skala’, som giver veldefinerede gade- og gårdrum, og som styrker bo-og livskvaliteten for børn og voksne.
Der skal laves en ’bevar Midtbyens bygningskultur-plan’ i dialog med beboerne , og der skal udvikles manualer for hvordan den ældre bolig- og bygningsmasse kan energioptimeres.
Midtbyens centrale bydele skal bevares og udvikles med grønne gårde med plads til leg, ophold og regnvandsbassiner.
Prøvestenen på kvaliteten i byen er, om børn kan trives og færdes sikkert i området.
Den vedtagne Mobilitetsplan for Aarhus skal sættes i værk, for den vil fredeliggøre midtbyens gader og mindske luftforureningen, som hovedsagelig stammer fra dieselbiler og havnetrafikken.
Initiativet med el-busser skal udvides og omfatte hele den kollektive trafik; det vil løfte Aarhus væk fra pladsen som en af de mest luftforurenede byer i Europa.
At kunne færdes sikkert på tværs af bydelene og med sikre overgange til skove, parker og havnen kræver grønne korridorer, gangbroer eller gadestrøg, hvor biler skal liste over fortove, i stedet for nu, hvor bløde trafikanter krydser gader på de hårde trafikanters vilkår.
Eksempelvis skal der etableres fodgængerpassage til havnearealerne ud for Skt Olufsgade, så havnepladserne og adgangen til DOKK1 forbedres.
Også den lovede gangbro ud for Lystbådehavnen skal realiseres.
Midtbyens Fællesråd for Latinerkvarteret, Øgaderne og Nørre Stenbro deltager gerne i fortsat dialog og samskabelse om udviklingen af det grønne Aarhus.
Med venlig hilsen
for bestyrelsen,
Thomas Kruse
formand,
kontakt: thkruse4@gmail.com