Helhedsplan for Hjortshøj
Bevar landbrugsjorden ved Andelssamfundet
Jeg anbefaler, at bebyggelse af et areal langs Østergårdstoften fjernes fra Helhedsplanen for Hjorthøj, og at arealet i stedet gøres tilgængeligt for Andelssamfundet gennem køb eller langtidsleje.
Som beboer i Andelssamfundet har jeg gennem knap 30 år deltaget i opbygningen af fællesskabets identitet og konkrete udformning. En vigtig del af vores identitet er knyttet til landbrugsjorden, som både bidrager med et bæredygtigt landbrug og mange andre aktiviteter, som vi deler med alle beboere i Hjortshøj. Der er altså i høj grad tale om almennyttige aktiviteter.
I modsætning til andre marker omkring Hjortshøj, er der fuld offentlig adgang til Andelssamfundets landbrugsarealer, som indbefatter to genoprettede søer, Spor i landskabet, gartneriet Høsteriet, æbleplantage, grøntsagsordning, klappegeder, grise, bålplads, kunstnerværksted, kulturvogn for unge og marker.
Ved at Andelssamfundet gennem frivillig indsats forvalter jorden gives der mulighed for, at borgerne i Hjortshøj kan deltage i dyrkningen af økologiske grøntsager, købe abonnement til lokalt producerede grøntsager fra Høsteriet og tage børnene med ud at se de æglæggende høns eller klappe gedekiddene. Inde i lavskoven er der en bålplads, som både daginstitutioner og unge i lokalområdet har stor glæde af. Det er Andelssamfundet, der vedligeholder bålpladsen, stier og jorden. Alt dette forsvinder, hvis Aarhus kommune rydder arealet. Dyrene skal være min. 50 m fra bebyggelse, og Høsteriets opbygning af jorden gennem regenerativ dyrkning kan ikke flyttes og dermed forenes med et nyt byggeri. Der bliver mindre plads til alle landbrugsaktiviteterne, herunder grønsagsordningen for 100+ voksne (plus børn).
Landbrugets aktiviteter er grundlaget for mange andre aktiviteter, som foregår i Andelssamfundet: Bier/honning, arbejdspladser for beboere med særlige behov, korn til mel, som bruges i bageriet, høns (som bruger lavskoven om vinteren pga. fugleinfluenza)/æg, grise, får mm.
Vi får virkeligt mange besøgende. Naboer med deres gæster, som går ture i området, mange foreninger, politikere embedsfolk, besøgende fra 3. verdens lande, offentlige rundvisninger - og til vores årlige forårs- og høstmarkeder får vi 500-800 besøgende. Dette viser, at interessen for at bo i et fællesskab, som skaber grobund for aktiviteter knyttet til jorden, er stor. Vi bliver et eksperimentarium og model for udvikling af andre leveformer.
Forestil jer, hvilken værdi det har at kunne tage sit barnebarn med ud at plukke ærter, at samle æg, at klappe geder og lam, at tage på udflugt til bålpladsen, at gå gennem en katedral af høje majsplanter i august. Og selv at finde ro, mens man luger på marken ved solnedgang.
Dette må ikke ødelægges, og Aarhus kommune må kunne se, at det netop har sammenhæng med dets politikker for grøn udvikling som et konkret bud på dette.
Download høringssvar som pdf