Helhedsplan for Hjortshøj
Værn om en bæredygtig succes
Kære byrådspolitikere
Jeg har læst Helhedsplanen for Hjortshøj og føler mig langt hen ad vejen tryg i læsningen af den udtrykte forståelse og indlevelse i Hjortshøjborgernes stærke engagement og landsbyværdier som det nære, sammenhængskraften, fællesskabsrammerne og byen i landskabet.
Indtil jeg kommer til nedslagspunkterne, som jeg læser med blandede følelser:
#2 Østergårdsgrunden & spejdergrunden: Hurra for anbefalingen om at bruge Østergårdsparken til rekreative formål og for at lytte til borgerne, selv når vi kommer med trommer. Det får mig til at tro på, at kommunen tager sin politik om borgerdeltagelse alvorlig. Til gengæld stærkt uenig i forslaget om at halvere spejdergrunden. FDF laver et fantastisk arbejde for byens børn og skal ikke have formindsket sine udfoldelsesmuligheder. Lyt til FDF.
#3 Hjørnegrunden: Velkomment, jeg føler bare lige trang til at gøre opmærksom på, at bebyggelsen på den del af Andelssamfundets forpagtede jord ikke blev født i Andelssamfundet, men i kommunen (fordi jeg har hørt andre versioner af det). Andelssamfundet valgte at samarbejde om byggeriet med kommunen og interesserede og byder de kommende beboere velkommen, selvom det har reduceret vores landbrugsområde.
#4 Østergårdstoften ”oplagt område for nye boliger”: Her er der for mange ting, der støder sammen for mig. Jeg kan simpelthen ikke få forslaget om at bygge omkring 70 boliger på Andelssamfundets dyrkningsarealer til at hænge sammen med planens formulerede vision og strategier og resten af teksten - lokalbaserede fællesskaber, mulighed for det uformelle møde, respekt for byens karakter og indbyggere, hurtige pluk. Jeg kan heller ikke få det til at hænge sammen med de mange politikker og målsætninger, Aarhus kommune har formuleret og vedtaget gennem de senere år omkring grøn omstilling, bæredygtige fællesskaber, nærdemokrati og beskyttelse af natur, biodiversitet og miljø, senest i Aftale om Klimastrategi 2025 – 2030, Indsatsplan StorAarhus om beskyttelse af drikkevandet, Politik for Bykvalitet og Arkitektur og tidligere i Fortællingen om Aarhus.
Det økologiske landbrug i Andelssamfundet i Hjortshøj (AIH) danner rammen omkring en række lokale fællesskaber af frivillige. Vi dyrker korn, har dyr og en grønsagsordning, som drives af 110 lokale frivillige fra Andelssamfundet og Hjortshøj landsby i fællesskab. Der er fuld offentlig adgang til vores arealer, og det bliver rigt benyttet af byens borgere og institutioner.
De sidste år er det fællesdrevne landbrug blevet suppleret med ”Høsteriet”, et lille regenerativt gartneri med fokus på lokal afsætning, økologi, biodiversitet og bynær fødevareproduktion. Der er også kommet fårehold til på markerne, der ligesom gartneriet drives af ung økologisk landmand/gartner. Således fremmer Andelssamfundet generationsskifte i landbruget.
Gennem de sidste 30 år er der opstået og lever en rigdom af andre bæredygtige, produktive, sociale og kreative aktiviteter i Andelssamfundet. Karakteristisk for dem er, at de er åbne for alle indbyggere i Hjortshøj. I samarbejde med Aarhus kommune rummer Andelssamfundet et bosted for borgere med særlige behov. Det vil jeg nævne specielt, for inklusionen er en kæmpesucces, og det er jeg sikker på, kommunen vil give mig ret i. Det betyder meget for de 16 beboere at have adgang til naturskønt område med god plads ligesom en del arbejder i vores udeområder eller i aktiviteter affødt af vores adgang til landbrug.
Alt i alt ligger her megen inspiration til en udvikling, der gør verden til at bedre sted at leve.
Forslaget om at bygge 70 boliger på østsiden af Østergårdstoften vil betyde eliminering af 2,05 ha af andelssamfundets forpagtede jord, inklusive pileskov, Maries høsteri og trampestien SPOR (et af de 79 SPOR i Region Midtjylland).
I 2021 blev vi præsenteret for en temaplan for boligbyggeri i kommunen med forslag om at bygge på bl.a. samme område af AIHs dyrkningsarealer, som der nu foreslås. Dengang blev det taget af bordet. Det blev det på grund af den massive protest fra mange borgere i høringssvar og med underskrifter. Fællesrådet i Hjortshøj, Landsbyforum, udtrykte også protest mod byggeriet i sit høringssvar, ligesom Lokalsamfundsbeskrivelsen, udarbejdet af fællesrådet Landsbyforum med deltagelse af institutioner, organisationer og borgere, udtrykker ønske om at der ikke bygges på Andelssamfundets marker.
Det drejer sig om økonomi, hører jeg en byrådspolitiker sige i P4 om det foreslåede byggeri på Østergårdstoften. Det er der nok ikke nogen, der er i tvivl om. Men økonomi har ikke kun noget med salg af byggegrunde at gøre. Hvordan kan det opgøres i kroner og ører hvad Andelssamfundet betyder som model for bæredygtige lokalsamfund? Eller hvad Høsteriet betyder som model for bynært landbrug med lokal afsætning? Hvordan kan det opgøres, hvad giftfri fødevarer og giftfrit grundvand betyder for vores sundhed og trivsel. Og hvad fællesskaber betyder? Et af Aarhus målene var netop: En by, hvor alle er sunde og trives. Hvordan er det blevet målt? Tag Andelssamfundets og Høsteriets aktiviteter som en håndsrækning til at leve visionerne ud. På dialogmødet i forbindelse med præsentation af helhedsplanen i Hjortshøj, satte flere borgere spørgsmålstegn ved at sætte udvikling lig med byggeri og det at anvende byens sprækker og huller til at fylde dem ud.
Og hvis man holder fast i, at der skal bygges flere boliger i Hjortshøj – det kan ikke være de 70 boliger fra eller til, der er så afgørende, når man i samme plan foreslår 4-600 boliger syd for banen (hvor man skal huske at sikre den bløde trafik gennem Gl. Egå).
Under alle omstændigheder vil jeg bede jer om igen at fjerne forslaget om at bygge på Østergårdstoftens østlige side og lade de sociale fællesskaber leve. Jeg bor i Andelssamfundet.
Download høringssvar som pdf