Gå til hovedindhold
Helhedsplan for Hjortshøj

Bevar jorden ved Østergårdstoften

I går var jeg på besøg i andelssamfundet, hvor jeg deltager i fælles dyrkning af grønsager. På en bænk på marken sad en ældre dame, som jeg snakkede med. Hun sad med sin kaffe og fulgte med i vores arbejde på marken. Hun fortalte, at hun desværre ikke længere kunne deltage i arbejdet i marken, men at hun nød at gå en tur ned til bænken for at kigge på. Og så fik hun altid en god snak. Det var for hende dagens højdepunkt og det, der gav hende mod på at klare sin hverdag.

”Ifølge miljøpsykolog Roger S. Ulrich har menneskets evolutionære udvikling skabt et særligt tilhørsforhold til naturen, som beskrives i den såkaldte biofilihypotese. Gennem en moderne livsstil har mennesket fjernet sig mere og mere fra naturen og er rykket indenfor. Det betyder, at vi i mindre grad føler os som en del af et større økosystem og kan være mindre optagede af at beskytte vores naturlige miljø. Meget tyder dog på, at øget natureksponering øger tilknytningen til naturen og fremmer respekten for naturen, hvilket kan være med til at understøtte en miljø- og klimamæssig bæredygtig tilgang til omgivelserne. Samtidig ses der en positiv sammenhæng mellem miljøvenlig adfærd og subjektiv trivsel. Det er der behov for i en tid med både faldende mental sundhed i befolkningen og klimaforandringer, hvor bæredygtige og langtidsholdbare løsninger er væsentlige.” (Nanna Holt Jessen, Asthildur Arnadottir, Louise Sofia Madsen & Dorthe Varning Poulsen, Ugeskrift for læger 13. nov. 2023).

Udstykning af jorden langs Østergårdstoften i matrikler til parcelhuse fremmer ikke menneskers tilknytning til naturen. Det vil derimod væsentligt indskrænke andelssamfundets beboeres adgang til at dyrke jorden i fællesskab med det omgivende samfund. Det vil også indskrænke muligheden for den ældre medborger for at gå en tur i trygge omgivelser og for at hun kan få den daglige sociale kontakt til andre beboere.
Aarhus Kommune har formuleret fem mål ”en god by for alle”. Målene er: ”En by med brug for alle”; ”En by i vækst og med et stærkt erhvervsliv”, ”En bæredygtig by med gode by- og lokalmiljøer”, ”En by med fællesskab og medborgerskab” og ”En by, hvor alle er sunde og trives.”

Andelssamfundet lever i meget høj grad op til samtlige målsætninger. At bevæge sig i naturen, at få jord under neglene, at være fælles i naturen, at blive beskidt i naturen og at hoppe i vandpytter i naturen er sundhedsfremmende for mennesker i alle aldre.

Vækst handler ikke altid om at bygge store og flotte villaer. Det handler om at værne om grønne åndehuller, som skaber bedre forudsætninger for borgernes fysiske, mentale og sociale trivsel, også i Hjortshøj.
Når jeg blir’ gammel, så vil jeg sidde på en bænk, og kigge ud på markens smukke grønsager, snakke med dem, der holder en lille pause fra arbejdet og drikke min kaffe, vel vidende at jeg har været med til at give en gave videre til kommende generationer.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Nina Svendsen

Indsendt

02/08/2024 12:21

Sagsnummer

HS1642568

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Hjortshøj
Hørings-id

H908

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Kommuneplanafdelingen
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
kommuneplan@mtm.aarhus.dk